Disse fire er store VM-favoritter

Knuste Sverige i stafetten.

STAFETTFAVORITTER: Sånn det ser ut nå, er Therese Johaug, Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Vibeke Skoftere store stafettfavoritter i VM.Foto: FREDRIK SANDBERG/EPA
STAFETTFAVORITTER: Sånn det ser ut nå, er Therese Johaug, Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Vibeke Skoftere store stafettfavoritter i VM.Foto: FREDRIK SANDBERG/EPAVis mer

(Dagbladet): Marit Bjørgen var helt suveren på 10-kilometeren i verdenscupåpningen i går og gikk sjarmøretappen på dagens stafett.

Og det ble omtrent som en æresrunde for Bjørgen.

Lagvenninnene sørget nemlig for at hun gikk ut på sisteetappen nesten 20 sekunder foran Charlotte Kalla, og den svenske jenta hadde sjanse til å ta igjen dette forspranget.

- Stafett er størst Norge vant med over 26 sekunder - og det ser dermed veldig lovende ut med tanke på VM-stafetten i Holmenkollen om drøyt tre måneder.

- For en trener er kanskje et stafettgull det som henger høyest i VM. Det er litt ekstra stas å ta et gull etter 4 x 5 kilometer. Da vinner du som et lag. Derfor blir et slikt gull noe ekstra. Det er stort for en trener å ta et stafettgull, sier landslagstrener Egil Kristiansen til NTB.

Bjørgen har vunnet noen VM-gull og vet hva hun helst vil ha.

- Drømmen er et individuelt gull, men stafetten er også artig. Alt skal klaffe for å vinne den, sier Bjørgen.

- Er dere det sterkeste kortet slik det ser ut i dag?

- Nei, slik er det ikke. Det kommer ikke av seg selv. Vi er nødt til å være skjerpet, sier hun til NTB

Parkerte konkurrentene Slik var dagens etapper:

Første etappe: Vibeke Skofterud åpnet litt forsiktig og Justyna Kowalczyk fikk raskt ei kraftig luke - men Polen var totalt sett ingen trussel i denne stafetten. Skofterud vekslet på andreplass, 16,5 sekunder bak Kowalczyk. Marthe Kristoffersen og Norges andrelag var like bak. En bra startetappe, for konkurrenter som Sverige og Finland ble parkert.

Andre etappe: Therese Johaug hentet som ventet raskt inn polakkene. Anna Haag gikk svenskene opp på andreplass, men Astrid Uhrenholdt Jacobsen holdt Norges andrelag på bakskia til Sverige. Johaug sørget for at førstelaget hadde en ledelse på 20 sekunder.

Tredje etappe: Kristin Størmer Steira klarte nesten å holde forspranget like stort. Ingvild Flugstad på Norges andrelag gikk også bra og vekslet rett før svenskene. De var da snaut 20 sekunder bak førstelaget.

Siste etappe: Marit Bjørgen hadde full kontroll på Charlotte Kalla, og økte også forspranget litt - slik at Norge vant med 26,8 sekunder. Arianna Follis gikk Italia inn til 3. plass - 56,2 sekunder bak Norge. Det norske andrelaget manglet ei jente, og hentet i går inn 17 år gamle og helt ukjente Marit Robertsen, som var i Gällivare på treningstur. Hun klarte ikke holde følge med verdenseliten, og andrelaget endte på 15. plass - over tre minutter bak. Bare så vidt bak Russland.

- Jeg er veldig fornøyd. Vi visste at vi har et bra lag, men i stafett med korte femkilometersetapper kan alle gå bra - så vi er glade for seieren, sier Vibeke Skofterud til FIS.