Russland mister nytt OL-gull i Sotsji

Disket: Norge vant Sotsji-OL

Omdiskutert russisk OL-gull ble underkjent. Flaut for Vladimir Putin.

BRONSE LIKEVEL: Emil Hegle Svendsen mens han ennå hadde ok kontroll under OL-stafetten i Sotsji 2014. Der endte det med en sjelden kollaps på siste stående skyting for den norske stjernen. Russland vant, men i går kveld mistet de gullet etter en ny CAS-dom. Det betyr bronse til Emil og lagkameratene hans, samtidig som Norge ble beste nasjon totalt i disse vinterlekene med 11 gull, 5 sølv og 11 bronse. FOTO: AFP/ Kirill Kudryavtsev.
BRONSE LIKEVEL: Emil Hegle Svendsen mens han ennå hadde ok kontroll under OL-stafetten i Sotsji 2014. Der endte det med en sjelden kollaps på siste stående skyting for den norske stjernen. Russland vant, men i går kveld mistet de gullet etter en ny CAS-dom. Det betyr bronse til Emil og lagkameratene hans, samtidig som Norge ble beste nasjon totalt i disse vinterlekene med 11 gull, 5 sølv og 11 bronse. FOTO: AFP/ Kirill Kudryavtsev. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I GÅR kveld ble alle resultatene fra 2014 til den russiske skiskytterhelten Jevgenij Ustjugov strøket. Da ble han dømt for svindel med blodet sitt av Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS). Det betyr at russerne mister OL-gullet fra guttas skiskytter-stafett i Sotsji, og mye viktigere:

  • At Russland ikke lenger er beste nasjon i vinter-OL 2014.

Det i seg selv er et prestisjenederlag for Vladimir Putin. Dette var den russiske presidentens høyst personlige leker. Under Putins ledelse hentet stormakten inn utenlandske stjerner og ga dem russisk statsborgerskap for å sikre at vertsnasjonen kom høyest på medaljestatistikken.

Den førsteplassen forsvant i går kveld.

TIL SLUTT hjalp det ikke at russiske myndigheter organiserte et hemmelig dopingprogram som omfattet flere hundre topputøvere for å få maksimale resultater på hjemmebane.

I februar 2014 holdt alt dette jukset såvidt til å slå Norge i OL-sammendraget, men svindelen ble oppdaget.

I åra etter har det foregått et internasjonalt rettsoppgjør som har omfattet hele 46 av de russiske medaljevinnerne fra Sotsji-lekene. En etter en har de fått prøvd sine prestasjoner i CAS. De fleste er blitt stående fordi idrettens domstoler ikke har klart å bevise utøvernes personlige skyld midt i den statsorganiserte svindelen, men 13 russiske Sotsji-stjerner er også blitt personlig dømt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer