Disse er nominert til Folkets idrettspris 2019

Stem på din favoritt nederst i saken.

DISSE KAN VINNE: Disse er nominert til Folkets idrettspris 2019. Bak fra venstre: Jakob Ingebrigtsen, Therese Johaug, Ole Gunnar Solskjær, Viktor Hovland, Johannes Høsflot Klæbo og Erling Braut Haaland. Foran fra venstre: Johannes Thingnes Bø, Maren Lundby, Karsten Warholm, Ada Hegerberg, Jarl Magnus Riiber og Salum Ageze Kashafali. Foto: NTB Scanpix
DISSE KAN VINNE: Disse er nominert til Folkets idrettspris 2019. Bak fra venstre: Jakob Ingebrigtsen, Therese Johaug, Ole Gunnar Solskjær, Viktor Hovland, Johannes Høsflot Klæbo og Erling Braut Haaland. Foran fra venstre: Johannes Thingnes Bø, Maren Lundby, Karsten Warholm, Ada Hegerberg, Jarl Magnus Riiber og Salum Ageze Kashafali. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det nærmer seg jul, og tradisjonen tro skal Dagbladet dele ut Folkets idrettspris for 2019.

Er Therese Johaug eller Johannes Høsflot Klæbo din favoritt, eller bør Johannes Thingnes Bø vinne på grunn av monstersesongen i fjor? Erling Braut Haaland er en brennhet kandidat etter rekorder i Champions League, eller bør kanskje gamlesjefen Ole Gunnar Solskjær vinne?

Uansett er det dere der ute som bestemmer hvem som fortjener Folkets idrettspris. Under kan du lese litt om de tolv nominerte og gi din stemme til den du mener fortjener å få prisen.

Avstemningen er åpen fram til onsdag 18. desember klokka 22. Vinneren offentliggjøres i Dagbladet lørdag 21. desember.

De nominerte:

Erling Braut Haaland (19), fotball:

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jærbuen fikk sitt store gjennombrudd for Molde i 2018, noe som gjorde at Red Bull Salzburg kjøpte han. Etter et halvt år med minimal spilletid for østerrikerne, fikk han tillit i starten av denne sesongen, og for en sesong han har hatt hittil. Han står med 28 mål på 21 kamper i alle turneringer, deriblant åtte mål i Champions League. I sommer ble han toppscorer i U20-VM, etter ni mål i en og samme kamp mot Honduras. Nå sikler alle de største klubbene etter den norske 19-åringen.

Therese Johaug (31), langrenn:

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Johaug gjorde comeback i sporet forrige sesong etter utestengelsen. Rapportene sa at 31-åringen fra Dalsbygda var enda bedre enn tidligere, og Johaug skuffet ikke. Hun tok ti verdenscupseire, vant distansecupen, og ble nummer tre i verdenscupen sammenlagt i 18/19-sesongen. Da det gjaldt som mest, i VM i Seefeld, tok hun tre individuelle VM-gull, samt ett sølv på stafetten.

Viktor Hovland (22), golf:

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hovland ble i april 2019 rangert som verdens beste amatørspiller, og er i dag rangert blant de hundre beste spillerne i verden. Det har han oppnådd gjennom blant annet 19 strake runder under 70 slag, noe som er PGA-rekord. I år ble han den første nordmannen til å klare cuten i Masters. En 32.-plass gjorde han til beste amatør, og det beste resultatet til en amatør på 58 år. I US Open ble han også beste amatør med en tolvteplass. Etter turneringa ble han profesjonell golfspiller, og i august kvalifiserte han seg til PGA-touren

Karsten Warholm (23), friidrett:

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter å ha blitt herjet med av Abderrahman Samba i Diamond League i 2018, og med den spennende Rai Benjamin som konkurrent, var konkurransen tøff for Warholm i VM i Doha. Ulsteinvikingen har derimot bare blitt bedre og bedre, og etter VM-gull i London i 2017 og EM-gull i Berlin i 2018, forsvarte han VM-tittelen i Qatar. Han vant også Diamond League sammenlagt, og satte ny bestenotering på 46,92 sekunder, tidenes nest raskeste på 400 meter hekk. For en sesong han har hatt.

Jarl Magnus Riiber (22), kombinert:

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Norge har en stolt tradisjon i kombinert, og Riiber har de siste åra vært sportens aller største stjerne. 22-åringen tok to VM-gull og ett VM-sølv i 2019, og har vært helt enestående i verdenscupen. I fjor vant han sammenlagt etter elleve strake seire, og han har begynt inneværende sesong akkurat likedan med fem seire av fem mulige.

Maren Lundby (25), hopp:

Disse er nominert til Folkets idrettspris 2019

Også Lundby herjer fra hoppkanten. 25-åringen tok ett VM-gull og to VM-bronse i Seefeld, og i verdenscupen har hun vært helt suveren. Hun står nå med to strake sammenlagtseire, der hun forrige sesong endte opp med tolv verdenscupseire, inkludert seier i kvinnenes første Raw Air. Hun har også begynt inneværende sesong godt med to seire i verdenscupåpninga på Lillehammer.

Ole Gunnar Solskjær (46), fotball:

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kristiansunderen ble midlertidig manager for Manchester United i desember i fjor, og åpnet med åtte strake seire. Det første tapet kom mot PSG på Old Trafford, men United vant 3-1 i Paris, og ble det første laget i den moderne Champions League-historien til å gå videre etter et tomålstap på hjemmebane. Kort tid etter fikk han jobben fast. Etter en skuffende avslutning på sesongen, og en svak start på årets sesong, har ting begynt å løse, seinest med to seirer mot Tottenham og byrival Manchester City.

Johannes T. Bø (26), skiskyting:

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

26-åringen fra Stryn har tatt opp stafettpinnen etter Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen, og vel så det. Han har sanket medaljer i seniormesterskap jevnt og trutt siden 2015, men ingenting kan måle seg med 2019. Da tok han elleville fire VM-gull og ett VM-gull i Östersund. Han knuste Martin Fourcade i duellen om verdenscupen sammenlagt i 18/19, og har startet årets sesong med én seier.

Ada Hegerberg (24), fotball:

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det ble ikke noen gullball på Lyon-spilleren i år, men 24-åringen fra Sunndalsøra har hatt nok en fantastisk år på fotballbanen. I Champions League-finalen scoret hun hat trick på bare 16 minutter i 4-1-seieren mot Barcelona. 30. oktober ble hun mestscorende kvinne i Champions League med sitt 53. mål på 50 kamper. En vill prestasjon. For øyeblikket er hun også toppscorer i Ligue 1 med 14 mål på 11 kamper.

Johannes H. Klæbo (23), langrenn:

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Klæbo er en annen ung mann som herjer i verdenstoppen. Etter å ha tatt tre OL-gull i 2018, fulgte han opp med tre VM-gull i Seefeld. VM-kongen vant også verdenscupen sammenlagt i 18/19-sesongen i det siste rennet i Quebec. Nå er en ny sesong i gang. Etter en skuffende åpning på Beito, klinket han til da gjaldt som mest i verdenscupåpningen i Ruka. Etter seier på sprinten, ble han sammenlagtvinner i minitouren Ruka Triple 2019.

Salum Ageze Kashafali (26), friidrett:

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

26-åringen står med flere medaljer som junior, men har fått sitt virkelige gjennombrudd i år. Kashafali deltok i Pará-VM i friidrett for første gang i 2019, og i klassen for synshemmede (T12) tok han VM-gull da han satte mesterskapsrekord med tida 10,54 sekunder på 100 meter. Under Bislett Games noen måneder tidligere satte han verdensrekord med tida 10,45 sekunder. Han tok også sølv på 60 meter i innendørs-NM.

Jakob Ingebrigtsen (19), friidrett:

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Yngstemann av Ingebrigtsen-brødrene fortsetter å imponere. Etter to EM-gull i fjor, fulgte han i år opp med en fjerde- og femteplass mot et mye tøffere felt på 1500 og 5000 meter under VM i Doha. Han begynte sesongen med gull og sølv under innendørs-EM i Glasgow. 8. desember sikret han mer edelt metall da han vant i U20-klassen under EM i terrengløp i Portugal. Det var hans fjerde gull på rad.

Tidligere vinnere:

1990: Johann Olav Koss

1991: Johann Olav Koss

1992: Vegard Ulvang

1993: Drillos

1994: Johann Olav Koss

1995: Bjørn Dæhlie

1996: Vebjørn Rodal

1997: Rosenborg

1998: Drillos

1999: Håndballjentene

2000: Knut Holmann

2001: John Arne Riise

2002: Petter Solberg

2003: Petter Solberg

2004: Andreas Thorkildsen

2005: Thor Hushovd

2006: Ole Einar Bjørndalen

2007: Aksel Lund Svindal

2008: Håndballjentene

2009: Magnus Carlsen

2010: Thor Hushovd

2011: Cecilia Brækhus

2012: Magnus Carlsen

2013: Magnus Carlsen

2014: Magnus Carlsen

2015: Petter Northug

2016: Magnus Carlsen

2017: Karsten Warholm

2018: Jakob Ingebrigtsen

• Prisen deles ut etter at Dagbladets lesere har stemt fram én av våre nominerte kandidater. Avstemningen avsluttes onsdag 18. desember klokka 22.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer