Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Direktøren tatt på senga av Østenstad-avgjørelse

- Vi var sammen i Oslo i går, og han sa ingenting.

FIKK NOK: Etter snart seks år som sportslig leder og sportdirektør annonserte Egil Østenstad i dag sin avgang i Viking. 
Foto: Lars Kristian Aalgaard / Scanpix
FIKK NOK: Etter snart seks år som sportslig leder og sportdirektør annonserte Egil Østenstad i dag sin avgang i Viking. Foto: Lars Kristian Aalgaard / Scanpix Vis mer

OSLO/STAVANGER (Dagbladet): I går kveld informerte Egil Østenstad styret i Viking Fotball om at han gir seg som sportsdirektør i klubben.

Tidligere på dagen var han i Oslo på seminar i regi av Norsk Toppfotball, sammen med blant andre administrerende direktør Bjarne Berntsen, uten å antyde at han kom til å levere inn oppsigelsen samme kveld.

- Dette kom veldig overraskende. Vi var blant annet sammen i Oslo i går på seminar, og da visste jeg ingenting. Jeg fikk først vite det på et møte i dag tidlig, med ledergruppa i Viking og Ole Rugland, sier Berntsen til Dagbladet.

Har satset på talentene
Han synes det er trist at Østenstad har trukket seg, men han er sikker på det er en veloverveid avgjørelse.

- Som alt annet med Egil, er ting veldig godt gjennomtenkt. Ingenting kommer spontant, sier Berntsen.

- Hvordan vil du oppsummere hans tid som sportsdirektør?

- Han har vært utrolig viktig for den sportslige strategien, som gjør at Viking har et veldig godt fundament på talentsiden. Vi har aldri hatt så mange unge talenter, de siste årene er Viking den klubben som har levert flest spillere til aldersbestemte landslag. Egil har vært veldig sentral i strategien om lokal og regional talentutvikling. Det blir utrolig viktig for Viking i årene framover.

- Har den satsingen gått på bekostning av A-laget?

- Nei, det har det ikke gjort, fastslår Berntsen.

Middelhavsfarer
Et faktum er uansett at Østenstad, som øverste sportslig ansvarlig, ikke har greid å gjøre Viking til et stabilt topplag i Tippeligaen. De tok bronse i 2007, men siden da har klubben bare vært en middelhavsfarer.

I et intervju med Stavanger Aftenblad for en drøy uke siden sa Østenstad at han ikke fryktet å få sparken. På spørsmål om han hadde tenkt på å trekke seg, svarte han slik:

- I en jobb som dette må du alltid være forberedt på å gjøre deg noen tanker rundt det. Men nå skal vi ta en god gjennomgang av situasjonen og se hva vi konkret kan gjøre. Jeg ønsker ikke å diskutere noens rolle.

- Hvorfor fortsatter du når du ikke klarer å innfri klubbens mål?

- Jeg har alltid troen på at vi skal lykkes. Så er det lett å si at vi ikke gjør det. Nå skal vi sette oss ned for å diskutere hvordan vi skal løse dette, svarte Østenstad.

Går ikke på dagen
Bjarne Berntsen understreker at det er flere enn Østenstad som må ta skylda for at Viking ikke lykkes - for øyeblikket ligger klubben helt sist i Tippeligaen.

- Stort sett alt i fotball handler om teamarbeid. For oss som har vært kollega med Egil er det ingen tvil om at dette er trist og beklagelig. Han har tilført Viking masse, og har vist en fantastisk lojalitet helt siden han kom til klubben første gang som 18-åring.

Berntsen trekker særlig fram at Østenstad ikke lot seg friste til å kutte i talentsatsingen i en tid da Viking, i likhet med de fleste andre klubber i de øverste divisjonene, har måttet kutte betydelig i budsjettet.

- Han har vært veldig klar på at klubben må legge til rette for og bidra med nødvendige økonomiske midler til talentsatsingen. Det er veldig lett å nedprioritere det som vises minst (i media og på tabellen på kort sikt), men han har hele veien insistert på viktigheten av å legge grunnlaget for en ny storhetsperiode, sier Berntsen.

Østenstad går ikke av på dagen, men fortsetter ut oppsigelsesperioden på tre måneder.

- Jeg må ta mest av skylda
Dagbladet møtte ham i Stavanger for to dager siden. Da tok Østenstad på seg størsteparten av ansvaret for de svake resultatene.

- Alle er skyldige i situasjonen Viking befinner seg i. Men jeg personlig må ta en større del av skylda som sportlig ansvarlig. Det er noe som følger jobben.

- Jeg har vært med så lenge i fotballen. Viking kom jeg til som 18-åring og var med å nesten rykke ned i 1992. For meg er ikke denne motgangsperioden noe eksepsjonelt, sa han.

Olsen «frikjenner» Østenstad
Tidligere Viking-spiller Frode Olsen, som nå følger klubben tett som reporter for TV 2, synes det både er trist og naturlig at Østenstad trer til side.

- Han er veldig iherdig, veldig seriøs og pågående i jobben, men når det ikke har gitt resultater er det litt naturlig at han gir seg. Samtidig er det litt trist at en så profilert mann ikke ønsker å fortsette, sier han til Dagbladet.

- Hvordan blir ettermælet hans, tror du?

- Han er en lojal og hardtarbeidende mann. Fansen vil nok kikke på en del spillerkjøp som ikke har gått slik både de og han hadde håpet. Men først og fremst håper jeg han huskes for en som forsøkte og som sto på. Han har gjort mye bra arbeid med strukturen i klubben og med ungdomsavdelingen. Det er gode tiltak de trolig vil nyte godt av i årene som kommer.

- Hvor stort ansvar må Østenstad ta for feilslåtte spillerkjøp?

- Det er stort sett treneren som bestemmer hvem han vil ha, Østenstads rolle har vært mer på kartlegging og den biten. Jeg vil frikjenne ham for ganske mye ansvar på det området, sier Frode Olsen.

NÅ SKAL DISSE STYRE VIKING UT AV KRISA: Assistenttrener Svein Fjælberg (til venstre), klubbdirektør Bjarne Berntsen og hovedtrener Åge Hareide. 
Foto: Tor Yttri / Scanpix
NÅ SKAL DISSE STYRE VIKING UT AV KRISA: Assistenttrener Svein Fjælberg (til venstre), klubbdirektør Bjarne Berntsen og hovedtrener Åge Hareide. Foto: Tor Yttri / Scanpix Vis mer