FLUORSKANDALEN I ITALIA:

Diskuterte miljøgift på hemmelige møter

Mens arbeiderne hos Swix´italienske skismøringspartner ble syke, skal selskapets lege ha deltatt på hemmelige lobbymøter om fluorforgiftning.

ANLEGGET: Miteni gikk konkurs, men det sto fortsatt store kjemikalietanker på anlegget da Dagbladet var i området i juni. Her lagde Miteni i over 30+ år fluorkjemikaler til skismøringen til norske Swix. Foto: Nina Hansen
ANLEGGET: Miteni gikk konkurs, men det sto fortsatt store kjemikalietanker på anlegget da Dagbladet var i området i juni. Her lagde Miteni i over 30+ år fluorkjemikaler til skismøringen til norske Swix. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

VALDAGNO (Dagbladet): Legens nøkkelrolle går fram av politidokumenter Dagbladet har tilgang til.

Dokumentene stammer fra etterforskningen av det italienske kjemiselskapet Miteni. I 30 år har selskapet laget skismøring med fluorkjemikaler for den norske sportsgiganten Swix.

Samtidig skal de ha forgiftet drikkevannet til over 120 000 mennesker - mens arbeiderne på fabrikken ble alvorlig syke, eller døde, i hopetall.

Midt oppi dette står Giovanni Costa - lege og anerkjent professor.

Vi går tilbake til en vårdag i 2017.

PROFESSOREN: Doktor Giovanni Costa tok blodprøver av Miteni-arbeiderne. Foto: Privat
PROFESSOREN: Doktor Giovanni Costa tok blodprøver av Miteni-arbeiderne. Foto: Privat Vis mer

Aksjonen

Det var 18. april, og nå hjalp verken professortittel, eviglang akademisk CV eller prestisjeverv ved Universitetet i Milano.

I løpet av få timer denne tirsdagen, opplevde Giovanni Costa (70) at livet ble snudd på hodet. I en koordinert aksjon slo politiet til mot både eiendommene han disponerte og kontoret der han drev legepraksisen sin fra.

Dokumenter politiet beslagla indikerte at den respekterte legen og universitetsprofessoren Costa i mange år hadde hatt en nøkkelrolle i driften av kjemikaliefirmaet Miteni.

Dagbladet har avslørt at sentrale dokumenter ble funnet på kontoret til Swix' kontakt i selskapet. Selskapet skal ha forgiftet drikkevannet til over 120 000 mennesker.

I 2009 ledet Giovanni Costa et forskerteam som publiserte en undersøkelse av giftnivåene i blodet til Miteni-arbeiderne. De fant at arbeiderne hadde opptil 47 000 ng/ml av den kreftfremkallende miljøgiften PFOA i blodet.

Til sammenligning: Folkehelseinstituttets daværende faregrense var 800 ng/ml – nesten 59 ganger lavere. I dag er denne faregrensa ytterligere redusert.

Ifølge Dario Consonni, en av to medforfattere på rapporten, meldte Costa ikke fra at han jobbet for Miteni da rapporten ble levert inn. Forskere som seinere har undersøkt Miteni-arbeiderne er klare på at Costa har underspilt farene ved gift-eksponeringen.

Vi spoler til juni i år.

Da satt Dagbladet i en liten leilighet i Valdagno i Nord-Italia, sammen med to små hunder, to katter og en rasende mann.

SYK: - Doktor Costa garanterte for tryggheten vår, sier Stefano de Tomasi - tidligere Miteni-arbeider. Foto: Nina Hansen
SYK: - Doktor Costa garanterte for tryggheten vår, sier Stefano de Tomasi - tidligere Miteni-arbeider. Foto: Nina Hansen Vis mer

14 medisiner

- Doktor Costa garanterte for tryggheten vår, sier Stefano de Tomasi til Dagbladet.

I over 20 år jobbet han hos Miteni. Nå står det et helt lite apotek på hylla i den lille leiligheten hans i Valdagno. Hver dag tar Stefano 14 medisiner.

Sammen med Lorenzo Crosara er Stefano De Tomasi den som har fått målt de to høyeste kjente nivåene av fluorkjemikalier i blodet.

- Jeg merket tidlig at noe var galt, sier de Tomasi.

- Det begynte å brenne i øynene. Costa tok blodprøver av meg, men fortalte meg at verdiene mine var harmløse. Det var ikke før jeg bladde opp 300 euro og gikk til en privat lege, at jeg fant ut hvor ille det sto til.

14 MEDISINER: Her viser Stefano de Tomasi hvilke medisiner han tar hver dag. Video: Nina Hansen Vis mer

Det samme sier kollegaen Michele, som i løpet av 19 år hos Miteni jobbet mest med ugressmidler.

- Jeg var ikke bekymret for at jeg skulle bli syk, fordi de utførte blodprøver stadig vekk. Costa sa til oss hele tiden at alt gikk bra. Nå er det ingen som vet hvor det har blitt av ham.

- Hva skjedde hvis de fant høye PFOA-verdier i blodet deres?

- Fant de høye PFOA-verdier i blodet ble vi flyttet til andre avdelinger.

TILTALT: I høst står ni personer fra Miteni og eierselskapet tiltalt for omfattende miljøkriminalitet i retten i Vicenza. Dagbladet har avdekket en rekke av bevisene i saken. Faksimile: Italiensk politi
TILTALT: I høst står ni personer fra Miteni og eierselskapet tiltalt for omfattende miljøkriminalitet i retten i Vicenza. Dagbladet har avdekket en rekke av bevisene i saken. Faksimile: Italiensk politi Vis mer

Underspilte

I høst står ni personer fra Miteni og eierselskapet tiltalt for omfattende miljøkriminalitet i retten i Vicenza, fordi utslipp fra Miteni skal ha forgiftet drikkevannet til minst 120 000 mennesker. De nekter skyld.

Costa er ikke blant de tiltalte. Men Dagbladet har fått tilgang til omfattende dokumenter fra politietterforskningen. Der går det fram detaljer om professor Costas sentrale rolle i skandalefirmaet.

Ifølge politidokumentene skrev Costa årlige rapporter om helseoppfølgingen av arbeiderne. Men ifølge flere arbeidere Dagbladet har snakket med fikk de aldri vite hvor ille det sto til.

I forskningsrapporten fra 2009 skriver Costa at den eneste skadevirkningen han finner av PFOA-eksponering er en økning i kolesterolet, i tillegg til å anbefale en videre utredning av PFOAs påvirkning på forbrenningen.

SJOKKFUNN: Paolo Girardi (t.h.) og Enzo Merler snakket med Giovanni Costa mens de undersøkte Miteni-arbeiderne. De fant astronomiske PFOA-verdier. Foto: Nina Hansen
SJOKKFUNN: Paolo Girardi (t.h.) og Enzo Merler snakket med Giovanni Costa mens de undersøkte Miteni-arbeiderne. De fant astronomiske PFOA-verdier. Foto: Nina Hansen Vis mer

Rapporten står i sterk kontrast til forskningen til Paolo Girardi og Enzo Merler fra universitetet i Padova. Det er de som i 2016 publiserte den første rapporten med sjokkfunnene om Miteni-arbeidernes helse – og overrepresentasjon for kreft og annen alvorlig sykdom.

- Vi hadde Giovanni Costa inne til samtale, sier Paolo Girardi til Dagbladet.

- Først sa han at ingen arbeidere var skadde i det hele tatt, at alle var sunne og friske og hadde det bra. Selv om vi hadde dokumentasjon for at det var overrepresentasjon av kreft og flere andre sykdommer.

- Hva sa han om helseproblemene dere fant?

- Da vi konfronterte ham med helseproblemer sa han at arbeidere med høyt kolesterol bare skyldtes at de var glade i mat og vin, at de spiste og drakk for mye. Han nektet for at jobbingen deres på fabrikken hadde noe med helseskadene å gjøre.

Dagbladet har gjentatte ganger søkt Giovanni Costa. Han har ikke svart.

Tok blodprøver

Vi vender blikket til en tom, brun kafé i den ellers pittoreske landsbyen Valdagno.

Der sitter Ilario Eremetti. I dag er han pensjonert. Bak seg har han, med et par års avbrudd, nesten 35 år i Miteni. Han forteller at Miteni-arbeiderne fikk de første hintene om at fluorstoffene samlet seg opp i blodet rundt 2000.

OPPRØRT: Ilario Eremetti jobbet hos Miteni i over 30 år. Han raser mot firmalegen doktor Costa. Foto: Nina Hansen
OPPRØRT: Ilario Eremetti jobbet hos Miteni i over 30 år. Han raser mot firmalegen doktor Costa. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Da sa doktor Costa at han ville ta blodprøver av de ansatte for å sjekke PFOA-nivåene i blodet. Da hadde kjemikalieprodusenten 3M i USA gjort studier som viste spor av PFOA i dyr og naturen. Videre hadde undersøkelser av arbeidere i 3M vist at stoffene samlet seg opp i kroppen og ikke ble brutt ned, sier Eremetti til Dagbladet.

- Har du selv hatt helseproblemer som kan relatertes til jobben?

- Teoretisk sett, hvis man ser på problemene knyttet PFAS, så fikk jeg første problemer midt på 1980-tallet. Da fikk jeg testikkelkreft – men jeg vil ikke slå fast at det har en forbindelse til jobben. I 2008 ble det oppdaget at en hjerteklaff skulle byttes ut og jeg ble operert, mens jeg nylig fikk problemer med skjoldbruskkjertelen. Alle disse helseproblemer kan jo teoretisk sett knyttes disse stoffene, men hvis man ikke kan stadfeste årsakssammenheng er det vanskelig å si.

SKADD: Lorenzo Crosara har målt rekordverdier av miljøgiften PFOA i blodet, og fikk hjerneslag på jobb. Han jobbet med å lage skismøring. Video: Nina Hansen Vis mer

Eremetti sier han har hatt en rekke gode kolleger som har fått kreft eller andre alvorlige sykdommer som kan linkes til kjemikaliene de ble eksponert for hos Miteni.

- På den ene siden var det doktor Costa som forsikret oss, på den andre siden var det en del i opinionen som lurte på hvordan det hele kunne være mulig.

FORGIFTET VANN: Myndighetene måtte dele ut gratis vann på boks etter at 3M og DuPont - med flere - ble saksøkt av staten New Hampshire, etter at selskapene skal ha forgiftet vannet med PFAS-kjemikaler. Foto: AP / NTB scanpix
FORGIFTET VANN: Myndighetene måtte dele ut gratis vann på boks etter at 3M og DuPont - med flere - ble saksøkt av staten New Hampshire, etter at selskapene skal ha forgiftet vannet med PFAS-kjemikaler. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Forgiftede barn

Nå viser politidokumenter at professoren også deltok på en rekke til nå ukjente lobbymøter med andre kjemiselskaper – som selv har stått bak gigantiske lekkasjer av gift i naturen.

I tillegg til Miteni er 3M og DuPont i USA verdens mest kjente produsenter av PFOA.

Det er ikke bare Miteni som har stått bak store utslipp av miljøgifter – det har også 3M og DuPont. Ifølge rettsdokumenter har begge selskaper gått med på milliardforlik – henholdsvis 850 og 671 millioner dollar – for å ha forgiftet drikkevann og mennesker. I amerikanske medier, som Netflix-dokumentaren «The Devil We Know», er det gjengitt en rekke grufulle historier. Om kreftrammede barn, fortvilte foreldre og arbeidere som er ødelagt for livet.

Ifølge dokumentene Dagbladet har fått tilgang til deltok Giovanni Costa i minst 25 ukjente møter med 3M og DuPont. Han fikk ifølge dokumentene minst 100 000 kroner for å representere Miteni, men det går ikke fram om dette var et engangshonorar eller om det ble betalt flere ganger.

I politidokumentene går det fram at Costa i 2004 informerte Miteni om giftskandalen i West Virginia i USA. Året etter fikk Miteni, ifølge politidokumentene, installert en «hydraulisk barriere» som forsøksvis skulle hindre videre utslipp av miljøgifter fra fabrikken her i Trissino. Det lyktes ikke. Miteni hevdet tidligere at denne barrieren ikke ble installert før i 2013. Nå har selskapets advokat uttalt til Dagbladet at myndighetene har vært informert om barrieren hele veien.

Det siste av de 25 møtene, som fant sted på Rhodos i 2008, var ifølge politidokumentene viet til farligheten – giftigheten – av PFOA.

RHODOS: I 2008 hadde Miteni, DuPont og 3M et møte om giftigheten av PFOA på paradisøya Rhodos. Foto: John T. Pedersen
RHODOS: I 2008 hadde Miteni, DuPont og 3M et møte om giftigheten av PFOA på paradisøya Rhodos. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Møte om giftigheten

Da politiet ransaket Costas legekontor fant de møtekalenderen:

 • Dundee, Skottland: 8. september 1999
 • Madison, Wisconsin, USA 21. oktober 1999
 • Bollate, Milano, 12. januar 2000
 • Venezia, 3. februar 2000
 • Telefonkonferanse, 23. februar 2001
 • Philadelphia, mars 2000
 • Perth, Skottland, 3-4 august 2000
 • Francoforte 18. desember 2000
 • OECD-møte (?) i Florida, 24. januar 2001
 • San Francisco, 26. mars 2001
 • Brussel, 4. april 2001 Verona, 17. juli 2001
 • Baltimore, 13. november 2001
 • Brussel, 28. februar 2002
 • Verona, 1-2. juli 2002
 • Minnesota, 7-8. oktober 2002
 • Brussel, 10-11. februar 2003
 • Hamburg, 28. april-2. mai 2003
 • Brussel 7. mai 2003
 • Philadelphia 14-15. august 2003
 • Brussel 9. oktober 2003
 • Skottland, ukjent by, 28-29. oktober 2003
 • Praha 22. april 2004
 • Brussel 28-29. oktober 2004
 • Brussel 2-3. februar 2005
 • Rhodos 9. oktober 2008, et møte om giftigheten av PFOA

PR-sjef Dan Turner i DuPont sier han ikke kan kommentere saken, fordi den tilhører en fløy av DuPont som nå er kjøpt av kjemiselskapet Chemours. Hos Chemours sier de at all aktivitet som fant sted før 2015, må kommenteres av DuPont. 3M har ikke svart.

Dagbladet har søkt Giovanni Costa, både på telefon og på hans offisielle og hans private e-postadresser. Dagbladet har også forsøkt å komme i kontakt med ham gjennom Universitetet i Milanos informasjonsavdeling. De sa først at de skulle formidle kontakt, hvorpå de så sa han var pensjonert. Etter at Dagbladet fant Costa oppført som underviser på pågående kurs, sa universitetet så at han hadde et lite engasjement fortsatt – og at han fortsatt bruker e-postadressen Dagbladet har forsøkt.

Dette er saken

 • Dagbladet har avslørt omfattende helseplager blant arbeiderne som blant annet laget fluorkjemikalier til skismøringen til norske sportsgiganten Swix.
 • Det er Miteni som – blant annet - har lagd fluoren som har gjort skismøringen Cera F til Swix’ største suksess noensinne.
 • Italienske forskere har konkludert med en overhyppighet av både dødsfall og kreftutbrudd blant arbeiderne på fabrikken.
 • Dagbladets undersøkelser viser at flere arbeidere som jobbet med å lage skismøring i dag har alvorlige helseplager.
 • Ifølge WHO og politiet har lekkasjer fra fabrikken rammet over 120 000 innbyggere i området. Forskere mener å kunne dokumentere at fluorlekkasjer har forårsaket dødfødsler, kreftforekomster, hormonforstyrrelser og annen alvorlig sykdom.
 • Slik Dagbladet har avslørt, mener italiensk politi at Miteni har holdt skandalen skjult i flere tiår.
 • Ni personer – både fra eierselskapet ICIG, og nøkkelpersoner fra Miteni-driften – møtte 25. oktober i år for retten i en straffesak Milano. Tiltalen lød på omfattende miljøkriminalitet, etter store utslipp av kjemikaliegifter fra fabrikken i Trissino.
 • Advokat Alessandro Honert, som representerer ICIG, gjør det klart at ICIG og Miteni nekter for alle anklagene, og bestrider påstandene om miljøkriminalitet og helseskade på det sterkeste

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer