IOC angriper Hviterusslands diktator Lukasjenko

Diktatorens PR-fiasko

Idretten vender seg mot Lukasjenko

DE STORE HOCKEYGUTTA: Vladimir Putin og Aleksandr Lukasjenko på isen sist vinter. De to politiske allierte er begge ihuga hockeyfans, og Russland har sagt seg villig til å overta ishockey-VM fra Hviterussland. Problemet er bare at også russerne snart kan bli ekskludert fra olympisk idrett. FOTO: AFP/Alexander Zemlianichenko.
DE STORE HOCKEYGUTTA: Vladimir Putin og Aleksandr Lukasjenko på isen sist vinter. De to politiske allierte er begge ihuga hockeyfans, og Russland har sagt seg villig til å overta ishockey-VM fra Hviterussland. Problemet er bare at også russerne snart kan bli ekskludert fra olympisk idrett. FOTO: AFP/Alexander Zemlianichenko. Vis mer
Publisert

MENINGEN var at Hviterusslands hockeygale diktator Alexandr Lukasjenko skulle sole seg i glansen av ishockey-VM på hjemmebane neste vår. Mesterskapet var ment å gi et splittet folk noe å forlyste seg over etter et halvår med valgsvindel etterfulgt av blodige sosiale protester.

Slike arrangementer er vanligvis som skapt for å samle folket bak diktatorer, men nå faller også dette gamle PR-trikset:

  • Diktatoren Lukasjenko er blitt ekskludert fra den olympiske familien, og VM er virkelig i fare.

I dag skulle lederne i det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) diskutere flytting av mesterskapet med Lukasjenko, men møtet ble utsatt fordi den svært omdiskuterte hockeysjefen René Fasel er blitt coronasyk på vei inn i dette kriseherjede landet.

Uansett går det mot avlyst VM og en gedigen PR-fiasko for Lukasjenko.

MENS norsk ishockey til slutt ba om at VM ble flyttet fordi det kan være farlig i Hviterussland både med opptøyer og virus, er IOC-president Thomas Bach langt helt tydeligere. Han har utestengt diktatoren fordi Lukasjenkos lakeier har «torturert, slått og trakkasert» idrettsfolk i løpet av de langvarige demonstrasjonene mot regimet.

Flere av de hviterussiske idrettsstjernene som har flyktet fra landet i høst, prøver å stoppe mesterskapet:

- Når du ser hvordan folk blir banket opp og arrestert, skal vi ikke feire, sier den tidligere toppsvømmeren Aleksandra Herasimenia som er i eksil i Latvia, og legger til:

- VM skulle vært en fest for hele folket. Men hvordan kan vi feste i landet vårt når vi ser vold hver eneste dag.

Hun og de andre er nå blitt hørt av IOC:

- Dette er det motsatte av prinsippene i det olympiske charteret, og påvirker derfor alvorlig omdømmet til den olympiske bevegelsen, sier Bach etter at IOC lenge har gransket den sosiale uroen i Hviterussland.

DE olympiske sjefene har i tillegg stoppet pengeoverføringene til den nasjonale hviterussiske OL-komiteen. Bare enkeltutøvere som prøver å komme seg til Tokyo-lekene neste sommer vil heretter få støtte. Der forsvinner nok Hviterusslands flagg, mens de aktive altså får være med.

Langt mer alvorlig for Lukasjenko er påbudet fra IOC til alle internasjonale særforbund om å følge opp denne boikotten. Det betyr at det internasjonale ishockeyforbundet blir tvunget til å flytte VM for ikke selv å bli ekskludert fra OL.

Det er et tungt press mot et forbund som pleier å jatte med menn som Lukasjenko.

DEN norske ishockeypresidenten Tage Pettersen som også sitter på Stortinget for Høyre, fortalte for et par uker siden at han i det stille hadde jobbet for å få flyttet VM fra Hviterussland. Det er bra, selv om den samme presidenten tidligere i høst var overrasket over at ungdomsorganisasjonen i hans eget parti Høyre aksjonerte for at Norge skulle boikotte mesterskapet. Det initiativet visste ikke Pettersen noe om.

Nå er det Norges Ishockeyforbund sin tur å ta avstand fra Hviterussland for å blant annet vise støtte til folket, sa Unge Høyres 1. nestleder Hassan Nawaz dengang til Dagsavisen, og la til:

- Vi håper ikke de gjemmer seg bak det internasjonale ishockeyforbundets rygg og nekter å ta ansvar.

BURSDAG: Titusener av demonstranter trosset advarsler og marsjerte igjen gjennom gatene i Minsk i Hviterussland søndag på president Aleksandr Lukasjenkos bursdag. Video: AP Vis mer

SÅNT er et fromt håp i en skandalisert sport. Under den sveitsiske Putin-disippellen René Fasel har det internasjonale ishockeyforbundet en trist historie for å løpe ærend for autoritære regimer. Han har de siste åra kjempet hardt for Russlands sak etter dopingskandalen i Sotsji-OL.

Stort sett har sporten latt Fasel få styre som han vil. Etter at diktator Lukasjenko tilbake i mai 2017 fikk tildelt dette prestisjetunge verdensmesterskapet, er det også smått med treff på Google om du bruker søkeordene Tage Pettersen+Aleksandr Lukasjenko; eller «Alexander Lukashenko» om du vil finne internasjonale reaksjoner. Først nå sist i november ble de to et par.

Her har det altså absolutt blitt jobbet mot diktatoren i det stille under hele den dramatiske tida i Hviterussland.

Kanskje også musestille.

AKKURAT det vet Tage Pettersen mest om selv. Han har den siste tida blitt en sentral maktspiller helt i toppen av norsk idrett. Det kan være utfordrende når du samtidig skal drive Høyre-politikk på Stortinget.

Utenrikspolitikken hans som norsk hockeypresident er det vanskeligere å se. Den eneste gangen han de siste åra har vært i åpen klinsj med diktator Lukasjenkos PR-lag i ishockey, var da de norske arrangørene av treningskampen Norge - Hviterussland spilte en poplåt i stedet for gjestenes nasjonalhymne. Det ble en diplomatisk feide, og Pettersen ba om unnskyldning:

- Vi har lagt oss flate og beklaget hendelsen. Vedkommende som hadde ansvaret klarte å forveksle nasjonalsangen og målsangen, fortalte han dengang til Dagens Næringsliv; en avis som vel vet mer om etikette enn hvordan det er mulig å bruke idrett til å påvirke storpolitikk.

For dengang i januar 2019 da Hockey-Norge valgte feil hviterussisk nasjonalsang, hadde Aleksandr Lukasjenko herjet med Hviterussland i nesten 25 år. Og altså i nær to år forberedt sitt PR-stunt som stolt arrangør av selveste hockey-VM.

For Tage Pettersen og de andre hockeyfolka som virkelig ville påvirke storpolitikken, har det altså vært mer enn god nok tid til å fortelle oss hva de mente om diktatorens planlagte skuespill.

DET er i rettferdighetens navn ikke alltid så lett for norske representanter å stå opp på internasjonale sportskongresser for å snakke om vesentlige internasjonale samfunnsforhold.

Tidvis kan våre menn (det er jo stort sett bare det) med rette frykte at de blir for påståelige i møte med verdens problemer. Egentlig er det vel bare fotballens Karen Espelund som brøt gjennom internasjonalt da hun våget å utfordre Sepp Blatter på FIFA-kongresen i 2002. Selv avdøde Svein Arne Hansen som helt til i våres presset på for å stoppe dopingsvindelen i friidretten, var lenge taktisk forsiktig i slike sammenhenger.

Men et eller annet sted i den avskyelige volden stopper dette taktiske bakspillet, og der er altså den internasjonale idretten nå.

Derfor må hockeyens norske menn våge å ta åpent tak i ukulturen i sin egen sport også etter diktator Lukasjenkos PR-fiasko.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer