«Din fryktelige, avskyelige mann. Du skal få svi!»

Helga da fotballspillerne i England mistet alle hemninger på Twitter.

SKJELTE UT KVESTET QPR-SPILLER: Jamie Mackie (liggende) brakk både leggbeinet og skinnebeinet i en tøff duell med Gaël Givet. El Hadji Diouf bedret ikke ryktet sitt i England da han stilte seg over QPR-spillerne og skjelte ham ut. Foto:  REUTERS/Phil Noble
SKJELTE UT KVESTET QPR-SPILLER: Jamie Mackie (liggende) brakk både leggbeinet og skinnebeinet i en tøff duell med Gaël Givet. El Hadji Diouf bedret ikke ryktet sitt i England da han stilte seg over QPR-spillerne og skjelte ham ut. Foto: REUTERS/Phil NobleVis mer

(Dagbladet): Fotballspillere i England gis generelt liten frihet av arbeidsgiveren når det gjelder kontakten med media.

De samme strenge kjørereglene gjelder tilsynelatende ikke på mikrobloggtjenesten Twitter - der flere spillere har markert seg med hardtslående meldinger og utspill i løpet av helga.

Til glede for tabloidjournalister og vanlige supportere, selvsagt, som får et innblikk i hva spillerne egentlig tenker uten at meningene er blitt kjørt gjennom filteret til klubbenes PR-apparat først.

Babel i twitterfengsel
Liverpools Ryan Babel risikerer for eksempel straff og mulig karantene fra FA etter at han i går la ut et manipulert bilde av dommer Howard Webb i Manchester United-drakt.

«Og de kaller ham en av de beste dommerne. Det er latterlig. Jeg rister på hodet», skrev Babel etter at Webb hadde forært Manchester United et straffespark før minuttet var spilt.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, noe som fikk Babel til å gjøre retrett og hevde at bildepubliseringen var ment humoristisk.

- Jeg ber om unnskyldning hvis de tok bildet seriøst. Det var bare en følelsesmessig reaksjon etter å ha tapt en viktig kamp, forklarte han, og fulgte opp med en «sorry Howard Webb!».

Seinere fleipet han med at nå var plassert i «twitterfengsel», og oppfordret videre til å «befri Ryan Babel».

HILSEN RYAN BABEL: Dette manipulerte bildet av dommer Howard Webb i United-drakt ble lagt ut på Twitter-profilen til Ryan Babel i går.
HILSEN RYAN BABEL: Dette manipulerte bildet av dommer Howard Webb i United-drakt ble lagt ut på Twitter-profilen til Ryan Babel i går. Vis mer

Nederlanderen har også tidligere kritisert sin daværende manager Rafael Benitez for å vrake ham uten forklaring.

Dalglish-sønn ut mot Webb
Kenny Dalglish gjorde comeback som Liverpool-manager i går, og betegnet straffen United ble tildelt som «en vits». Sønnen Paul Dalglish var enda friskere i ordbruken på Twitter.

MBE (Member of the Order of the British Empire) brukes vanligvis som en hederbetegnelse i England, men det var slett ikke tilfellet da Dalglish twitret om dommer Webb.

«Howard Webb MBE. Manc of the Busby Empire! Som dere vet at jeg vanligvis ikke bitter, men mot dem er det andre regler som gjelder!»

Og fulgte opp:

«Howard Webb er Fergusons nikkedukke.»

Da meldingene ble til en sak hos The Guardian fikk Dalglish kalde føtter.

«Antar jeg må være forsiktig med hva jeg twitrer heretter. Må respektere at min far har fått en ny stilling. Beklager.»

Harselerte med Merson
Glen Johnson var opptatt med konas fødsel i går og derfor ikke i aksjon på Old Trafford. Det hindret ham ikke i å skape overskrifter.

- SORRY, HOWARD WEBB!: Ryan Babel fleipet med at han var satt i twitterfengsel etter hvert som reaksjonene strømmet inn. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS
- SORRY, HOWARD WEBB!: Ryan Babel fleipet med at han var satt i twitterfengsel etter hvert som reaksjonene strømmet inn. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS Vis mer

Liverpool-backen reagerte med harme da Sky-ekspert Paul Merson tillot seg å kritisere prestasjonene hans på TV. Og det var ikke akkurat de faglige argumentene Johnson slo i bordet med for å sette Merson på plass.

«Kommentarer fra en alkoholisert narkotikamisbruker bryr jeg meg ikke om, og hva gir Paul Merson rett til å felle dom over spillere? Han var middelmådig på sitt beste. Den eneste grunnen til at han deltar på det programmet er fordi han gamblet vekk alle pengene sine. Den klovnen!», twitret Johnson om den tidligere Arsenal-profilen, som har vært åpen på sin rusfortid.

Johnson fjernet meldingene like etter - men da var skaden allerede skjedd.

Det er ikke bare i Liverpool det finnes flittige twitrere, også i Arsenal har mikrobloggtjenesten fått grobunn i spillergruppa. Cesc Fabregas er den mest profilerte av dem, men også reservekeeperen med det vanskelige navnet - Wojciech Szczesny - har bygget opp en betydelig følgerskare.

I går kastet han seg inn i straffediskusjonen fra Old Trafford. Men der andre gikk løs på Howard Webb, kom Arsenal-keeperen med syrlige stikk mot Dimitar Berbatov og Tottenham.

«Jeg antar dette er grunnen til at Berbatov spilte for Spurs...», skrev han etter at bulgareren hadde skaffet det høyst tvilsomme straffesparket.

Dagen i forveien var det Theo Walcott som viste fram skuespillerregisteret i kampen mot Leeds på Emirates, noe han beklaget på det sterkeste etterpå.

Szczesny stilte seg tvilende til at Berbatov ville utvise samme grad av ærlighet.

SØNNEN TIL DALGLISH RASTE: Kenny Dalglish' sønn, Paul, anklaget Howard Webb for å være Fergusons nikkedukke på Twitter. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS
SØNNEN TIL DALGLISH RASTE: Kenny Dalglish' sønn, Paul, anklaget Howard Webb for å være Fergusons nikkedukke på Twitter. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS Vis mer

- Theo sa unnskyld i går. Lurer på om Berbatov kommer til å beklage i dag...»

Svaret på det var nei, for United-spissen mente Howard Webb gjorde det helt riktige da han pekte på straffemerket. Det mente også selve «twitterkongen» Rio Ferdinand - før han modererte seg litt etter å ha reprisene på ny.

«Jeg har nettopp sett straffesituasjonen igjen... jeg er 50/50 i forhold til om det var riktig eller ikke... dommeren dømte og vi scoret. Fotballen er en berg- og dalbane».

Motbydelig Diouf
Queens Park Rangers-manager Neil Warnock la inn en sterk søknad om helgas fornærmelse da han nektet å sammenligne Blackburns El Hadji Diouf med ei kloakkrotte - av respekt for kloakkrottene.

Utbruddet kom som et resultat av at Diouf skjelte ut Jamie Mackie mens han lå kvestet på bakken med dobbelt beinbrudd. Rasende QPR-spillere måtte holdes unna senegaleseren etter kampslutt - men da satte i hvert fall ord på følelsene sine på Twitter etter kampen.

Høyreback Bradley Orr fyrte av noen kraftsalver mot mannen som fra før av har et av de mest frynsete ryktene i Premier League.

«Har aldri møtt et mer frastøtende menneske enn E H Diuof! Tingene han sa var gyselige. Fyren har nettopp brukket beinet! Din fryktelige, motbydelige mann, E H Diouf! Du skal få svi!»

Keeper Paddy Kenny krysset også fingrene for at Dioufs oppførsel ville slå tilbake på ham selv.

«Så lei meg for Mackie, fotballen kan være skrekkelig iblant. Når det er sagt - Diouf vil få igjen en dag. Man høster det man sår.»

LANGET UT: Arsenal-keeper Wojciech Szczesny sendte et stikk til både Dimitar Berbatov og Tottenham etter at bulgareren fikset et straffespark av det særdeles billige slaget på Old Trafford. Foto:   REUTERS/Eddie Keogh
LANGET UT: Arsenal-keeper Wojciech Szczesny sendte et stikk til både Dimitar Berbatov og Tottenham etter at bulgareren fikset et straffespark av det særdeles billige slaget på Old Trafford. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

Petter Vaagan Moen var på banen for QPR da Mackie brakk beinet, men han vil ikke snakke om stemningen i garderoben etter kampen.

- Nei, jeg orker ikke å blande meg inn. Jeg lar den ligge, sier han til Dagbladet.

- Men var dette det store samtaletemaet etterpå?

- Det er noe man tar internt, egentlig, svarer Vaagan Moen.

- Får ikke tilbake stålkontrollen
Jan Omdahl kommenterer internett, informasjonsteknologi og sosiale medier for Dagbladet. Han mistenker at spillerne «glemmer» at det de skriver fort blir lest av hundretusener.

- I sosiale medier er terskelen ekstremt lav. At store egoer og individualister med manglende impulskontroll, som Kanye West, går bananas på Twitter, er kanskje ikke så overraskende. Men engelske fotballspillere lever jo under strenge regimer der det er ekstremt lite spillerom og kultur for individuelle sprell i media. At det likevel skjer, kan nok handle om at den enkelte spilleren glemmer at personlig ventilering i sosiale medier fort blir tabloidmat, sier Omdahl.

En annen teori er at et slags medieopprør er under opprulling i idretten, der spillerne benytter friheten sosiale medier gir til å utfordre klubbens kontroll.

- Jeg mistenker nok at opprøret kan bli kortvarig, så lenge klubbene har lønningsposen som forhandlingskort. Men den gamle stålkontrollen klubbene hadde med spillernes adgang til å uttale seg offentlig, får de neppe tilbake.

FRESTE MOT MERSON: Glen Johnson fikk kritikk av Sky-ekspert Paul Merson, og svarte med at han ikke lytter til kritikk fra alkoholiserte narkomisbrukere. Foto: EPA/GEOFF CADDICK
FRESTE MOT MERSON: Glen Johnson fikk kritikk av Sky-ekspert Paul Merson, og svarte med at han ikke lytter til kritikk fra alkoholiserte narkomisbrukere. Foto: EPA/GEOFF CADDICK Vis mer

- Tror du vil oppleve at mange klubber nedlegger forbud mot at spillere bruker Twitter og Facebook, for å gjenvinne kontrollen?

- Det er ikke umulig at vi vil se enten forbud, eller sterkt begrensende kjøreregler for hvordan spillerne har anledning til å bruke sosiale medier. Makta i engelsk fotball er jo ikke akkurat progressiv, sier Omdahl.

STRENGE MEDIAREGIMER: Dagbladets internettkommentator Jan Omdahl tror spillerne glemmer at personlig ventilering i sosiale medier fort blir tabloidmat. 
Foto: Even Bast / Dagbladet
STRENGE MEDIAREGIMER: Dagbladets internettkommentator Jan Omdahl tror spillerne glemmer at personlig ventilering i sosiale medier fort blir tabloidmat. Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer