VIKTIGE JUSTERINGER: FIS godtok i fjor mindre justeringer i Vikersundbakken, slik at den ble fem meter lengre. Dette bildet er fra før endringene.Foto: Terje Løchen/Vikersund.no
VIKTIGE JUSTERINGER: FIS godtok i fjor mindre justeringer i Vikersundbakken, slik at den ble fem meter lengre. Dette bildet er fra før endringene.Foto: Terje Løchen/Vikersund.noVis mer

Disse endringene kan gi ny verdensrekord i Vikersund

Bakken er blitt sikrere - og større.

(Dagbladet): Skiflygingsbakken i Vikersund fikk en drømmeinnvielse i februar i fjor, da Johan Remen Evensen svevde ned til to verdensrekorder på samme kveld i anlegget.

Når VM starter i morgen, er bordet dekket for enda lengre hopp enn Evensens drømmesvev på 246,5 meter.

Lettere å gi større fart
Arrangøren har nemlig lært av erfaringene de fikk av prøve-VM, og i løpet av det siste året har de gjennomført endringer som kan sørge for nye verdensrekord-lengder i monsterbakken:

• Seks nye, lavere startgater er lagt til.
• Hoppet er kappet med en meter og gjort slakere - fra 11,2 grader til 10,8 grader.
• Overgangen i landingsområdet er justert litt mykere, så de som hopper langt kan lande sikrere.

- Ideen er at det skal bli lettere å gi hopperne større fart, sier byggleder Bjørn Espen Hovde til Dagbladet.

- Litt høyere svevkurve gjør at flere skal komme godt over kulen, slik at det ikke skal skille like mye mellom de beste og de nest beste som i fjor. Bakken er sikrere for alle, dermed kan man nok være litt mer fleksible med farten, sier han.

I tillegg til de nevnte endringene har sletta blitt kuttet med 19 meter, som i stedet for å være unødvendig bremseplass er gitt til publikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tillater lengre hopp
I fjorårets prøve-VM ble det hoppet 139 ganger over 200 meter, og seks ganger over den daværende verdensrekorden til Bjørn Einar Romøren på 239 meter.

Lengst av alle var selvfølgelig Johan Remen Evensen, som fortsatt har verdensrekorden på 246,5 meter. Totalt er Vikersundbakken nå utvidet med rundt fem meter. Og det er lov å håpe på nye verdensrekorder.

REKORDSVEVET: Johan Remen Evensen sto (nesten) fjellstøtt på 246,5 meter i fjor.Foto: SCANPIX
REKORDSVEVET: Johan Remen Evensen sto (nesten) fjellstøtt på 246,5 meter i fjor.Foto: SCANPIX Vis mer

- Det vet vi jo ikke før man har hoppet, men det er mulig å hoppe lenger enn i fjor. Bakken tillater enda lengre hopp, lover Bjørn Espen Hovde.

Rennleder Ole Gunnar Fidjestøl er imidlertid langt fra sikker på at det skjer.

- Det er jeg veldig usikker på. Jeg håper inderlig på en jevn og god konkurranse, og at vi får omganger med hopp ned mot 240 meter. Der kan du stå trygt. Det vet vi, men viktigst er det å kåre en verdig verdensmester, og at vi får et kjempeflott renn, sier Fidjestøl til NTB.

- Vi trenger egentlig ikke verdensrekord i år, for den har vi. Skulle den komme, så vil det være et stort øyeblikk, men det kan ikke bestilles, sier han.

Allerede i dag hoppes det i Vikersund, når 19 hoppere tester fart og forhold i bakken. Blant dem er Anders Jacobsen.