Disse bildene skremte vettet av mor og far

Derfor nektet John Northug å ta gullet for gitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Med en av 53 kilometer igjen kunne VM-femmila endt i en snøhaug for Petter Northug.

Løpet hadde vært perfekt for Kollen-kongen helt til den siste utforkjøringen inn mot stadion, da hviterussiske Sergej Dolidovitsj hektet i Tord Asle Gjerdalen og gikk overende - rett foran skiene til Northug.

- Der skal du være glad for at jeg hoppet mye strikk med jentene på barneskolen, sa gullvinneren med et glis etter målgang, fornøyd med å ha vist årvåkenhet og smidighet i hoppet forbi hviterusseren.

På tribunen fryktet mor og far at gullet skulle glippe akkurat der.

- De ville jo ha meg til å si hele tiden at «nå er Petter med helt til slutt», men der ser du at ingenting er avgjort før de er i mål, altså. Det skjedde mye på slutten der, de er jo så slitne, sier John Northug til Dagbladet.

- Da jeg så det ble jeg så nervøs... Jeg så jo ikke hvem det var som falt, sier mamma May.

Unik opplevelse
Men Petter kom seg forbi uhellet, og var utilnærmelig mot slutten, som han var det på stafetten og fellesstarten også.

For John Northug er det femmilsgullet som henger høyest.

- Jeg tør aldri å tro på forhånd, jeg bare håper. Og det jeg håpet på var at han skulle få med seg en gullmedalje, eller i hvert fall en medalje, men det er klart med de prestasjonene han har hatt i tidligere mesterskap, da blir liksom gull det store. Det var også artig med Tord Asle i dag, som var en veldig viktig medspiller i Liberec, at han greide å komme inn til bronse - det var helt fantastisk, sier han.

- Du får ikke noen større opplevelse enn å vinne femmila i VM i Holmenkollen. Det er liksom det optimale. Du kan rangere så mye du vil, snakke om OL-gull og så videre, men den opplevelsen er noe helt eget, sier Northug til Dagbladet.

Ikke noe sprell på målstreken
I kveld blir det feiring i Oslo.

- Det var spennende hele veien, men det gikk jo til slutt. Dette var det store målet for Petter, femmila. I kveld blir det en liten fest, sier May Northug.

- Petter droppet å gjøre noe sprell på målstreken i dag?

- Det blir sånn da vet du, når det er lange løp. De går i kjelleren, altså, sier John Northug med et smil, før han avslører litt av oppdragelsen som trolig har bidratt til at Petter Northug har blitt verdens beste skiløper:

- Det er jo bare å sette seg ned i morgen tidlig og fokusere på verdenscupen. Vi må ta med oss denne følelsen nå.

BLE SKREMT: Petter Northug sammen med foreldrene May og John etter femmilstriumfen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BLE SKREMT: Petter Northug sammen med foreldrene May og John etter femmilstriumfen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer