Julia Belorukova disket etter slag

Disket etter vold i løypa. Freser mot Frida Karlsson

Det svenske vidunderbarnet Frida Karlsson (19) skaper temperatur i langrennsløypa for andre gang på en måned.
- Frida bruker skistavene som en roer bruker sine årer.

OVERRASKET: Den russiske langrennsløperen Julia Belorukova er kjent for å være glad og sprudlende. I går angrep hun imidlertid Frida Karlsson. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer LøkåsVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Frida Karlsson har tatt langrennsverden med storm. 19-åringen ble historisk i VM i Seefeld da hun kapret totalt tre medaljer, noe ingen juniorer tidligere har klart i et seniormesterskap.

- Det er helt uvirkelig. Jeg hadde aldri trodd at dette kunne skje, sa Frida Karlsson til Dagbladet etter drømmemesterskapet.

- Hun er et enda større talent enn Therese Johaug, sa Expressen-kommentator Toams Pettersson.

- Det er skremmende å bli sammenliknet med Johaug, men samtidig veldig stort. Hun er verdens beste langrennsløper. Samtidig vil jeg være Frida Karlsson og ikke en kopi av henne, sa Karlsson til Dagbladet før jul, altså noen uker før det store gjennomruddet.

Det svenske supertalentet som ble døpt «den nye Therese Johaug» allerede for flere år siden, grunnet likhetene både i talent, utseende og teknisk gjennomføring, er i ferd med å bli en enorm idrettsstjerne i Sverige.

KOMET: Frida Karlsson har allerede tatt opp kampen med Therese Johaug og er en av sammenalgtfavorittene i minitouren i Canada. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KOMET: Frida Karlsson har allerede tatt opp kampen med Therese Johaug og er en av sammenalgtfavorittene i minitouren i Canada. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Samtidig har hun rukket å irritere på seg flere av verdens beste langrennsløpere med sin litt uryddige stil i felt. På stafetten i VM i Seefeld var det Ingvild Flugstad Østberg som ropte til Karlsson underveis fordi den svenske jenta gikk oppå bakskiene til Gjøvik-jenta.

I går imponerte Karlsson på nytt med en råsterk 5. plass i sprintdebuten i verdenscupen, men skapte ny irritasjon i løypa da hun blokkerte for russiske Julia Belorukova og kom borti henne med staven.

Disket etter slag

Da kokte det over for den russiske stjerna. Den vanligvis så sindige Belorukova responderte med å slå staven inn i Karlsson - ikke ulikt situasjonen mellom Didrik Tønseth og Magne Haga i NM.

FIS tok grep umiddelbart og diskvalifiserte Belorukova for usportslig oppførsel:

«Unsportsmanlike behaviour, athlete hit other athlete with a pole», lyder FIS' begrunnelse for diskvalifikasjonen av Julia Belorukova.

Russisk angrep mot Karlsson

Etter sprinten gikk Russlands tyske landslagstrener Markus Cramer direkte til juryen for å forklare situasjonen.

TEMPERATUR: Frida Karlsson og Julia Belorukova sto her på pallen sammen i Seefeld, men i Canada i går var stemningen alt annet enn god. Foto: REUTERS/Lisi Niesner
TEMPERATUR: Frida Karlsson og Julia Belorukova sto her på pallen sammen i Seefeld, men i Canada i går var stemningen alt annet enn god. Foto: REUTERS/Lisi Niesner Vis mer

Han er oppgitt og retter kritikk tilbake mot Karlsson.

- Jeg har sett videoen flere ganger. Julia forsøker å kjøre forbi, men blir stengt av Frida, som trykker staven opp i ansiktet til Julia to ganger. Det er derfor Julia ble så sint. Når det er sagt, var ikke reaksjonen hennes okei, men jeg forstår henne. Det Frida gjorde, var ikke rett. Hun bruker skistavene som en roer bruker sine årer. Hun må ha kontroll på stavene sine, så denne disken er ikke riktig, sier tyskeren til Expressen.

Frida Karlsson, som etter sprinten har fått et solid forsprang til Therese Johaug i sammendraget i minitouren, forklarer situasjonen slik:

- Jeg merket det ikke så mye, bortsett fra at jeg kjente at jeg fikk en stav på meg, sier det svenske stortalentet til NRK.

- Jeg fikk høre at russerne mener jeg var litt ivrig i gåingen. Det må jeg ta til meg, supplerer hun til Expressen.

Etter kritikken fra Flugstad Østberg under ski-VM, svarte Karlsson den gang til Dagbladet:

- Det var ikke meningen å gjøre henne irritert. Jeg ville bare prøve å ligge så nært henne som mulig, sa Frida Karlsson - også den gangen ydmykt - til Dagbladet.

Dagbladet har forsøkt å få Julia Belorukovas versjon av saken, men hun ønsker ikke å kommentere slaget i Canada. Hun er lei seg for det som skjedde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer