Disse fasene skal gjøre Katrine til verdens beste

Innen OL i Beijing.

• Dagbladet.no følger VM-finalen mellom Norge og Russland direkte klokka 16.30.

PARIS (Dagbladet.no): Katrine Lunde Haraldsen er nok den enkeltspilleren Norge er mest avhengig av i gulljakten i ettermiddag, selv om Terese Pedersen i går kveld var fantastisk da hun kom inn.

Dette vet Katrine selv. Og hun elsker det. Det er nemlig disse kampene hun årlig trener hundrevis av timer for.

Det er disse kampene hun terper detaljer og finpusser teknikk for. Sammen med landslagets målvakttrener Mats Olsson jobber de med små justeringer.

Optimal i fase 1

Den svenske legenden har nå reist hjem fra Paris. Han mener Katrine er en av verdens tre beste målvakter nå, og at målet deres er at hun skal være verdens beste innen sommeren, i tide til OL i Beijing.

- Hun er nære det maksimale, men målvakter kan alltid utvikles, sier Olsson på telefon fra Portugal til Dagbladet.no.

Han deler målvaktsarbeidet inn i tre faser.

NØKKELSPILLER: Katrine Lunde Haraldsen er en av verdens tre beste målvakter, mener treneren. Foto: REUTERS/SCANPIX
NØKKELSPILLER: Katrine Lunde Haraldsen er en av verdens tre beste målvakter, mener treneren. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Fase 1: - Dette er sekundene før skuddet kommer. Her er fysikken, koordinasjonen og plasseringen viktig. I denne fasen er Katrine tilnærmet optimal, sier Olsson.

Fase 2: - Når skuddet kommer. Her jobber vi med teknikken hennes i noen typer skudd. Hun har kommet langt på kantskudd, men vi jobber med ulike teknikker på nærskudd og distanseskudd.

- Må ikke bli langsommere

Fase 3: - Katrine er god også etter skuddene, men kan kanskje utvikle seg enda litt i kontringsfasen i forhold til å bli enda dyktigere til å sette i gang spillet. Men i det norske landslaget er det også mange andre som er veldig dyktige her, som Katja Nyberg.

Mats Olsson understreker at det er veldig små detaljer de jobber med. Det er tidkrevende terping som skal til for at hun skal ta de siste små skrittene.

- Men vi må være forsiktige, for vi vil ikke gjøre henne langsommere av denne treningen. Det er faren med slik teknikktrening. Derfor må en del av arbeidet gjøres utenom sesongen.

Katrine selv sier det er veldig spennende og inspirerende å jobbe med Olsson.

- Han er flink til å se de små detaljene. Han kjenner meg veldig godt nå, sier hun til Dagbladet.no.

Disse fasene skal gjøre Katrine til verdens beste

Tungt arbeid

Når hun skal utbedre teknikken er det flere ting hun gjør. Det handler om å studere den teknikken hun allerede har, finne tingene som skal justeres og så starter terpingen - med tusenvis av skudd.

- Det kan være tungt til tider, for det tar langt tid. Men det er også gøy når du får det til, sier Viborg-målvakten.

I dette mesterskapet har hun vært en matchvinner for Norge når det er som viktigst.

Og motstanderne kan bare grue seg til framtida, hvis hun og Olsson når målsettingen - som vil være et godt utgangspunkt for vårt første OL-gull i håndball.

- Ja, planen er at jeg skal være verdens beste da, sier Katrine med et lurt smil.

PS! Kari Aalvik Grimsbø og Linn Jørum Sulland får ikke spille VM-finalen mot Russland i dag. Dermed stiller Norge med samme lag som slo Tyskland i semifinalen.

• Her kan du lese alt om gårsdagens semifinaletriumf