Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dilling et nødvendig offer for kulturrevolusjonen på Ullevaal Stadion

Guttorm Dilling anerkjenner Norges Fotballforbunds rett til omorganisering, men det er en hake. Han nekter å være en del av den.

 SAKSØKER NFF:   Tidligere administrativ leder for A-landslaget i fotball Guttorm Dilling (t.v.), saksøker Norges Fotballforbund etter at han ble omplassert til tilsvarende stilling for guttelandslaget. Dillings advokat Bjørn Fredborg Nilsen til høyre.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SAKSØKER NFF: Tidligere administrativ leder for A-landslaget i fotball Guttorm Dilling (t.v.), saksøker Norges Fotballforbund etter at han ble omplassert til tilsvarende stilling for guttelandslaget. Dillings advokat Bjørn Fredborg Nilsen til høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Guttorm Dilling ble ikke fjernet fra stillingen som administrativ leder for A-landslaget i fotball fordi han ikke gjorde en god jobb. Han ble fjernet fordi Per-Mathias Høgmo utøvde en landslagstreners fornyelsesrett og sa han ville ha en annen. Og derfor har Dilling trukket NFF for retten.

Han vil ha igjen den jobben Per-Mathias Høgmo ønsker utført av en annen person.

ABSOLUTT ALLE VITNER i tingrettsal 818, fra NFFs generalsekretær Kjetil Siem til tidligere generalsekretær Karen Espelund, tidligere materialforvalter Per Svendsen, tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal og tidligere landslagstrener Egil Olsen kunne ikke vært mer enige i at Guttorm Dilling er prima vare på det han kan, lojal til det nærmest selvutslettende og en mann som alltid gjør det han blir bedt om. De samme vitnene kunne med nesten like stor samstemmighet si at det er en landslagstreners rett til å velge de støttespillerne han ønsker. Sånn er det ute, og sånn er det i Norge også. Og når Dilling innledningvis kunne fortelle at han innrømmer NFFs rett til omorganisering, skulle man tro at denne ballen ikke hadde luft til å sprette i det hele tatt.

Men så er det elefanten i rommet da.

Den alle ser, men som ingen vil adressere i klartekst.

ER ARBEIDSMILJØLOVEN OVERTRÅDT har NFF en dårlig sak. Det er det vanskelig å se - men dette er det opp til retten avgjøre - etter en prosess som begynte i oktober 2013 og som kulminerte med avskjeden på generalsekretær Kjetil Siems kontor 12. september 2014. Dilling var jo i utgangspunktet ikke direkte uvillig til å ta en ny jobb på Ullevaal Stadon. Bare den inneholdt forfremmelse og bedre betingelser så han ikke på det som noe problem. Så det er ikke jobben i seg selv som synes å være det helt avgjørende punktet, det er tapet av prestisje og de mange oppsidene som følger jobben.

Med andre ord kan Høgmo gjerne finne en ny mann.

Bare Dilling blir oppgradert og ikke taper ansikt.

FOR FIRE ÅR siden skrev jeg at NFF burde skifte ut alle posisjoner rundt A-landslaget i fotball. Det var omtrent et år etter at Kjetil Rekdal hadde vært ute og sagt at alle måtte få sparken om han noen gang skulle være aktuell som landslagstrener. Ikke fordi de som var der ikke var flinke og kompetente. Men fordi kontinuitet har sin pris og fort kan virke mot sin hensikt fordi gamle og dårlige vaner er vonde å vende. Og da Per-Mathias Høgmo overtok for Drillo i det som var en annen belastende personalsak for NFF, opplevde han det noen hadde påpekt, at kulturen i og rundt A-landslaget ikke var den beste og mest prestasjonsfremmende.

Og så tok han grep og startet det enkelte omtaler som kulturrevolusjonen på Ullevall Stadion.

NYTT REGIME BETYR ofte nye regler, og det var da Guttorm Dilling nektet på to av tre at begeret rant over for Norges landslagstrener. Høgmo vil ha et støtteapparat som er tilstede og jobber sammen for Norge 24/7 på alle samlinger, ute og hjemme. Dilling vil ha frihet under ansvar og muligheten til å sove hjemme med mobiltelefonen på. Og slik spilte det ikke lenger noen rolle for Høgmo hvor flink Guttorm Dilling er på det han er flink til.

Så lenge han ikke ville være med på alt det Høgmo definerer som utvikling måtte han gå.

I MORGEN TIDLIG klokka 09.00 (tirsdag) vitner Per-Mathias Høgmo. Han er først ute av forsvarets (NFFs) vitner. Jeg kan garantere at vi igjen vil få høre det alle dagens vitner var skjønt enige om - viktigheten av god kjemi og et godt miljø i støtteapparatet. Men vi vil også få høre en landslagstrener som ikke bare stiller krav til den prestasjonsgruppa han leder, men som også håndhever dem uten personlige hensyn.

A) Fordi det er oppgaven hans å lede.

B) Fordi han krever utvikling.

C) Fordi det er jobben hans som ryker først om resultatene uteblir.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media