Disse enkle feilene kan få Carlsen og Anand disket

Ørsmå misser kan ødelegge VM-festen.

Følg dagens parti i vårt sjakkstudio

(Dagbladet): Selv den minste spillerfeil kan avgjøre den rekordjevne VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand i India.

Det er nemlig en lang rekke med kjente og ukjente regler som spillerne må følge både før, under og etter hvert VM-parti.

Dagbladet har sett nærmere på noen av reglene til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE). Enkelte oppfattes som kontroversielle.

Spillerne må blant annet flytte brikken og slå på uret med samme hånd, notere hvert trekk og blir nådeløst straffet hvis de kommer for seint til starttidspunkt for partiet.

- Jeg syns plikten til å skrive ned trekkene er gammeldags. Alle trekkene i større internasjonale turneringer registreres automatisk av sensorer i brettet, sier Dagbladets sjakkekspert og stormester Einar Gausel.

I VM-partiene må spillerne notere hvert trekk på et ark som ligger ved siden av sjakkbrettet. Dette gis til arrangøren og er sjakkforbundets eiendom etter at partiet er ferdig. Regelverket forbyr at annet enn trekkene, tidsangivelser, remistilbud og andre sjakkrelativerte ting står på arket.

MÅ HILSE: Det er en uskreven regel i sjakk at spillerne hilser på hverandre før og etter partiene. 

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MÅ HILSE: Det er en uskreven regel i sjakk at spillerne hilser på hverandre før og etter partiene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Dette er bare én i rekken av både skrevne og uskrevne regler som sjakkspillerne må følge. I sjakkmiljøet er det også en norm at spillerne tar hverandre i hendene før og etter hvert parti. Dette har også vært kontroversielt.

- Den siste VM-kampen der partene nektet å ta hverandre i henden var Karpov-Kortsjnoj i 1983. Det var isfront den gangen, ikke minst fordi Kortsjnoj hadde hoppet av fra Sovjetunionen, sier Gausel.

Tidsfrist Men det aller viktigste for Carlsen og Anand i VM er å komme tidsnok til hvert av de tolv partiene. Å komme for seint aksepteres ikke, ifølge reglementet.

«Spilleren som kommer for seint taper partiet. Tidsfristen for frammøte er null minutter».

Etter at spillerne er på plass, får de 120 minutter hver på de 40 første trekkene. Deretter 60 minutter på de neste 20 trekkene og deretter 15 minutter på resten av partiet med et tillegg på 30 sekunder per trekk fra trekk 61.

Senest i onsdagens parti havnet Anand i tidsnød, med bare noen få minutter på de siste trekkene før han passerte 40.

Hvis tiden går ut, taper spilleren partiet.

- Ikke slå uret Sjakkuret i VM står plassert på sjakkbreddet på bordet til Carlsen og Anand. Den har to separate klokker, der bare én av dem går av gangen. Uret har to «klaffer» som spillerne trykker på for å signalisere at det er motstanderens tur.

MÅ PÅ SERMONIER: Magnus Carlsen (midten) og Anand er pålagt å stille på obligatoriske arrangementer i VM. De straffes hvis de ikke stiller på blant annet åpningssermoni eller pressekonferanser.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MÅ PÅ SERMONIER: Magnus Carlsen (midten) og Anand er pålagt å stille på obligatoriske arrangementer i VM. De straffes hvis de ikke stiller på blant annet åpningssermoni eller pressekonferanser. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Det stilles flere krav til hvordan uret skal håndteres.

Blant annet er det et krav at spilleren stanser klokken med samme hånd som han flytter brikken. Det er heller ikke lov til å holde en finger på eller over klokken.

Carlsen og Anand kan også straffes for å misbruke uret.

«Spillerne må behandle sjakkuret ordentlig. Det er forbudt å slå hardt på, løfte eller velte det», ifølge FIDEs regelverk.

Hvis spilleren ikke kan bruke uret av fysiske grunner, kan spilleren be om en assistent.

«Hvis en spiller ikke er i stand til å bruke uret, kan hun/han stille med en assistent som kan utføre denne oppgaven».

Erstattet ved boikott Hvis en spiller nekter å delta i VM vil spilleren bli erstattet. Dersom Anand ikke stilte opp ville fjorårets tapende finalist, Boris Gelfand erstattet ham. Hvis Carlsen ikke stilte, kom toeren fra kandidatturneringen i London, Vladimir Kramnik.

MÅ NOTERE: Carlsen og Anand noterer trekkene under hvert parti. Etterpå gis arket til arrangøren. Foto: REUTERS/Babu
MÅ NOTERE: Carlsen og Anand noterer trekkene under hvert parti. Etterpå gis arket til arrangøren. Foto: REUTERS/Babu Vis mer

Underveis i VM-partiene har spillerne tilgang på det samme toalettet og det samme hvilerommet. Det er i tillegg ulovlig med telefoner og annet teknisk utstyr som kan forstyrre andre eller påvirke spillet under hele partiet.

I VM-kampen i 1972 kom aldri kontroversielle Bobby Fisher til åpningssermonien på Reykjavík. I årets VM er det strenge regler for arrangementer som spillerne må delta på.

Hvis en spiller mister åpningssermonien, avslutningssermonien eller noen av de andre obligatoriske møtene blir spilleren straffet. Fem prosent av pengepremien blir gitt til arrangøren og fem prosent til FIDE. Hvis det er grove brudd kan spilleren bli disket fra hele VM.

Kleskode Spillerne må være kledd i dress under partiene, men de har lov til å fronte egne sponsorer. Carlsen fikk medbrakt flere dresser til India rett før turneringsstart og har én dress til hvert parti.

Underveis i partiene har spillerne krav på gratis snacks, kaffe, te eller andre lovlige drikkevarer. Dette er noe arrangøren stiller med.

Carlsen og Anand får også tildelt en egen privatsjåfør som skal være disponibel i de tre ukene i India.

Carlsen får én mill. Pengepremien i VM skal være på minimum 8 millioner kroner der vinneren får 60 prosent og taperen 40 prosent.

Hvis stillingen etter 12 partier er 6-6 og spillerne må ut i et såkalt tiebreak, blir fordelingen 55 prosent mot 45 prosent.

SAMME HÅND:Anand og Carlsen må flytte brikkene og slå på klokka med samme hånd. Foto: REUTERS/Babu
SAMME HÅND:Anand og Carlsen må flytte brikkene og slå på klokka med samme hånd. Foto: REUTERS/Babu Vis mer

Reglementet sier også at hvis VM-kampen spilles i landet til en av spillerne, skal motstanderen automatisk få 100 000 euro, rundt 800 000 kroner av prispengene.

Det betyr at Carlsen ifølge FIDE får nesten én million bare fordi VM avholdes i India.

Èn hånd En streng regel under selve spillet, er at Carlsen og Anand må flytte brikkene med én hånd. Hvis ikke dette overholdes blir spillerne straffet. Det samme gjelder hvis spilleren har satt en brikke i et felt. Da kan den ikke flyttes et annet sted.

Dersom spillerne berører mer enn én brikke i sitt trekk, skal den brikken som berøres først flyttes. Hvis en av spillerne berører en eller flere av motstanderen brikker, må han slå ut den brikken som først ble berørt.

Det er uhyre sjelden at kontroversielle situasjoner avgjør sjakkpartiene, men et parti kan annulleres hvis det i løpet av spillet blir oppdaget at brikkenes utgangsstilling var feil.

Dersom spillerne på komisk vis starter å spille med feil farger, kan derimot spillerne ikke klage på dette etterpå.

Hvis et parti har begynt med omvendte farger skal det fortsette hvis ikke turneringsledelsen sier det motsatte.

Er en spiller uheldig og velter flere brikker, skal den samme personen rette opp stillingen mens den uheldige spillerens tid går. Hvis det er nødvendig kan spilleren be om assistanse eller at klokka stoppes.

I sjakk er all form for hjelpemidler forbudt. Verken medbrakte notater, mobiltelefoner eller medhjelpere er tillatt. Juks fører til diskvalifisering.

Det er også forbudt å distrahere, forstyrre eller plage motstanderen på noen som helst måte. Dette innebærer også urimelige krav, urimelige remistilbud og støy i spillelokalet.