- Direkte forferdelig

Nicklas Bendtner (34) fikk vondt av å se Danmark tape 2-1 for Frankrike i går kveld. Landslagstrener Kasper Hjulmand til Dagbladet: - Kampen mot Australia blir utrolig vanskelig.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

EKSPERT FOR EKSTRA BLADET: Nicklas Bendtner. Foto: NTB
EKSPERT FOR EKSTRA BLADET: Nicklas Bendtner. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

  • Frankrike - Danmark 2-1

DOHA (Dagbladet): Danmarks rolle som forsvarer av Nordens ære i fotball-VM henger i en stadig tynnere tråd. Laget må vinne mot Australia onsdag. Samtidig trenger danskene hjelp fra Frankrike som spiller mot Tunisia.

Tidligere Rosenborg-spiller Nicklas Bendtner hadde det ikke godt da han så tapet for Frankrike lørdag:

- Forferdelig. Direkte forferdelig. Det er den følelsen som supporteren Nicklas sitter tilbake med etter kampen, sier han til Ekstra Bladet.

MATCHVINNER: Kylian Mbappé ble kampens spiller med to mål for Frankrike. Foto: NTB
MATCHVINNER: Kylian Mbappé ble kampens spiller med to mål for Frankrike. Foto: NTB Vis mer

Bendtner er avisas fotballekspert under VM.

- Det gjør vondt at vi ikke får med noe, at vi ikke holder følge og får med et poeng. Men når jeg tar på meg fotballbrillene og er eksperten Nicklas, må jeg bare erkjenne at Frankrike var det beste laget.

Kylian Mbappé scoret begge Frankrikes mål og satte Danmark i en svært utfordrende posisjon. Dette er utgangspunktet før gruppefinalen onsdag:

  • Frankrike har seks poeng og er i realiteten gruppevinner.
  • Australia har tre poeng på andreplass.
  • Danmark og Tunisia har ett poeng hver.

De to beste lagene går videre fra gruppa. Vinner Danmark over Australia, og Tunisia avgir poeng mot Frankrike, er danskene videre.

TØFF OPPGAVE: Danmarks trener, Kasper Hjulmand. Foto: NTB
TØFF OPPGAVE: Danmarks trener, Kasper Hjulmand. Foto: NTB Vis mer

Etter kampen mellom Frankrike og Danmark på Stadium 974 spurte Dagbladet trener Kasper Hjulmand om hvordan han ser på muligheten for avansement:

- Det blir en utrolig vanskelig kamp, sier han når han dukker opp i pressesonen.

- Australia har avansement ved kampstart. Vi må score mer enn hva de gjør. Men vi har sett deres «fighting spirit». Vi har sett hvordan de kjemper. Vi må ikke tro at vi kan slå dem, bare fordi vi ligger foran dem på verdensrankingen. I én kamp kan mye spille inn.

Frankrike-stjerna Olivier Giroud forteller at utgangspunktet er enkelt for dem i kampen mot Tunisia:

- Vi går alltid for å vinne kamper, sier han til Dagbladet og andre medier på stadion. Nøkkelen mot Danmark ble å stoppe Christian Eriksen.

- Vi måtte ikke la ham få spille spillet sitt, forteller Giroud.

VM - GRUPPE D

Frankrike22006-26
Australia21012-43
Danmark20111-21
Tunisia20110-11

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer