Dimension Data på vei mot WorldTouren

UCI-presidenten mener Edvalds lag er det logiske valget.

SAMME NIVÅ? Sven Erik Bystrøm (til høyre) og hans Katjusja som syklet på WorldTouren i 2015. Neste år kan også Edvald Boasson Hagens lag bli å finne på sykkelsportens øverste nivå. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SAMME NIVÅ? Sven Erik Bystrøm (til høyre) og hans Katjusja som syklet på WorldTouren i 2015. Neste år kan også Edvald Boasson Hagens lag bli å finne på sykkelsportens øverste nivå. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Da listen over søkerne til neste års WorldTour ble offentliggjort, ble det klart at det kun var 17 søkere til de 18 plassene. Edvald Boasson Hagens lag, MTN-Qhubeka (skifter navn til Dimension Data til neste sesong), var ikke blant de 17.

Overfor procycling.no kunne imidlertid imidlertid den sportslige lederen i laget, Brian Smith, fortelle at de på grunn av den nye sponsoravtalen ikke hadde mulighet til å søke innen fristen, og at det fremdeles var en mulighet for at det afrikanske laget skulle sykle 2016-sesongen på sykkelsportens øverste nivå. 

Nå er laget kalt inn til høring foran UCIs (Det internasjonale sykkelforbundet) lisenskommisjon.

 -  De har spurt oss om å komme til en lisenshøring på den 17. denne månenden. Jeg vil tro at det neste steget er at de vil ha en diskusjon rundt laget, strukturen vår og alt det, sier eieren av laget, Douglas Ryder til sykkelnettstedet Cyclingtips.

Håpefull president
Da det australske nettstedet snakket med UCI-presidenten Brian Cookson, var han positivt innstilt til laget.

 -  Situasjonen nå er at vi har 17 lag som har søkt. Ifølge reglene har vi muligheten til å invitere et annet lag til å bli med, hvis de oppfyller kriteriene. Det er noe vi ser på for øyeblikket med det laget. 

Det sør-afrikanske laget sjarmerte mange under årets Tour de France, hvor Stephen Cummings vant den 14. etappen til Mende. I tillegg viste de seg frem med offensiv sykling, noe som ga Daniel Teklehaimanot flere dager klatretrøya.

Laget, som allerede i fjor var aktuelt for en lignende sen oppgradering, signerte også Mark Cavendish over sommeren. Den britiske superstjernen med 26 etappeseirer fra Tour de France og én regnbuetrøye på merittlisten, trekkes også frem av presidenten som en grunn til at laget nå er i posisjon til å sikre seg en WorldTour-plass.

 -  Jeg er veldig håpefull til at de vil innfri kriteriene til å bli det 18. WorldTour-laget. Med tanke på deres resultater, og rytterne de har signert, så ville det passet bra. Jeg tror vi alle ville blitt glade for å se det, sier presidenten, som påpeker at det nå er opp til lisenskommisjonen. 

Gode nyheter for flere
Uttalelsen fra Cookson er ikke overraskende gledelig som Ryder, uten at den tidligere sør-afrikanske olympieren vil ta plassen for gitt.

 -  Ingenting er endelig, de har ikke gitt oss noen garantier eller lignende. Jeg vet heller ikke om det er andre lag som har blitt invitert til lisenskommisjonen. Det kan være andre også, kanskje det nye Europcar-laget (Direct Energie). De hadde lyst til å gå, kanskje blir de også tatt inn, undrer Ryder.

 - Vi må gå, de vil spørre oss en hel del spørsmål, og så antar jeg at de vil ta en avgjørelse. 

Skulle laget få innvilget en plass blant sykkelsportens elite, kan det bety en fortsettelse av profflivet for Vegard Breen. 25-åringen har syklet for Lotto Soudal de siste to sesongene, men etter en skadepreget sesong fikk ikke nordmann fornyet kontrakten sin med det belgiske laget i høst.

Skulle Dimension Data sykle i WorldTouren neste sesong, vil det være naturlig at de signerer ytterligere noen ryttere, opp fra de 25 de har for øyeblikket. Brian Smith forklarte tidligere i høst til procycling.no at Breen dermed kan få en ny sjanse.

 - Vi tar en ny status på det om vi ender opp med WorldTour-status og kan ha opptil 30 mann i stallen, påpeker Smith. Laget har allerede Edvald Boasson Hagen på laget, og det er et av punktene som gjør Breen attraktiv, ifølge Smith.

 - Vi ønsker å få en norsk rytter i laget som kan hjelpe oss til å få det beste ut av Edvald. Jeg synes det er en god idé å ha flere ryttere fra samme nasjon i laget.

 - Ønsker dem all suksess 
Brian Cookson har sett MTN-Qhubeka/Dimension Data blomstre til ett av de mest spennende lagene i internasjonal sykkelsport under sin drøyt to år lange regjeringstid som president. Briten er begeistret for det han har sett av laget så langt.

 - Det er en stor suksess, så store gratulasjoner til folkene som er involvert i laget. De har gjort det bra. Jeg liker ideen med at de er basert på en afrikansk struktur og et afrikansk lag. Jeg ville vært enda gladere om de hadde enda flere afrikanere, men realiteten for alle lag i toppen er at du ikke bare kan ha én nasjonalitet, eller ryttere fra én del verden. 

 - Så lenge de ikke mister sin afrikanske identitet, ønsker jeg dem all suksess. Jeg tror det vil være et virkelig bra steg videre.

Skulle det afrikanske laget få WorldTour-status, vil de være sikret deltakelse i alle de største rittene, som Tour de France, Giro d'Italia, Vuelta a España, Paris-Roubaix og Ronde van Vlaanderen. 

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.