Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ole-Morten Iversen aktuell som damelandslagstrener

Disse er favoritter til å trene skistjernene

Eirik Myhr Nossum og Ole-Morten Iversen trer fram som de største favorittene til å bli hovedtrener for herre- og damelandslaget.

(Dagbladet): Landslagene for herrer og kvinner er tatt ut, men på trenersiden er det fortsatt stor usikkerhet.

Tor-Arne Hetland får ikke fortsette som trener for allroundlandslaget etter misnøye hos løperne. På kvinnesiden er det også uvisst om nåværende trener Roar Hjelmeset fortsetter og hans assistent Sjur Ole Svarstad har takket nei til videre jobb, for å kunne være mer med familien.

Per dags dato er bare to av fem trenerroller på elitelandslagene fastsatt. Arild Monsen fortsetter som sprinttrener, mens Eirik Myhr Nossum får en rolle på herrelandslaget, trolig med hovedansvar for allroundlaget.

Er i kontakt med Løfshus

Om Roar Hjelmeset fortsetter eller ei er fortsatt uvisst. Hjelmeset har vært hovedtrener de siste to sesongene, men har vært involvert som junior, sprint og seinere assisttrener siden 2008. Hjelmeset har åpnet for å fortsette ett år til med kvinnene for å opprettholde kontinuiteten, men det er et ønske fra flere på laget med nye tanker og ideer.

Det kan komme fra Sverige. Etter stor suksess med det svenske damelandslaget de siste to sesongene er Ole-Morten Iversen nå ledig for det norske kvinnelandslaget. Iversen ble erstattet med Charlotte Kallas personlige trener etter denne sesongen, men Stina Nilsson har tatt store steg med trønderen som trener. Faren til landslagsløper Emil Iversen blinker seg nå ut som den største favoritten til å komme inn som trener for kvinnene.

- Det er hyggelig å bli nevnt. Samtidig er det ikke overraskende siden jeg har jobbet på samme nivå med det svenske laget i et par år, sier Ole-Morten Iversen.

Han bekrefter at han har pratet med landslagssjef Vidar Løfshus om jobben.

- Jeg har pratet med Vidar Løfshus, men da på nivå om det kan være interessant for meg å bli spurt. Jeg forstod det som han hadde mange navn på blokka og flere han skal prate med før noen blir tilbudt noe, sier Iversen til Dagbladet.

Iversen er til daglig ansatt på Meråker videregående og må søke videre permisjon fra jobben om han skulle ta over det norske landslaget. Iversen sier til Dagbladet at helheten i tilbudet vil avgjøre om han er interessert. I det inngår hva jobben går ut på, teamet rundt, hvem de andre trenerne på laget er, antall samlingsdøgn og omfanget av jobben.

- Så må jeg ta en runde med jobb og familie og finne ut om dette er noe jeg vil hoppe på. Det jeg har sagt er at selv om det er tvilsomt at jeg skal ta jobben nå, skal jeg selvsagt høre på om de har noe å tilby, men det er ikke noe automatikk i at jeg tar over, sier Iversen.

Om landslagsledelsen skulle ønske seg en kvinne er Guro Strøm Solli et navn mange i langrennsmiljøet nevner til Dagbladet som en som burde stå på blokka til Løfshus. Den tidligere landslagsløperen er nå ansatt ved Universitet i Nord, avdeling Bodø, og har de siste åra forsket på Marit Bjørgens treningsdata fra tidenes vinterolympier var 20 til 37 år. Dermed sitter Strøm Solli med en voldsom kapasitet og kunnskap om utholdenhetstrening.

- Guro Strøm Solli burde være en meget aktuell kandidat. Jeg kjenner Marit godt og de har gått masse på ski sammen i vinter. Marit er veldig glad for at noen har tatt den rollen og samlet sammen og sett på hennes trening. Det er verdifull kunnskap å ta vare på, sier tidligere landslagsløper og nåværende Team Telemark-trener Ella Gjømle Berg.

Nossum høyaktuell

På herresiden er det Petter Northugs gamle trener Eirik Myhr Nossum som er nærmest å bli tilbudt hovedtrenerjobben. 31 år gamle Myhr Nossum er høyt ansett innad i Skiforbundet og har allerede vært inne som assistent på langrennslandslaget i to sesonger, hvor han har hjulpet til på både sprint og allround. Nå utpeker han seg som den mest sannsynlige treneren til å ta over hovedansvaret for herrene.

Myhr Nossum sier til Dagbladet at han er svært interessert i jobben.

- Det er jeg, og jeg legger ikke skjul på at ambisjonene mine er å engang være trener for et norsk langrennslandslag. Det er et ufravikelig faktum. Samtidig har jeg trivdes godt i en rolle som passer meg bra og er veldig designet for hvordan jeg er som person. Jeg er jo opptatt av om jeg ikke skulle bli hovedtrener nå, så trives jeg så godt at jeg ikke ville sett på det som nederlag, understreker Nossum.

Myhr Nossum forteller til Dagbladet at han er en av flere personer som vil bli spurt om råd når en ny trener ansettes.

- Det er som Arild Monsen pleier å si, du må ha personer ved siden av deg som du skal kunne sove i dobbeltseng med i 150 dager. Da går det på flere ting enn bare kvalifikasjoner som trener. Vi vil komme med våre innspill om det, sier Nossum til Dagbladet.

Kandidatene rundt Nossum

Om Nossum skulle overta hovedansvaret vil hans rolle som en aktiv medarbeider hos begge mannskap trenge en erstatter.

- Vi har mange dyktige langrennstrenere rundt omkring som kunne jobbet godt med meg både som hovedtrener og assistent og sammen med Arild. Vidar er i førersetet og har god kontroll på fremdriften av ting. Det er to ganske viktige brikker som skal på plass, det er en ganske stor jobb som må gjøres, sier Nossum om arbeidet som nå ligger foran landslagsledelsen.

NRK har tidligere meldt at flere utøvere har tatt kontakt med tidligere landslagstrener Trond Nystad for å høre om han kan tenke seg tilbake i stillingen. Etter hva Dagbladet forstår hadde Nystad vært et meget aktuelt navn for rollen, men familiesituasjonen som gjorde at han gikk av etter fem sesonger som landslagstrener i 2016 er fortsatt uforenlig med å kunne være med på nok samlinger med landslaget.

Foreløpig har ikke landslagsledelsen vært i kontakt med flere personer om en rolle i det norske trenerapparatet, men noen navn stikker seg ut som aktuelle.

En av dem som nevnes er Hans Kristian Stadheim. Den tidligere Lyn- og Leaseplan-treneren har stor suksess som trener for Andrew Musgrave og Storbritannia og kjenner Myhr Nossum godt fra tiden da han var hovedtrener og Nossum assistent i Ly, i tillegg til fra Idrettshøgskolen hvor Nossum har mastergrad og Stadheim doktorgrad i idrettsfysiologi.

Til Dagbladet sier Stadheim at han ikke har hørt fra Skiforbundet, men sier at på generelt grunnlag vil en henvendelse derfra alltid vil være spennende for alle norske trenere.

Torstein Drivenes kan være et annet aktuelt navn. Bergenseren har de siste sesongene vært trener for det tyske kvinnelandslaget, men det er høyst usikkert om han fortsetter der. Heller ikke Drivenes ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media