VANT MOT NFF: Guttorm Dilling (i midten) vant arbeidsrettssaken mot NFF i Tingretten. Her hilser han på NFFs Kjetil Siem under rettssaken. Til høyre Dillings advokat Bjørn F. Nilsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen /NTB scanpix
VANT MOT NFF: Guttorm Dilling (i midten) vant arbeidsrettssaken mot NFF i Tingretten. Her hilser han på NFFs Kjetil Siem under rettssaken. Til høyre Dillings advokat Bjørn F. Nilsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen /NTB scanpixVis mer

Dilling leder 1-0 over NFF - ingen kan leve med at andre omgang går i lagmannsretten

Morten P kommenterer.

GUTTORM DILLING VANT tingrettssaken mot Norges Fotballforbund og er tilkjent 75 000 kroner i oppreisning. Det er fotballandslagets tidligere administrator selvfølgelig meget godt fornøyd med. Det var for dette resultatet han tok saken til retten. Men fordi kjennelsen også krever en rettskraftig dom før Dilling kan vende tilbake til stillingen han nekter å gi slipp på, er det ingen veldig sure miner på Ullevaal stadion.

Så lenge årsaken til den omstridte omorganiseringen handlet om å optimalisere Per-Mathias Høgmos arbeidsforhold og rammebetingelser rundt NFFs flaggskip - Norges A-landslag i fotball, herrer - føler fotballforbundet at de er nærmere uavgjort enn tap.

MEN UANSETT RESULTAT, tolkning av dommen og hvordan man velger å snu og vende på lovens bokstaver - dette er en vond og belastende sak for Norges Fotballforbund. Og en sak som bør løses på kammerset før en eventuell anke kommer i spill. Det er ikke noe poeng å la lagmannsretten få andre omgang av denne kampen. Langt mindre la det bli ekstraomganger i Høyesterett et par sesonger inn i framtida. Hvilket betyr at generalsekretær Kjetil Siem har en stor og meget viktig oppgave foran seg.

Samtidig som han må ha fullt fokus på forbundets overordnede mål - å ta vare på og legge til rette for landslagstrenerens ønsker og behov — må han finne en måte å ønske Guttorm Dilling velkommen tilbake på.

BALANSEGANGEN MELLOM Å være krystallklar ut fra egne ønsker, og samtidig innrømme feilen som er begått i henhold til jussen og Norges Lover, blir en av generalsekretærens viktigste oppgaver de neste ukene. Den manøveren handler både om fasthet og ydmykhet. Generalsekretæren må derfor komme Guttorm Dilling i møte, vise at det er fortsatt er en plass til sakens vinner på Ullevaal stadion, men samtidig få Dilling til å forstå at seieren i tingretten ikke betyr spill mot et mål. For uavhengig av dommen har vi nemlig noen drepende vitnemål som ble gitt i retten i løpet av de to dagene saken pågikk.

Vitnemål som gjør det umulig for Guttorm Dilling å vende tilbake til den stillingen saken handler om.

SPESIELT DET landslagstrener Per Mathias Høgmo sa - han som er støtteapparatets og dermed også den administrative lederens nærmeste sjef - levner liten tvil om det. Det han sa var i alle sammenhenger drepende. Høgmo har ingen tillit til Guttorm Dilling. Absolutt ingen tillit. Og derfor kan NFF i ytterste konsekvens og noen år ned veien havne i en knipe de ikke var i nærheten av å se for seg da Guttorm Dilling på klønete og uprofesjonelt vis ble omplassert.

Det er derfor saken må løses nå.

Ender dette med at NFF ser seg nødt til å gi Guttorm Dilling sparken etter en eventuell høyesterettsdom noen år fram i tid, er det mange som må slutte på Ullevaal stadion.