LYSPUNKT: Petter Northug ble diskvalifisert i sesongåpningen på 15 kilometer etter skøytetak i klassiskrennet, men fikk mange gode og oppløftende svar om egen form og tilstand. Foto: Bildbyrån
LYSPUNKT: Petter Northug ble diskvalifisert i sesongåpningen på 15 kilometer etter skøytetak i klassiskrennet, men fikk mange gode og oppløftende svar om egen form og tilstand. Foto: BildbyrånVis mer

Petter Northug positivt overrasket over seg selv

Disket, men optimist igjen: - Jeg hørte fliring fra publikum

Etter dagens sesongåpning på Beitostølen er Petter Northug nå betydelig mer positiv og optimistisk rundt sin egen langrennsframtid - til tross for diskvalifiseringen.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Petter Northug ble disket i sesongåpningen på Beitostølen etter for mange skøytetak i løpet av de 15 kilometerne i klassisk.

Northug var én av to som ble disket av herrene. Den andre var Emil Wiik fra Asker Skiklubb.

Mosvik-ekspressen var selv helt enig i beslutningen, som juryen begrunner slik:

- Det var mye skøyting av det vi så i TV-bildene og også gjennom egne opptak. Det var så mange skøytetak at det kvalifiserer til en disk, opplyser teknisk delegat Fridthjof Rannem.

I møte med Dagbladet og resten av pressekorpset på Beitostølen var imidlertid det en langt mer optimistisk og positiv utgave av Northug som viste seg fram enn onsdag.

Oppløftende

Da var han så negativ om egen form at han hintet om karriereslutt allerede før jul og mer eller mindre avskrev seg selv til VM i Seefeld.

Etter disken i dag var han imidlertid langt mer positiv. Northug gikk inn til ei tid som ville holdt til en oppløftende topp 20-plassering om han ikke hadde blitt disket.

22-åringen gikk raskere enn løpere som Mattis Stenshagen og Sindre Bjørnestad Skar og var ikke mer enn rundt 50 sekunder bak forrige sesongs verdensener Johannes Høsflot Klæbo.

- Hørte fliring fra publikum

BEITOSTØLEN: Petter Northug fortalte et samlet pressekorps på Beitostølen at langrennskarrieren kan være over allerede før jul om kroppen ikke blir bedre. Sjokkmeldingen får skimiljøet til å hente fram superlativene. Vis mer

Det var over forventning for Northug etter flere måneder med langt mindre mengdetrening og hardtrening enn ønsket.

- Jeg er glad i å ha det vondt. Når jeg får de svarene jeg får i dag, tror jeg at kroppen vil respondere bra på konkurranser framover, sier Mosvik-ekspressen.

- Jeg er bra fornøyd. Jeg ble overrasket på sisterunden, fordi jeg hørte noe om 3., 4. og 5. plass, selv om jeg visste at farten var lav. Dette var bedre enn forventet. Jeg trodde ikke at jeg skulle være topp 10 da jeg kom i mål, forteller Northug, før han snakket seg spøkefullt ned igjen:

- Jeg måtte over til gående fiskebein i den siste bakken. Jeg hørte fliring fra publikum. Det er sånn realiteten er.

Mer positiv

Nå sikter han seg mot å gå to norgescuprenn på Gålå neste helg, der resten av verdenseliten sesongåpner i verdenscupen i Kuusamo.

- Planen blir sannsynligvis å gå to renn på Gålå, trolig fredag og lørdag for å få gått et fristilsrenn. Det blir et vanvittig trøkk på Gålå neste helg. Det er der skjer. Det som skjer i Kuusamo, driter vi i, sier Northug humoristisk.

- Jeg håper at jeg tåler renn allerede neste helg og at kroppen svarer på de to konkurransene her. Jeg håper det gjør at formen hever seg betraktelig.

- Spørsmålet er hvor god formen blir etter disse gjennomkjøringene. Om jeg får krydret dette med et høydeopphold, tror jeg formen om to måneder kan være enormt mye bedre. Lykkes jeg med ting framover, kan jeg hevde meg, i hvert fall i sprint.

Tror på januar-form

Planen videre er et høydeopphold midt i desember og inn i jula.

- Går det bra der, tror jeg at jeg kan gå fort i januar, forteller Petter Northug.

Om diskingen sier han spøkefullt:

- Aldri skal det lykkes. Motgangen fortsetter. Men jeg var avhengig av noen skøytetak i dag for å komme meg rundt. Jeg begynte å stake lenge før sonen var over. Jeg burde ha blitt disket allerede på førsterunden. Diskingen var soleklar.

Didrik Tønseth vant sesongåpningen 12 sekunder foran Emil Iversen, med Sjur Røthe på en tredjeplass. Les mer om det her.