Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Din feite kødd»

Ferdinand i krangel med journalist etter dopingdiskusjon.

SINNA: Rio Ferdinand likte dårlig at en journalist i Daily Mirror skrev i avisa om en direktemelding United-stopperen hadde sendt ham via Twitter.Foto: SCANPIX/AFP/ADRIAN DENNIS
SINNA: Rio Ferdinand likte dårlig at en journalist i Daily Mirror skrev i avisa om en direktemelding United-stopperen hadde sendt ham via Twitter.Foto: SCANPIX/AFP/ADRIAN DENNIS Vis mer

(Dagbladet): Rio Ferdinand har havnet i åpenlys krangel med Daily Mirror-journalist Oliver Holt, etter at sistnevnte offentliggjorde en direktemelding Ferdinand sendte ham på det sosiale nettstedet Twitter.

Bakgrunnen er en diskusjon på nettopp Twitter om doping, der Holt mente at Rio Ferdinands uteblivelse fra en dopingkontroll i 2003, i antidoping-sammenheng var å regne som like alvorlig som Kolo Tourés positive test i år.

Det fikk Ferdinand til å sende følgende melding til journalisten fredag kveld:

- Din feite kødd. Har du noe å si om at jeg dropper dopingkontroller, si det til meg når du møter meg. Du har hatt mange muligheter, men har ikke sagt noe.

Direktemeldinger er forøvrig ikke synlige for andre enn mottakeren.

Hett i pressesonen
I sin spalte på Mirrors nettsider publiserte Oliver Holt denne meldingen, og skriver videre at han påfølgende dag, etter Englands kamp mot Sveits på Wembley, tok kontakt med Ferdinand for å gjenta hva han hadde forsøkt å få fram.

Holt hevder at Ferdinand var lysende forbannet.

- Du kan ikke skrive sånt på Twitter. Du må heve deg over det. Det er det vi gjør, skal stopperen ha sagt, og fortsatt med å påpeke at han tok en hårprøve en stund etter den omtalte doptesten for å bevise sin uskyld.

- Du er en dust, skal Ferdinand deretter ha sagt, før vaktene i pressesonen avsluttet seansen.

Privat?
Mirror-journalisten står imidlertid på sitt i saken, og mener det prinsipielt sett bare er Ferdinand som kan vite om han var dopet eller ikke, ettersom en manglende doptest åpner for å fjerne eventuelle spor.

REAKSJONEN: Rio Ferdinand om saken i går kveld.Faksimile: Twitter.
REAKSJONEN: Rio Ferdinand om saken i går kveld.Faksimile: Twitter. Vis mer

Han legger samtidig til at han ikke har noen grunn til å tro at Ferdinand var dopet.

Rio selv svarte på Twitter igjen i går, denne gangen offentlig, i det som etter hvert ble en stor debatt på nettsamfunnet:

- Er direktemeldinger private? At en spiller og en journalist blir uvenner er ikke noe nytt, men å senke seg til dette nivået sier mye om personen du har med å gjøre.

Rio Ferdinand ble til slutt utestengt i åtte måneder og fikk 532000 kroner i bot for å ikke ha møtt til dopingkontrollen i september 2003. FA beskrev saken som en alvorlig forseelse.

Utfordring for klubbene
Twitter har skapt betydelige utfordringer for fotballklubbene i England etter hvert som det har blitt mer og mer populært.

Samtidig som verktøyet bringer spillere og media nærmere supporterne, har det oppstått flere omstridte episoder det siste året:

• Manchester Uniteds midtbanespiller Darron Gibson forsøkte å åpne konto, men stengte den raskt etter å ha blitt hetset av egne supportere.

• Daværende Liverpool-spiller Ryan Babel ble bøtelagt etter at han publiserte et bilde av dommer Howard Webb i Manchester United-drakt.

• Wayne Rooney ertet Liverpool-fansen (og truet en av dem med bank), mens Carlton Cole ble siktet av FA for kommentarer han kom med etter privatlandskampen mellom England og Ghana.

OGSÅ SINT: Arsenals Samir Nasri i krangel i går kveld.Faksimile: Twitter.
OGSÅ SINT: Arsenals Samir Nasri i krangel i går kveld.Faksimile: Twitter. Vis mer

Ikke minst har det vært enorm oppmerksomhet rundt en såkalt «super injunction», som lenge hindret engelske aviser i å skrive om Ryan Giggs' påståtte utroskap, men som til slutt falt da navnet ble offentliggjort av tusenvis på Twitter.

Nasri i krangel
Manchester United-manager Alex Ferguson er en av dem som har vært svært kritisk til spillernes bruk av nettsamfunnet.

- Det handler om ansvarlighet. Jeg mener at spillerne er ansvarlig for sine handlinger og hva de ytrer på Twitter. Jeg forstår det ikke, så ærlig må jeg være. Jeg har ikke tid til å gjøre det. Det er millioner av ting du heller kan gjøre i livet ditt. Dra heller på biblioteket og les en bok. Jeg er alvorlig. Dette er sløsing av tid, sa skotten for kort tid siden.

Spillerne risikerer altså også straffereaksjoner fra fotballforbundet dersom de ytrer meninger på Twitter som oppfattes som utilbørlig oppførsel.

Samtidig, i går kveld, havnet Arsenals Samir Nasri i munnhuggeri med en supporter som angrep ham for den rapporterte flørtingen med Manchester United.

- Kom til meg og si det du twitrer, så skal jeg vise deg hvem som er en c***, skrev Nasri til vedkommende, før han ba følgerne sine ikke tro på det de leser i avisene.

KRITISK: Manchester United-manager Alex Ferguson har lite til overs for at spillerne ytrer seg privat på internett. Det vil vel også overraske om pensjonerte Paul Scholes er veldig opptatt av slike ting.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh
KRITISK: Manchester United-manager Alex Ferguson har lite til overs for at spillerne ytrer seg privat på internett. Det vil vel også overraske om pensjonerte Paul Scholes er veldig opptatt av slike ting.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh Vis mer