Aqua Blue-rytter røk ut av Tour of Oman:

Disket etter feil sykkelbytte

Joda, det er mulig!

HELT RÆVA! Adam Blythe fikk ikke kjempet mot Alexander Kristoff om seieren på etappe 6 i Oman. Briten skiftet sykkel på ureglementert vis og ble nektet å sykle videre av rittkommissæren. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
HELT RÆVA! Adam Blythe fikk ikke kjempet mot Alexander Kristoff om seieren på etappe 6 i Oman. Briten skiftet sykkel på ureglementert vis og ble nektet å sykle videre av rittkommissæren. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

(procycling.no): Adam Blythe reiste hjem fra Oman med en dårlig opplevelse i bagasjen, etter at han opplevde å bli diskvalifisert under den avsluttende etappen av Tour of Oman.

Briten hadde trøbbel med sykkelen sin og på forhånd rådførte Aqua Blues sportsdirektør, Martyn Irvine, om det var greit at de kjørte i forkant og klargjorde reservesykkelen til 28-åringen.

- Guttene kjørte i forveien for å gjøre sykkelen klar, så jeg kunne skifte fordi jeg hadde problemer med den jeg syklet på. Så da feltet passerte, kjørte jeg bort, skiftet sykkel og begynte å kjøre meg tilbake opp i feltet. Da stanset kommissæren meg og sa: «Nei, du er ute». Jeg var bak feltet da sykkelbytte skjedde, noe som er tillatt. Bilen var fremdeles der og det var ikke som om de forlot sykkelen ved veikanten, uttalte en fortvilet Blythe etter målgang.

Kunne ikke reglene

Tidligere i uka kunne seierssjansen fort ha glippet for Elia Viviani ettersom Quick Step-mekanikerne slet med å skifte bakhjulet på hans S-Works Tarmac med skivebremser.

Det var et slikt scenario Aqua Blue-ledelsen ønsket å unngå.

Men de hadde ikke satt seg godt nok inn i det gjeldende regelverket. Reservesyklene i Oman er plassert sideveis på bilene uten at framhjulet er fastmontert.

Aqua Blue ønsket å gjøre dette klart, slik at sykkelbyttet skulle forløpe seg så uproblematisk som overhodet mulig. Regelverket sier likevel at skiftet skal skje på en bestemt måte:

«Uansett hva slags posisjon rytteren har i løpet, kan han motta assistanse og mekanisk hjelp (for eksempel bremser), men bare bak hovedfeltet og når man står helt i ro».

Sykkelen sto på bakken - det er ikke lov

Dette er et punkt som brytes ukentlig, da det fremdeles ikke er et ukjent syn at mekanikeren henger ut av vinduet på følgebilen - i fart - mens han skrur på sykkelen med en unbrakonøkkel.

Det kommissæren i Tour of Oman reagerte på, var at laget ikke hentet reservesykkelen ned fra taket på følgebilen.

- Sportsdirektøren til Blythe spurte om tillatelse til å kjøre foran for å klargjøre sykkelen. Jeg svarte ja fordi jeg vet at skivebremser vanskeliggjør hjulbytte. Han kan dra i forveien og klargjøre sykkelen, men sykkelbytte må skje i bakkant av feltet og fra bilen. Han ga ham sykkelen, men den sto klar på bakken. Det er ikke tillatt ifølge reglene, uttalte sjefskommissær Pierre Coppenolle til blant andre cyclingnews.com etter etappen.

Også opptrekkeren fikk mekanisk

Britiske Cycling Weekly forsøkte i etterkant å få uttalelser fra Blythe og sportsdirektør Irvine, men fikk beskjed om at duoen var for irriterte til at de kunne respondere spørsmålene.

Blythe viste gode takter under Dubai Tour der han ble nummer fire og tre på de siste to etappene, men den avgjørende spurtetappen i Oman fikk han altså ikke ta del.

Etappen ble vunnet av Alexander Kristoff, og dagen ble enda kjipere for Aqua Blue ettersom opptrekker Shane Archbold lå godt plassert foran finalen, men pådro seg mekaniske problemer innenfor flamme rouge (den avsluttende kilometeren).

​Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!