Russland mister nytt OL-gull i Sotsji

Disket: Norge vant Sotsji-OL

Omdiskutert russisk OL-gull ble underkjent. Flaut for Vladimir Putin.

BRONSE LIKEVEL: Emil Hegle Svendsen mens han ennå hadde ok kontroll under OL-stafetten i Sotsji 2014. Der endte det med en sjelden kollaps på siste stående skyting for den norske stjernen. Russland vant, men i går kveld mistet de gullet etter en ny CAS-dom. Det betyr bronse til Emil og lagkameratene hans, samtidig som Norge ble beste nasjon totalt i disse vinterlekene med 11 gull, 5 sølv og 11 bronse. FOTO: AFP/ Kirill Kudryavtsev.
BRONSE LIKEVEL: Emil Hegle Svendsen mens han ennå hadde ok kontroll under OL-stafetten i Sotsji 2014. Der endte det med en sjelden kollaps på siste stående skyting for den norske stjernen. Russland vant, men i går kveld mistet de gullet etter en ny CAS-dom. Det betyr bronse til Emil og lagkameratene hans, samtidig som Norge ble beste nasjon totalt i disse vinterlekene med 11 gull, 5 sølv og 11 bronse. FOTO: AFP/ Kirill Kudryavtsev. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I GÅR kveld ble alle resultatene fra 2014 til den russiske skiskytterhelten Jevgenij Ustjugov strøket. Da ble han dømt for svindel med blodet sitt av Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS). Det betyr at russerne mister OL-gullet fra guttas skiskytter-stafett i Sotsji, og mye viktigere:

  • At Russland ikke lenger er beste nasjon i vinter-OL 2014.

Det i seg selv er et prestisjenederlag for Vladimir Putin. Dette var den russiske presidentens høyst personlige leker. Under Putins ledelse hentet stormakten inn utenlandske stjerner og ga dem russisk statsborgerskap for å sikre at vertsnasjonen kom høyest på medaljestatistikken.

Den førsteplassen forsvant i går kveld.

SKADEFRYD:Petter Northug gikk inn til en skuffende 17. plass på 30 kilometer skiathlon. Det ga de svenske reporterne i Sirkus Sotsji mye å snakke om i dagens samsending mellom Expressen og DBTV. VIdeo: Expressen Vis mer

TIL SLUTT hjalp det ikke at russiske myndigheter organiserte et hemmelig dopingprogram som omfattet flere hundre topputøvere for å få maksimale resultater på hjemmebane.

I februar 2014 holdt alt dette jukset såvidt til å slå Norge i OL-sammendraget, men svindelen ble oppdaget.

I åra etter har det foregått et internasjonalt rettsoppgjør som har omfattet hele 46 av de russiske medaljevinnerne fra Sotsji-lekene. En etter en har de fått prøvd sine prestasjoner i CAS. De fleste er blitt stående fordi idrettens domstoler ikke har klart å bevise utøvernes personlige skyld midt i den statsorganiserte svindelen, men 13 russiske Sotsji-stjerner er også blitt personlig dømt.

OL-medaljene har skiftet eiere flere ganger underveis, før den siste dommen mot Usjugov ble kjent seint i går kveld etter at advokatene hans informerte bransjenettstedet Inside the Games om nederlaget.

Nå er resultatet endelig. Russland mister stafettgullet. Tyskland blir ny olympisk mester foran Østerrike, mens det norske laget flyttes fra den skuffende fjerdeplassen til bronse.

Det betyr at Norge med 11 gull, 5 sølv og 11 bronse blir stående som vinner av vinter-OL 2014 rett foran et avslørt og ydmyket Russland som stoppet på 10 gull.

DET blir selvsagt ingen stor norsk feiring av en slik seier. De skandaløse vinterlekene i Sotsji har egentlig bare gitt tapere. Den russiske svindelen der var så grov at opprullingen av jukset har dratt ned tilliten til all toppidrett.

JUBELSCENER: Tirsdag gjestet Linni Meister, Kongen av OL og Hans-Erik Dyvik Husby Dagbladets OL-studio. Se reaksjonene da Emil Hegle Svendsen holdt på å rote bort gullet. Video: DBTV Vis mer

Samtidig har etterspillet splittet de fleste idrettsgrenene, og tvunget verden til å ta et oppgjør med russisk elitesport:

  • Om få uker starter ankesaken i CAS der russerne fortvilet forsøker å få opphevet en fire år lang utestengelse fra alle internasjonale mesterskap.

Det er lite trolig at de klarer det. Sannsynligvis vil EM, VM og OL framover foregå uten Russland som nasjon.

EN slik utestengelse er storpolitisk uheldig. Dess mer isolert russerne føler seg, dess mer global ustabilitet.

Også i den prestisjetunge saken om Jevgenij Ustjugov, har de kjent seg motarbeidet. Etter at det internasjonale skiskytterforbundet sist februar dømte Usjugov for juks basert på utlevert datamateriale fra det famøse dopinglaboratoriet i Moskva, har russiske myndigheter kastet seg inn i arbeidet med å få dommen omgjort.

HETS: Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø står ikke høyt i kurs hos den russiske fansen etter at de langet ut mot den russiske gullvinneren på sprinten, Video: Kristoffer Løkås Vis mer

I våres kom Vladimir Putin selv til det velkjente Engelhardt instituttet for molekylær biologi i Moskva for å overvære et møte til støtte for Ustjugov. Bakgrunnen var at dette instituttet framla en forskningsrapport som slo fast at variasjonene i skiskytterens blodpass skyldtes naturlige genetriske forhold i skiskytterens slekt:

- Det viste seg at de unormalt høye blodverdiene kom fra spesielt sjeldne mutasjoner i familien, fastlo instituttes direktør Alexander Makarov etter å ha forsket på Ustjugovs familie.

Denne forskningen ble rost av Putin:

- Takk for at du hjelper utøverne våre. Denne hjelpen kommer til rett tid, sa Russlands president.

- Jeg tror dette argumentet blir svært viktig, la han til.

Bare for å bli skuffet i går kveld.

HVA dommerne i CAS har vektlagt, vet vi ennå ikke. Domspremissene er ikke offentlige, men dommen knusende:

  • Alle resultatene til Jevgenij Ustjugov fra 2010 til og med 2014 er blitt strøket på grunn av uregelmessigheter i blodpasset hans.

Slike uregelmessigheter går vanligvis ikke på høye blodverdier i seg selv. Disse verdiene varierer fra utøver til utøver, og kan være ekstremt høye av naturlige årsaker. Det mest spesielle tilfellet var den finske skikongen Eero Mäntyranta.

Da forskerne undersøkte 95 medlemmer av finnens familie, fant de at 29 av dem var naturlig dopet med røde blodlegemer som lå 65 prosent over det normale. Eero Mäntyranta hadde som 53-åring en blodverdi på 23,6; skyhøyt over det vanlige for topp utholdenshetsutøvere.

var da også Mäntyranta rødflammet i ansiktet hele livet igjennom. Den ansiktsfargen speiler hos oss andre tidvis skam.

Der har ikke russerne kommet ennå. I løpet av de nesten fem åra etter at Sotsji-svindelen ble avslørt, har russiske myndigheter aldri tatt fullt ansvar for det som skjedde. De russiske skiskytterne har også gått fra skandale til skandale med et nasjonalt forbund som aldri har ønsket å gjøre opp for seg.

I stedet har manipulasjonen bare fortsatt. Det er ironisk nok den nye svindelen av gamle prøver fra Moskva-laboratoriet som er i ferd med å stenge landet ute fra alle store internasjonale mesterskap.

Nå vil altså denne ydmykelsen skje rett etter at Russland på grunn av Jevgenij Ustjugovs juks mistet sammenlagtseieren i sitt eget vinter-OL.

Det er flaut både for landet og Vladimir Putin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer