FLUORSKANDALEN I ITALIA:

Diskuterte miljøgift på hemmelige møter

Mens arbeiderne hos Swix´italienske skismøringspartner ble syke, skal selskapets lege ha deltatt på hemmelige lobbymøter om fluorforgiftning.

ANLEGGET: Miteni gikk konkurs, men det sto fortsatt store kjemikalietanker på anlegget da Dagbladet var i området i juni. Her lagde Miteni i over 30+ år fluorkjemikaler til skismøringen til norske Swix. Foto: Nina Hansen
ANLEGGET: Miteni gikk konkurs, men det sto fortsatt store kjemikalietanker på anlegget da Dagbladet var i området i juni. Her lagde Miteni i over 30+ år fluorkjemikaler til skismøringen til norske Swix. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

VALDAGNO (Dagbladet): Legens nøkkelrolle går fram av politidokumenter Dagbladet har tilgang til.

Dokumentene stammer fra etterforskningen av det italienske kjemiselskapet Miteni. I 30 år har selskapet laget skismøring med fluorkjemikaler for den norske sportsgiganten Swix.

Samtidig skal de ha forgiftet drikkevannet til over 120 000 mennesker - mens arbeiderne på fabrikken ble alvorlig syke, eller døde, i hopetall.

Midt oppi dette står Giovanni Costa - lege og anerkjent professor.

Vi går tilbake til en vårdag i 2017.

Aksjonen

Det var 18. april, og nå hjalp verken professortittel, eviglang akademisk CV eller prestisjeverv ved Universitetet i Milano.

I løpet av få timer denne tirsdagen, opplevde Giovanni Costa (70) at livet ble snudd på hodet. I en koordinert aksjon slo politiet til mot både eiendommene han disponerte og kontoret der han drev legepraksisen sin fra.

Dokumenter politiet beslagla indikerte at den respekterte legen og universitetsprofessoren Costa i mange år hadde hatt en nøkkelrolle i driften av kjemikaliefirmaet Miteni.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer