Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Raw Air

Disk-sjokk på toppen av Kollen: - Jeg tenkte alle ord som beskriver raseri

Tre nordmenn fikk ikke hoppe i Raw Air. 

FORBANNET: Halvor Egner Granerud var én av tre nordmenn som ble disket i Holmenkollen fredag kveld.  Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FORBANNET: Halvor Egner Granerud var én av tre nordmenn som ble disket i Holmenkollen fredag kveld.  Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): De norske hopperne fikk ingen god start på den nye konkurransen Raw Air fredag kveld. Andreas Stjernen ble beste nordmann på 10. plass, men ikke nok med det:

Tre hoppere fikk hele konkurransen spolert av diskvalifisering.

Både Anders Fannemel, Halvor Egner Granerud og Marius Lindvik ble stoppet av dresskontrolløren på toppen av Holmenkollen. Årsak: For mye «sagg» i dressen.

- Jeg dreit meg ut. Enkelt og greit, sier Egner Granerud, som ville vise at han tilhører verdenstoppen.

Raw Air ødelagt

Dagbladet fikk ikke kontakt med verdensrekordholder Fannemel fredag kveld. Men diskvalifiseringen betyr at formhopperen fra VM har fått hele Raw Air ødelagt i sammendraget.

Poeng fra både kvalifisering, lagkonkurranse og individuelle renn teller og i premiepotten ligger én million kroner. Nå får Fannemel ikke hoppe lørdagens lagkonkurranse.

Raw Air blir arrangert i Holmenkollen, på Lillehammer, i Trondheim og Vikersund de neste dagene. Det er en norsk hoppuke, litt etter samme mal som Hoppuka i Tyskland og Østerrike. Men i den norske leiren var frustrasjonen stor allerede etter det første rennet.

DISKET: Anders Fannemel fikk Raw Air ødelagt av diskvalifisering. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
DISKET: Anders Fannemel fikk Raw Air ødelagt av diskvalifisering. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Det er altfor dårlig at Norge ender opp med tre diskvalifiseringer, sier Egner Granerud til Dagbladet.

- Jeg vil ikke si så mye om disken til de to andre. For egen del handlet det om at avstanden mellom bakken og dressen (i skrittet) var for kort. Eller sagt på en annen måte: Det var for mye «sagg».

Forbannet og fortvilet

For mye «sagg» i skrittet vil i praksis si at dressen øker bæreevnen og flyegenskapene. Men det er regler for sånt. Og det ble tre nordmenn straffet for fredag kveld.

- Hvordan reagerte du?

- Jeg ble forbannet og fortvilet. Jeg tenkte alle ord som beskriver raseri.

- Var det i virkeligheten et forsøk på juks?

- Nei. Jeg stiller meg ikke opp foran skrittmåleren hvis jeg tror at jeg ikke skal komme gjennom kontrollen. Men du har heller ikke lyst til å være den snilleste gutten i klassen, påpeker Egner Granerud, vel vitende om at «alle» forsøker å tøye regelverket. Det dreier seg om millimeter.

Sjeldent

GLISSENT: Holmenkollen var ikke altfor godt besøkt. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
GLISSENT: Holmenkollen var ikke altfor godt besøkt. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Det hører til sjeldenhetene at tre nordmenn blir disket i én og samme konkurranse. Totalt ble åtte hoppere disket fredag kveld: Tre nordmenn, to amerikanere og hoppere fra Russland, Slovenia og Polen.

- Jeg ble overrasket, erkjenner Egner Granerud.

- Anze Lansiek fra Slovenia ble også diskvalifisert. Vi sto bare og stirret tomt på hverandre.

Lei seg

- Jeg er litt overrasket over at så mange ble disket. Ikke bare nordmenn, men generelt, forteller trener Alexander Stöckl.

- Hva skjedde?

- Det var små feil i måten de stilte seg opp på i skrittmåleren. Jeg tipper at de fleste brukte samme utstyr som i VM, så det er litt overraskende.

- For Fannemel betyr det at han er sjanseløs i sammendraget. Hva tenker han?

- Han er skikkelig lei seg. Det er en vanskelig situasjon. Han må bare avslutte med å ta dette som en vanlig konkurranse i verdenscupen.

Fortsetter lørdag

Andreas Wellinger fra Tyskland vant rennet.

Raw Air fortsetter med lagkonkurranse lørdag. Andreas Stjernen, Johann André Forfang, Robert Johansson og Daniel-André Tande hopper for Norge.

Hvert individuelle hopp teller i sammendraget i Raw Air.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media