Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Disket etter marihuana-bruk

NAGANO (NTB-Reuters): Snowboard-vinneren Ross Rebagliati fra Canada, ble i dag diskvalifisert for doping. Urinprøven han avga etter seieren i storslalåm søndag var positiv på marihuana. Rebaglati var tidenes første OL-vinner i snowboard inntil han ble diskvalifisert i dag morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale olympiske komité bekreftet på et pressemøte at Rebagliati er diskvalifisert, men opplyste også at det ikke var en enstemmig avgjørelse. Det canadiske laget har anket saken inn for idrettens voldgiftsrett, som må avgjøre den innen et døgn.

IOK-styret vedtok diskvalifikasjonen på anbefaling fra den medisinske kommisjonen, men først etter langvarig debatt og med stemmetallet 3-2. To medlemmer avsto fra å stemme, i tillegg til president Juan Antonio Samaranch.

Alternativet var å la Rebagliati slippe med en streng irettesettelse men beholde medaljen. Marihuana står på forbudslista, men det er delte meninger om hvorvidt det kan regnes som prestasjonsfremmende.

- Det var ingen enkel avgjørelse, det skal jeg love dere, sa IOK-direktør Francois Carrard på pressekonferansen.

- Ufattelig

- Det er ufattelig at jeg alltid vil bli husket som den første OL-vinneren i snowboard, jublet Rebagliati søndag. Nå blir han i stedet husket som den første som er fratatt en gullmedalje i vinter-OL på grunn av doping.

Det er ikke første gang en canadier mister et OL-gull på grunn av doping. Den første var Ben Johnson som ble fratatt 100 meter-gullet i Seoul for ti år siden i tidenes mest omtalte dopingsak.

Positive dopingprøver er sjeldne i vinterleker. Rebagliati er bare den sjette som er dopingtatt i vinter-OL - og den første siden 1988.

Italiensk gull

IOK opplyste at både A- og B-prøven var positiv på marihuana, og at Rebagliati er diskvalifisert. Han beholder imidlertid medaljen inntil voldgiftsretten har avgjort canadiernes anke. Opprettholdes diskvalifikasjonen, vil Thomas Prugger fra Italia overta gullmedaljen, mens Ueli Kestenholz, Sveits avanserer til sølv- og Dieter Krassnig, Østerrike til bronseplass.

Snowboardkjørerne dyrker sitt opprører- og outsider-image, og for enkelte kommer det ikke overraskende at en snowboardkjører har brukt marihuana før han stilte til start i OL.

Som en fleip har Norges halfpipestjerne Daniel Franck i sin OL-profil ført opp at han tilhører «Grorud hasjplanteklubb».

Rebagliati fikk spørsmål om narkotika og sportens image på pressekonferansen etter OL-rennet. - Jeg driver ikke med sånt, svarte han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!