SKADET:  Her vrir Bournemouth-spissjuvelen seg i smarte etter at han røk korsbåndet mot Stoke. Foto: PA / NTB Scanpix.
SKADET: Her vrir Bournemouth-spissjuvelen seg i smarte etter at han røk korsbåndet mot Stoke. Foto: PA / NTB Scanpix. Vis mer

Disse får skylda etter skadebonanza

Seks mann ute med skrekkskade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Liverpool-spiss Danny Ings ble i forrige onsdag Premier League-spiller nummer seks denne sesongen med en alvorlig korsbåndskade.

Ings skadet seg på sin første trening uted Jürgen Klopp ved førersetet i Merseyside-klubben. Dagen i forkant var klubbkompis Joe Gomez uheldig da han fikk korsbåndskade i aksjon for Englands U21-lag.

Ikke nok med det. 10. september skadet Newcastle-keeper Tim Krul seg på lignende måte i aksjon for Nederland, og 26. september skadet Bournemouth-spiss Callum Wilson seg mot Stoke.

Fra før er også Bournemouth-gutta Tyrone Mings og Max Gradel ute med en lignende korsbåndskade.

 SKADET:  Bournemouth-back Tyrone Mings fikk en leddbåndskade i Premier League-innledningen. Foto: Action / NTB Scanpix.
SKADET: Bournemouth-back Tyrone Mings fikk en leddbåndskade i Premier League-innledningen. Foto: Action / NTB Scanpix. Vis mer

Alle er ute av spill i seks til tolv måneder.

Korsbånd- og leddbåndskader er dessverre blitt en ganske vanlig idrettsskade, men innenfor fotballen er det godt over snittet at seks spillere i samme liga får den samme alvorlige skaden, i løpet av to måneder.

Denne høye skadefrekvensen har satt fart på britiske medier, og spekulasjonene hagler.

Samme skotype Britiske medier, som The Telegraph, har gått gjennom forskjellige teorier på hvordan så mange leddbåndskader kan oppstå på så kort tid.

Noe det har blitt rettet et stort fokus mot er skotypene spillerne har brukt i det skaden oppstod fordi alle seks spillerne brukte samme skotype. Wilson, Krul, Gomez og Mings har spilt med Nike Magista. Ings og Gradel brukte Nike Mercurial Vapor X. Disse to modellene til Nike er to forholdsvis like modeller og det startet en massiv rykteflom på sosiale medier, og i flere britiske aviser.

Spesielt på Twitter og Facebook påpekes det med jevne mellomrom at Nike har skylda. Dette blir eksempelvis begrunnet med at profiler som Theo Walcott og Bojan hadde Nike da de ble skadet på lignende måte, og fordi 18 av 30 alvorlige korsbåndskader denne sesongen har kommet av spillere ikledd Nike.

- Ikke Nike I tillegg har Arsenal-hærfører Arsène Wenger gått ut og antydet at forskjellige typer sko kan være en deltagende årsak til skader.

Kommunikasjonsledelsen i Nike Norden ønsker ikke å uttale seg i spesifikke skader, men forteller dette i en offisiell uttalelse til Dagbladet:

- Som med all sport, inntreffer skader og vi håper spillerne blir friske raskest mulig.

Nike er markedsledende innenfor europeisk fotball, og flere forsvarer derfor Nike av den grunn på Twitter.

Ben Dinnery er skadeanalytiker for premierinjuries.com, han tror ikke det er noe hold i de forskjellige sko-teoriene og frigjør Nike.

- Ingenting tyder på at skadene har kommet på grunn av en spesiell type sko. Det er i hvert fall ikke Nike sin feil, sa analytikeren til flere britisk medier.

Medisinsk ansvarlig i Vålerenga gjennom ni år og nå fysioterapeut i Rosenborg, Håkon Schwabe, tror ikke en spesifikk sko har skylda.

- Det er flere faktorer bak en leddbåndskade, og jeg tror ikke man kan peke mot en bestemt sko. Som også er mye forsket på og har utviklet seg veldig, sier han til Dagbladet.

Banen Dermed har underlaget og britiske fotballbaner fått mye fokus. Flere mener dette kan være grunnen til den høye frekvensen av skader.

Bournemouth-spiss Glenn Murray er den siste i rekken som har slått et slag for at korsbåndskader kommer på grunn av underlaget. Tre av hans klubbkompiser er ute med lignende skader, og selv var han utsatt for dette i 2013 som satte ham ut av spill i nesten et år.

- Kan ikke tro hvor vanlig korsbåndskader er blitt. Det er den nye typen underlag som har skylda. Hvis underlaget ikke gir etter, så gjør kroppen vår det. Den dreper oss, skrev Bournemouth-spissen på Twitter i forrige uke.

Skadeanalytiker Ben Dinnery tror det er mer tilfeldighetene som rår, enn selve underlaget:

- Det har i alle tilfellene enten har vært et sammenstøt med en medspiller eller et uheldig tråkk på banen, forteller han.

Fysioterapeut Schwabe tror heller ikke relativt strøkne britiske Premier League-baner og treningsfelt er eneste grunn til skadene.

- Underlaget kan selvsagt ha en medvirkende årsak, men jeg tror det heller dreier seg om tilfeldigheter, sier Schwabe til Dagbladet.

Kampprogrammet En tredje teori som har florert i fotballverden er at et altfor tett kampprogram har skylda. Dette er en ofte brukt teori når flere skader oppstår innenfor en relativt kort tidsperiode.

Argumentet holder vann hva gjelder Krul, Ings og Gomez - som alle skadet seg samme uke som de var i et hektisk kampprogram med både klubb- og landskamper. Også Gradel var på landslagsoppdrag da han skadet seg stygt.

Men verken Wilson eller Mings spiller for sine landslag, og Mings skadet seg helt i begynnelsen av sesongen. Samt er det nå langt fra uvanlig å spille 40-55 kamper i løpet av en sesong.

RBK-Scwhabe tror svaret ligger i at man kan slå sammen alle faktorene, sammen med tilfeldigheter og ren uflaks.

- Leddbåndet er komplekst. Det skal være der som et sikkerhetsbelte for kneet. Og det skal sies at kneet er mer utsatt enn noen gang. Fotballen er mer eksplosiv enn tidligere. Det er flere maksaksjoner, flere sprinter og høyere fart, sier han. 

Fysioterapeuten forteller at et omtrentlig gjennomsnitt ligger på 1-3 alvorlige korsbåndskader per sesong. Dermed er seks spillere på under to måneder ganske spesielt, selv med flere lag og spillere i aksjon per runde enn i vår hjemlige serie.

- Det er mye på en gang, og derfor denne skaden får så mye fokus. Det er bra fordi det skaper mer bevissthet om leddbåndskader, sier han.
 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer