Høydehusdebatten

Disse får bruke «høydehus»

En arbeidsgruppe i Norges idrettsforbund mener at det bare er eliteutøvere som får bruke simulert høyde i Norge.

AKTUELL: Therese Johaug. Foto: Carina Johansen / NTB
AKTUELL: Therese Johaug. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): I mai gikk Idrettstinget inn for å oppheve det særnorske forbudet mot bruk av simulert høydetrening (populært kalt høydehus).

Siden den gang har en arbeidsgruppe jobbet med retningslinjene og har utarbeidet en plan for hvordan simulert høydebruk og liknende utstyr kan tas i bruk av norske utøvere.

Torsdag la gruppen fram sin plan på Ullevaal, og der foreslår de at bruk av simulert høyde bare skal gjelde for utøvere som befinner seg på et svært høyt nivå.

KRASS KRITIKK: Trøndelag idrettskrets arrangerte tirsdag en høydehus-debatt. En av motstanderne av det omstridte hjelpemiddelet, Rune Andersen. mente det var juks. Det fikk den profilerte treneren Gjert Ingebrigtsen til å reagere. Video: Trøndelag idrettskrets Vis mer

- I henhold til anbefalingene som vi nå foreslår så er det utøvere på et høyt nivå som har prestert på et høyt internasjonalt nivå over tid som vil kunne ha nytte av og bruke simulert høyde, sier visepresident i Norges idrettsforbund, Vibecke Sørensen, til Dagbladet.

- Hva legger du i utøvere på høyt nivå?

- Det er utøvere som er aktuelle for OL, Paralympics, seniormesterskap som VM og EM og andre seniormesterskap på høyt internasjonalt nivå.

- Hvem bestemmer hvem som er på det nivået?

- Jeg skjønner spørsmålet. Dette er en treningsmetode man skal bruke for å forbedre seg. Utøverne må tenke: Er det lurt av meg nå? Er jeg på et sånn nivå nå at det gjør meg til en bedre utøver? Det blir i samme diskusjon som man har rundt å reise til høyden. Er det dét som gjør meg til en bedre utøver nå? Det er det som gjør at fagmiljøet fra Olympiatoppen og internasjonal ekspertise fra Sveits har vært involvert for å finne den utøvergruppen som har nytte av det. Det ville måtte være noen tilfeller hvor det dét er diskusjon om det er lurt å benytte, forklarer Sørensen.

PRESENTERTE FORSLAG: Vibecke Sørensen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
PRESENTERTE FORSLAG: Vibecke Sørensen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

- Betyr dette frislipp? Det er ingen tydelig regulering her?

- Det er en tydelig regulering. Du må ha holdt et høyt internasjonalt nivå over tid. Du skal være trygg på at andre prestasjonsvariabler er stabile over tid. Hvis du analyserer og kommer fram til hvilke utøvere som vil ha nytte av det, så er det ganske få, sier Sørensen.

Det betyr at Therese Johaug, Jakob Ingebrigtsen og flere av OL-utøverne kan bruke det, mens mosjonister og utøvere som banker på døra til verdenscup ikke nødvendigvis får lov.

Retningslinjene blir endelig vedtatt på et nytt ekstraordinært idrettsting i oktober. Deretter blir vedtaket iverksatt.

I tillegg til Sørensen har idrettssjef Tore Øvrebø, fagansvarlig i Olympiatoppens utholdenhetsavdeling, Thomas Losnegaard, Maren Stjernen fra Idrettsmedisinsk etisk råd, Øyvind Watterdal fra NIFs utøverkomité, i tillegg til representanter fra enkelte særforbund, en representant fra idrettskretsene og en ekstern fagekspert vært i utvalget, skriver TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer