Disse enkle tabbene kan få Carlsen og Anand disket

De kjente og ukjente reglene.

KLAR FOR VM: Magnus Carlsen  og Viswanathan Anand starter sjakk-VM i Sotsji i dag. Dagbladet har sett på noen av reglene som kan være med å påvirke utfallet av verdensmesterskapet.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KLAR FOR VM: Magnus Carlsen og Viswanathan Anand starter sjakk-VM i Sotsji i dag. Dagbladet har sett på noen av reglene som kan være med å påvirke utfallet av verdensmesterskapet. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Følg sjakk-VM direkte

(Dagbladet): Selv den minste spillerfeil kan avgjøre VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand i Sotsji.

Det er nemlig en lang rekke med kjente og ukjente regler som spillerne må følge både før, under og etter hvert VM-parti.

Dagbladet har sett nærmere på noen av reglene til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE). Enkelte oppfattes som kontroversielle.

Noen av reglene er:

• Flytt brikker og slå på uret med samme hånd.

• Notere hvert trekk.

• Spillerne straffes for å komme for seint til partiet.

• Hvis en spiller velter brikker, skal den samme personen rette opp stillingen.

• Det er forbudt å distrahere, forstyrre eller plage motstanderen.

• Starter spillerne kampen med feil farger/brikker, kan ikke spillerne klage i ettertid.

Ingen glassvegg
Under VM-kampen i Chennai i India i fjor var det den glassvegg som skilte spillerne fra de rundt 500 publikummerne som satt i salen.

I Sotsji er det ingen glassvegg.

- Det er meget spesielt at arrangøren ikke har klart å få på plass en slik vegg, sier Dagbladets sjakkspaltist og stormester Einar Gausel.

Reglene sier at det bare er VM-spillerne og utvalgte arrangører som får være til stede i spillerlokalene.

Notering I VM-partiene må spillerne notere hvert trekk på et ark som ligger ved siden av sjakkbrettet. Dette gis til arrangøren og er sjakkforbundets eiendom etter at partiet er ferdig. Regelverket forbyr at andre ting enn trekkene, tidsangivelser, remistilbud og andre sjakkrelativerte ting står på arket.

Dette er bare én i rekken av både skrevne og uskrevne regler som sjakkspillerne må følge. I sjakkmiljøet er det også en norm at spillerne tar hverandre i hendene før og etter hvert parti.

Tidsfrist Men det aller viktigste for Carlsen og Anand i VM er å komme tidsnok til hvert av de tolv partiene. Å komme for seint aksepteres ikke, ifølge reglementet.

«Spilleren som kommer for seint taper partiet. Tidsfristen for frammøte er null minutter».

Carlsen skremte flere ekspertene før det sjuende partiet i fjorårets VM-kamp da han håndhilste på Anand før han forsvant fra brettet rett før start.

Stormester Susan Polgar, uttalte følgende:

- Carlsen skremte oss i dag. Etter håndtrykket forlot han spilleområdet. Er han ikke i setet når partiet starter, diskes han. Magnus hastet tilbake med bare 13-14 sekunder igjen, sa Polgar.

Etter at spillerne er på plass, får de 120 minutter hver på de 40 første trekkene. Deretter 60 minutter på de neste 20 trekkene og deretter 15 minutter på resten av partiet med et tillegg på 30 sekunder per trekk fra trekk 61.

I fjor havnet spesielt Anand i tidsnød, da han bare hadde noen få minutter på de siste trekkene før han passerte 40.

Hvis tiden går ut, taper spilleren partiet.

Spillerne må også være på plass ti minutter før partiet starter til en sikkerhetskontroll.

- Ikke slå uret Sjakkuret i VM står plassert på sjakkbreddet på bordet til Carlsen og Anand. Den har to separate klokker, der bare én av dem går av gangen. Uret har to «klaffer» som spillerne trykker på for å signalisere at det er motstanderens tur.

Det stilles flere krav til hvordan uret skal håndteres.

Blant annet er det et krav at spilleren stanser klokken med samme hånd som han flytter brikken. Det er heller ikke lov til å holde en finger på eller over klokken.

Carlsen og Anand kan også straffes for å misbruke uret.

«Spillerne må behandle sjakkuret ordentlig. Det er forbudt å slå hardt på, løfte eller velte det», ifølge FIDEs regelverk.

Hvis spilleren ikke kan bruke uret av fysiske grunner, kan spilleren be om en assistent.

«Hvis en spiller ikke er i stand til å bruke uret, kan hun/han stille med en assistent som kan utføre denne oppgaven».

Erstattet ved boikott Hvis en spiller nekter å delta i VM vil spilleren bli erstattet. Den regjerende VM-vinneren erstattes av den tapende finalisten. Vinneren av kandidatturneringa erstattes av nummer to fra samme turnering.

Underveis i VM-partiene har spillerne tilgang på det samme toalettet og det samme hvilerommet. Det er i tillegg ulovlig med telefoner og annet teknisk utstyr som kan forstyrre andre eller påvirke spillet under hele partiet.

I VM-kampen i 1972 kom aldri kontroversielle Bobby Fisher til åpningssermonien på Reykjavík. I årets VM er det strenge regler for arrangementer som spillerne må delta på.

Hvis en spiller mister åpningssermonien, avslutningssermonien eller noen av de andre obligatoriske møtene blir spilleren straffet. Fem prosent av pengepremien blir gitt til arrangøren og fem prosent til FIDE. Hvis det er grove brudd kan spilleren bli disket fra hele VM.

Kleskode Spillerne må være kledd i dress under partiene, men de har lov til å fronte egne sponsorer. Carlsen fikk medbrakt flere dresser til India rett før turneringsstart og har én dress til hvert parti.

Underveis i partiene har spillerne krav på gratis snacks, kaffe, te eller andre lovlige drikkevarer. Dette er noe arrangøren stiller med.

Carlsen og Anand har også krav på egen privatsjåfør.

Stor premie Pengepremien i VM skal være på minimum 8,5 millioner kroner der vinneren får 60 prosent og taperen 40 prosent.

Hvis stillingen etter 12 partier er 6-6 og spillerne må ut i et såkalt tiebreak, blir fordelingen 55 prosent mot 45 prosent.

Reglementet sier også at hvis VM-kampen spilles i landet til en av spillerne, skal motstanderen automatisk få 100 000 euro, rundt 800 000 kroner av prispengene.

Det betyr at Carlsen i fjor fikk nesten én million bare fordi VM ble spilt i India.

Èn hånd En konkret regel under selve spillet, er at Carlsen og Anand må flytte brikkene med én hånd. Hvis ikke dette overholdes blir spillerne straffet. Det samme gjelder hvis spilleren har satt en brikke i et felt. Da kan den ikke flyttes et annet sted.

Dersom spillerne berører mer enn én brikke i sitt trekk, skal den brikken som berøres først flyttes. Hvis en av spillerne berører en eller flere av motstanderen brikker, må han slå ut den brikken som først ble berørt.

Det er uhyre sjelden at kontroversielle situasjoner avgjør sjakkpartiene, men et parti kan annulleres hvis det i løpet av spillet blir oppdaget at brikkenes utgangsstilling var feil.

Dersom spillerne på komisk vis starter å spille med feil farger, kan derimot spillerne ikke klage på dette etterpå.

Hvis et parti har begynt med omvendte farger skal det fortsette hvis ikke turneringsledelsen sier det motsatte.

Er en spiller uheldig og velter flere brikker, skal den samme personen rette opp stillingen mens den uheldige spillerens tid går. Hvis det er nødvendig kan spilleren be om assistanse eller at klokka stoppes.

I sjakk er all form for hjelpemidler forbudt. Verken medbrakte notater, mobiltelefoner eller medhjelpere er tillatt. Juks fører til diskvalifisering.

Det er også forbudt å distrahere, forstyrre eller plage motstanderen på noen som helst måte. Dette innebærer også urimelige krav, urimelige remistilbud og støy i spillelokalet.

VM i Sotsji spilles best av 12 partier - eller først til 6,5 poeng. Hver seier gir ett poeng. Remis (uavgjort) gir 0,5 poeng til hver spiller.