FORLOT BANEN: Los Angeles Sparks-spillerne forlot banen før nasjonalsangen ble spilt i tirsdagens andre finale i WNBA. De har i over ett år uttrykt misnøye med politivold i USA. Foto: Brad Rempel-USA TODAY Sports
FORLOT BANEN: Los Angeles Sparks-spillerne forlot banen før nasjonalsangen ble spilt i tirsdagens andre finale i WNBA. De har i over ett år uttrykt misnøye med politivold i USA. Foto: Brad Rempel-USA TODAY SportsVis mer

Donald Trump og NFL

Disse damene startet protestbølgen i USA

Allerede før Colin Kaepernick ble symbolet på protesten mot rasisme og politivold, var WNBA-spillerne i full gang med å promotere sin sak.

(Dagbladet): I helga sto tusenvis av NFL-spillere, -trenere og -ledere samlet i en stille protest mot Donald Trump og det de mener er hans krenkelse av ytringsfriheten i USA.

Det hele startet i utgangspunktet med en protest mot politiets behandling av minoriteter i landet. Colin Kaepernick var den det hele startet med da han valgte å knele under nasjonalsangen gjennom hele fjorårssesongen.

Men til og med før Kaepernick satte i gang bevegelsen, var kvinnene i WNBA - kvinnenes nasjonale basketballiga - i god gang med å uttrykke det samme politiske budskapet. Det skriver SB Nation.

#blacklivesmatter

Allerede for 15 måneder siden, 9. juli 2016, stilte fire spillere fra Minnesota Lynx på en pressekonferanse der de snakket om politivold i kjølvannet av et drap gjort av en politimann i Minneapolis.

Maya Moore, Seimone Augustus, Lindsay Whalen og Rebekkah Brunson hadde på seg t-skjorter med skrifta: «Endringen starter med oss. Rettferdighet og ansvar.»

Bare et par dager senere brukte jentene i New York Liberty (også WNBA) t-skjorter med påskriften «#blacklivesmatter» under oppvarming.

ENGASJERT: Tina Charles i New York Liberty. Foto: AP Photo/Doug Feinberg
ENGASJERT: Tina Charles i New York Liberty. Foto: AP Photo/Doug Feinberg Vis mer

Både Liberty og andre klubber fikk bøter av ligaen etter markeringa. Det for å ha brutt regelverket hva gjelder bekledning - spillere skal nemlig bruke ligaens offisielle bekledning under og før alle kamper og treninger.

- Vi er stolte av WNBA-spillernes engasjement for ikke-voldelige løsninger på sosiale problemer, men vi forventer at de forholder seg til reglene, sa WNBA-president Lisa Borders.

Knelte

Da Tina Charles i New York Liberty mottok prisen for månedens spiller i fjor sommer, var hun klar på at hun ikke hadde tenkt å være stille om saken.

- Jeg har bestemt meg for å ikke være stille, selv etter bøtene vi fikk etter at vi støttet bevegelsen. Sytti prosent av spillerne i WNBA er afroamerikanske. Jeg og lagkameratene mine vil fortsete å bruke sporten som plattform til å skape oppmerksomhet rundt #blacklivesmatter til WNBA gir støtte til saken, skrev hun på Instagram.

Kort tid etter trakk WNBA tilbake bøtene. Så begynte WNBA-spillerne - som Kaepernick i NFL - å knele under nasjonalsangen.

Nå som konflikten har nådd en ny topp etter at Donald Trump kastet seg inn i debatten og mente NFL-spillerne som kneler burde få sparken, velger de å følge opp.

Da den andre finalekampen i WNBA ble spilt tirsdag, gikk Los Angeles Sparks av banen før nasjonalsangen ble spilt.

TOM BENK: Los Angeles Sparks gikk i garderoben da nasjonalsangen ble spilt. Foto: AP Photo/Jim Mone
TOM BENK: Los Angeles Sparks gikk i garderoben da nasjonalsangen ble spilt. Foto: AP Photo/Jim Mone Vis mer