Vil vrake Klæbo til VM-øvelse

Diskusjonen splitter Ski-Norge

Bør Johannes Høsflot Klæbo vrakes til 15 kilometer fristil under ski-VM? Spørsmålet splitter ekspertene. Ja, sier Petter Skinstad, Martin Johnsrud Sundby og til dels Vidar Løfshus. Nei, mener Torgeir Bjørn og Petter Northug.

SKAPER DEBATT: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKAPER DEBATT: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Johannes Høsflot Klæbo er verdens beste langrennsløper, men det er ikke dermed sagt at han får gå alle distansene han vil under ski-VM i Planica.

15 kilometer fristil er øvelsen som skaper diskusjonen som splitter Langrenns-Norge: Er Klæbo god nok for det norske laget på denne distansen?

Diskusjonen har vært oppe også før tidligere mesterskap, inn mot 15 kilometer-rennene eller hvis femmila har gått i fristil.

I mesterskap gås det generelt flere lengre skirenn enn i verdenscupen, og Klæbos resultatrekke i distanserenn i mesterskap er - foreløpig - ikke all verden i skirenn helt eller delvis i fristil:

SIKTER HØYT: Johannes Høsflot Klæbou. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SIKTER HØYT: Johannes Høsflot Klæbou. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

10. plass på 30 km skiathlon i Pyeongchang i 2018, 28. plass på 30 km skiathlon i Seefeld i 2019, 4. plass på 30 km skiathlon i Oberstdorf i 2021, 40. plass på 30 km skiathlon og DNF/brutt på fristils-femmila i Beijing i 2022 er fasiten for distanserenn i mesterskap som har involvert skøyting for Klæbo, som har gjort til vane å finne tre gull: i sprint, lagsprint og stafett.

Høsflot Klæbo har ingen verdenscupseirer i hele sin karriere på 15 kilometer fristil intervallstartrenn og ingen pallplasseringer på distansen denne vinteren.

Vil vrake Klæbo

Dagbladet har tatt opp problemstillingen med flere kompetente langrennseksperter. Klæbo-spørsmålet splitter ekspertene.

En som er tydelig at Byåsen-gutten ikke bør gå 15-kilometeren i Planica-VM, er Petter Skinstad, langrennsekspert for TV 2.

- Johannes Høsflot Klæbo bør ikke gå 15-kilometeren i VM, av den enkle grunn at han ikke er sportslig kvalifisert. 15 km fristil er vel i nærheten av den eneste øvelsen Høsflot Klæbo ikke har vunnet i verdenscupen, og når så mange av landslagskollegene - og til og med en vraket utøver - har vunnet skirenn på tilsvarende distanse, har de fortjent plassen, sier Petter Skinstad til Dagbladet.

KLAR TALE: TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad mener Johannes Høsflot Klæbo ikke bør få gå 15 km fristil i VM.
KLAR TALE: TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad mener Johannes Høsflot Klæbo ikke bør få gå 15 km fristil i VM. Vis mer

Den vrakede utøveren han sikter til er Iver Tildheim Andersen, som vant uttaksrenn under verdenscuphelga på Lillehammer før jul, men ikke engang er med i Norges VM-tropp.

Klar beskjed

Tittelforsvarer Hans Christer Holund har friplass. Klæbo kjemper dermed med Simen Hegstad Krüger, Harald Østberg Amundsen, Sjur Røthe og Didrik Tønseth om de gjenværende plassene. Alle disse fire har - i motsetning til Klæbo - pallplasseringer på intervallstartrenn i fristil denne sesongen.

- Jeg tror heller ikke Johannes er god nok til å skøyte til å slå alle de fire andre norske som skal gå denne distansen, og da mener jeg også at det rent sportslig vil være ugunstig for resten av mesterskapet å «kaste bort» kreftene på et sånt løp, sier Skinstad.

- Johannes er selv sitert på at han ikke samler på andreplasser, og da forstår jeg ikke hvorfor han eventuelt ønsker å gå en sånn distanse. Når det er sagt, blir jeg heller ikke sjokkert om han ender opp med både å gå og vinne distansen.

GULLGUTT: Johannes Høsflot Klæbo fikk gave etter sin 50. verdenscupseier. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Løfshus: - Blir misnøye

Kollega Petter Northug mener imidlertid det stikk motsatte - og har uttalt til egen kanal at om «Johannes er i form og ikke får gå, så er det en skandale.»

Northugs tidligere sjef Vidar Løfshus er ikke helt enig i det og heller mot å vrake Klæbo til 15-kilometeren.

- Det blir aldri rettferdig uansett. Skal man tilegne X-faktoren til Johannes eller bare se på resultatene? Det blir misnøye uansett. Hadde jeg vært leder i den situasjonen, hadde jeg holdt meg til avtalen før sesongen med tanke på uttaksrenn, i hvert fall når det er nesten garantert norsk seier uansett, sier Løfshus til Dagbladet.

SPÅR MISNØYE UANSETT VALG: Tidligere langrennssjef Vidar Løfshus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPÅR MISNØYE UANSETT VALG: Tidligere langrennssjef Vidar Løfshus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det blir en tøff diskusjon mellom trenerne. Johannes er ute av laget om bare ser på uttaksrenn. Northug er knallhard på at Klæbo skal få gå; han har vært i den posisjonen selv, spesielt i sprint, hvor Petters X-faktor gjorde at han ble tatt ut.

Muligheten for å vinne seks av seks gull er en utfordring som trolig trigger Klæbo.

- Han er nok rimelig gira på å prøve å vinne seks gull. Men alle de andre norske i denne diskusjonen er også gullkandidater. I tillegg er det et poeng at et for hardt rennprogram kan tære på, selv for Klæbo. Kanskje må han prioritere å spare krefter til femmila og erkjenne at det er en større gullsjanse, sier Løfshus.

Freder Klæbo

Martin Johnsrud Sundby forfektet et liknende budskap i Viaplay-studio søndag og begrunnet sin mening om at Klæbo ikke bør få gå 15-kilometeren i VM med at «de andre gutta har pallplasseringer på øvelsen denne sesongen, i motsetning til Klæbo».

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er imidlertid mer på bølgelengde med Northug i dette spørsmålet.

- Johannes er verdens beste langrennsløper. Han velger selv hvilke øvelser han vil gå. Han skal få lov til å gå 15 km fristil, hvis han ønsker det, sier Bjørn til Dagbladet.

MENER KLÆBO BØR FÅ VELGE SELV: NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MENER KLÆBO BØR FÅ VELGE SELV: NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Men dette er nok Klæbos svakeste øvelse. Samtidig må resultatene i vinter sees i sammenheng med sykdom før Davos og høydeopphold nå før Les Rousses. Inn mot VM gjør han de i optimale forberedelsene, og da har han nok et høyere nivå inne også på denne distansen.

Bjørn legger til at landslagsledelsen bør vente til etter skiathlon-øvelsen med uttaket av 15 kilometer-laget, for å vurdere utøvernes form og tilstand på det tidspunktet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer