<strong>FIKK IKKE FILME:</strong> Lillestrøm spilte med sørgebånd mot Aalesund, men TV 2 ble nektet å filme det hevder kanalen.<br>Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FIKK IKKE FILME: Lillestrøm spilte med sørgebånd mot Aalesund, men TV 2 ble nektet å filme det hevder kanalen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

TV-krigen mellom TV 2 og Discovery

Discovery skal ha nektet TV 2 å filme sørgebåndseanse: - Det er helt ubegripelig

Discovery legger seg flate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

TV 2 ønsket å filme at Lillestrøm spilte med sørgebånd mot Aalesund for å hedre en 12 år gammel spiller som døde i påsken. Discovery beklager at de stoppet TV-konkurrenten.

TV-krigen fortsetter mellom Discovery og TV 2. Eliteserien-rettighetene har skapt ond blod mellom kanalene.

I påsken døde den unge Lillestrøm-spilleren Emma Granheim i en skiulykke på Sjusjøen. For å hedre talentet, spilte LSK med sørgebånd i bortekampen mot Aalesund 2. påskedag.

Fotball Media, som har solgt eliteserierettighetene til Discovery, hadde gitt tillatelse til at TV 2 kunne filme LSK-spillerne med sørgebånd før avspark. Pårørende og de to klubbene hadde også sagt ja.

- Tillatelsen var innhentet fra Fotball Media, via AaFK. Men da jeg ankom stadion, ble jeg møtt av en representant fra NEP (produksjonsselskapet). Han fortalte på vegne av Discovery, at de hadde overprøvd Fotball Medias avgjørelse, og avviste TV2`s ønske om å filme LSK spillerne med sørgebånd, sier TV 2s fotograf Per Christian Dyør om hendelsen på Color Line Stadion i Ålesund.

– Helt ubegripelig

TV 2s nyhets- og sportsdirektør reagerer sterkt. – Det viser hvilke maktmidler de er villig til å ta i bruk. Det er et grovt maktmisbruk å hindre fri journalistikk og nyhetsdekning. Vi spurte om å få filme sørgebånd til en ren nyhetssak. De forstår ikke hva de driver med. Discovery bør ansette en redaktør eller hente inn redaktørkompetanse, freser Årsæther overfor NTB.

- Jeg ber de (TVNorge) nesten vurdere medlemskapet i Norsk Presseforbund, sier TV 2-toppen oppgitt.

Discovery og TV 2 krangler om den såkalte nyhetsretten, som gir ikke-rettighetshaver lov til å vise 90 sekunder fra blant annet fotballkamper. Fotball Media har stevnet TV 2 for å stoppe målshow i FotballXtra, hvor TV 2 har vist eliteseriescoringene fortløpende på åpen kanal til Discoverys enorme irritasjon og frustrasjon.

- En kan bare gjette hvor motivasjonen kommer fra. Det er helt ubegripelig å stoppe en nyhetssak i forbindelse med dødsfallet til et barn, sier Årsæther.

Får støtte

Han får støtte fra Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

- Dette høres veldig rart ut. Dette er en sak i nyhetsbildet og handler ikke primært om fotballkampen. Det hører ikke hjemme at rettigheter skal ekskludere konkurrenter fra å dekke en slik sak, sier Jensen.

Han illustrerer kampen mellom eksklusive TV-rettigheter og nyhetsretten slik:

- Brenner det på Ullevaal stadion, eller la meg ta et enda mer dramatisk eksempel. Tenk deg at det smeller en bombe på Ullevaal. Da kan ikke en TV-kanal påberope seg eksklusive rettigheter. Det er helt absurd å tenke på. Nå var det ikke snakk om en så dramatisk sak, men denne beslutningen høres merkelig ut, sier generalsekretær Jensen.

Aalbu beklager

Discoverys sportsdirektør Jan-Erik Aalbu legger seg flat.

- Dette er helt nytt for meg, men stemmer dette har det tydeligvis vært en kommunikasjonssvikt i vårt system. TV 2 burde selvsagt fått filme om dette medfører riktighet, sier Aalbu til NTB fredag ettermiddag.

Tidligere i uken ble det oppstyr da Fotball Media sendte ut en mail hvor de oppfordret Eliteserien-lagene til å boikotte TV 2s FotballXtra. Og kranglingen mellom kanalene gjør at TV 2 ikke ser ut til å få akkreditering til ishockey-VM i mai. Neste års OL-akkreditering kan også ryke for TV 2.

- Det er helt legitimt at striden om nyhetsretten havner i retten, men det er høyst beklagelig at det går utover den frie journalistikken. Dette bør Discovery slutte med, sier Jensen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer