Din guide til Norway Cup-byen

I morgen starter Norway Cup. Men Oslo er så mye mer enn Ekebergsletta. Dagbladets Norway Cup-team har testet byens tilbud og attraksjoner for deg. Her er våre beste tips om morsomme og spennende ting du kan gjøre mellom kampene.

KJENDISSPEIDING

Oslo vrimler av kjendiser.

Tale: Du kan slumpe til å møte kjendiser overalt, for i Oslo er det mange av dem. Irriterende mange, vil noen mene. Spesielt i Bogstadveien kan du treffe en del norske celebriteter.

Jeanette: Hvis du ikke lykkes, kan du ha TV 2-huset på Karl Johan og NRK på Majorstua som plan B. Henger du utenfor et par timer, er du garantert å få en autograf eller to. Men husk - det lønner seg å være høflig.

TUSENFRYD

En av Nordens råeste fornøyelsesparker ligger to mil fra Oslo.

J: Jeg har alltid vært likbleik i høyder, men etter disse karusellene fikk pipa en annen lyd. Her står utfordringene i kø, og det er bare å hoppe i det. Utrolig kult. Passer for alle, også bestemor.

T: ThunderCoasteren og SpaceShoten. I sistnevnte blir du slynget flere titalls meter opp i lufta i en vanvittig fart. Bare synd at det føles som om magen blir værende igjen på bakken. Ellers smaker sukkerspinn helt grusomt, men det ser jo kult ut, da!

 • Fra Oslo Bussterminal, rett ved Oslo S, går buss 548 til Tusenfryd hver time.

  SHOPPING


  Oslo er et eldorado for alle shoppingfrelste.

  J: Liker du sportsklær og går for en sporty look, er det mange gode butikker rundt Oslo S og Karl Johan. Hvis du har dårlig tid, er det lurt å dra på ETT kjøpesenter. Vinterbrosenteret ved Tusenfryd er et av Norges største. Best av alt - du kan gå feil vei i alle rulletrappene!

  T: I Bogstadveien og Hegdehaugsveien er det mye fint, men butikkene er generelt litt dyrere. På Kamikaze gir prislappene bakoversveis, og det er her Yngve fra «Borettslaget» handler. Likevel verdt å ta seg en titt for moro skyld.

  FOTBALLMUSEET


  Lær alt om norsk fotball på Ullevaal Stadion.

  J: Her liker jeg meg! Mye bra for ekte fotballelskere. Du kan se hva Ole Gunnar Solskjær har i treningsbagen, og du kan også finne ut hvordan landslagsguttas treningstøy lukter etter 14 dager. Akkurat det anbefales ikke ...

  T: For å få maks ut av dette bør du ha god nok tid. Fotballmuseet var fint, men jeg vil nok like gjerne anbefale et av byens mange andre museer. Hva med Teknisk Museum i Nydalen eller Vikingskipshuset på Bygdøy? Dersom du takler firbeinte krypdyr, er Oslo Reptilpark i Storgata også verdt et besøk.

 • Både T-bane 3 til Sognsvann og 5 til Storo stopper på Ullevaal.

  NRKs OPPLEVELSER


  Prøv deg som sportskommentator, nyhetsanker eller værmelder.

  T: Her kunne jeg vært i flere uker! Jeg digget å kommentere Norge mot Brasil med Arne Scheie. Christian Borch ga gode tips om nyhetsopplesing, og jeg oppdaget at værdamene ikke har en lett jobb.

  J: Å være sportskommentator er tingen! Her kan du også lage ditt eget hørespill og gå amok med NRKs lydeffekter. Helt klart en av de beste tingene å gjøre i Oslo.

  BADING


  Oslo har flust av bademuligheter.

  J: Jeg vil helst være i aktivitet på stranda. Fotball og sandvolleyball kan du spille på Huk på Bygdøy. Genialt! Dette sies å være Oslos fineste sandstrand. Katten og Ingierstrand sør for Oslo er også gode alternativer. Hjemme i Finnmark hopper jeg i elva, men en dukkert nederst i Akerselva anbefales ikke.

  T: Som den nordnorske bygdejenta jeg er, er jeg vant til å ha stranda nesten for meg selv. Huk blir derfor altfor heseblesende for min del. Jeg anbefaler heller Bygdøys svaberg. Her er vannet dypere, men deilig. Det er også supert å dra til en av øyene rett uti fjorden. Har du ikke tid til å reise ut av byen, er Frognerbadet, med rutsjebane og 10-meter, gull å ha.

 • For å komme til Huk, ta buss 30 til Bygdøy. Vil du til Frognerbadet, hopp på T-banen til Majorstuen, eller ta trikk 12 til Vigelandsparken. For å komme deg ut til øyene, ta buss 60 til Vippetangen, og deretter båt 92, 93 eller 94.

  TRIKKEN


  Urbant lysblått framkomstmiddel.

  J: For «bønder i byen» er dette en fin mulighet til å cruise gjennom byen på skinner. Utrolig fin lyd.

  T: Dessuten er trikken en del av Oslo-sjela, og jeg tror de fleste i hovedstaden elsker den hvis de tenker etter. Behagelig og avslappende måte å komme seg rundt i byen på, selv om det tar lengre tid enn med T-bane og bil.

  FAST FØDE


  Knut Hamsun har skrevet bok om å gå sulten i Oslo. Det trenger ikke du å gjøre.

  T: Det finnes McDonald's i Oslo, men jeg liker Toros gamle slagord «Smak på verden»: Prøv heller en indisk, thailandsk eller vietnamesisk restaurant! Sjansen er stor for at du ikke vil angre.

  J: Dessuten er det istid under Norway Cup, og isbaren Dolce Vita i Prinsens gate har hjemmelaget, italiensk is. Ikke spis på Macer'n hver dag under Norway Cup, etter kampene trenger kroppen næringsrik mat som gir krefter. Oslo har også mange fine frukt- og grønnsakboder.

  PARKER


  Slapp av i en av byens mange grønne oaser!

  J: Jeg velger meg Marienlystparken nedenfor NRK. Her er det volleynett, minigolf og fotballbane, og mellom slagene kan du slappe av med venner, grille og sole deg.

  T: Jeg liker best små parker med lite mennesker, men skal man være i aktivitet, er Frognerparken best fordi den er så stor. Der kan du også tusle inn og se på skulpturene i Vigelandsparken, men pass opp så du ikke blir nedrent av travle turister med fotoapparat ...

SVIMLENDE GØY: Tusenfryd med sine mange karuseller gir garantert et kick. Dagbladet prøvde loopen - og temmet samtidig høydeskrekken.
TRIKS OG MIKS: Dagbladets triksing anbefales ikke. Draktene bør derimot prøves. Det vrimler av fotballdrakter på Oslo Citys fotballshop. Her kan du kle deg i alt fra klubb- til landslagsdrakter. Herlig!
DESSERT TIL BEGJÆR: På isbaren Dolce Vita kan du kjøpe en himmelsk, hjemmelaget is til dessert - eller spise den før middag.
SPINNING AROUND: Hvis du drar til Tusenfryd, er sukkerspinn obligatorisk. I år får du kjøpt sukkerbomba i moteriktige pastellfarger. Dagbladets Norway Cup-team synes det ser bedre ut enn det smaker.
IKKE NOE SLARAFFENLIV: Du trenger ikke ligge strak ut selv om du vil ha litt sol, selv ikke på Oslos strender og i Oslos parker.