KLARE FOR FEMMILA: Anders Glørsen, Hans Christer  Holund , Sjur Røthe , Petter Northug og Tor Arne Hetland  på vei til pressekonferansen før søndagens femmilS. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
KLARE FOR FEMMILA: Anders Glørsen, Hans Christer Holund , Sjur Røthe , Petter Northug og Tor Arne Hetland på vei til pressekonferansen før søndagens femmilS. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ski-VM i Lahti 2017

Disse går femmila for Norge i VM

Laguttaket klart i morges. 

VIERUMÄKI (Dagbladet): Tittelforsvarer Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Anders Gløersen, Sjur Røthe og Hans Christer Holund skal gå femmila for Norge søndag.

Det ble klart på en pressekonferanse utenfor Lahti i morges. Dermed er tre av gullheltene fra gårsdagens stafett vraket fra laget.

Både Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Finn Hågen Krogh ville gå femmila, men det er ike plass til dem søndag.

Så mørkt ut

Gløersen har ladet opp til femmila i hele år, mens Holund fikk plass i troppen da Northug sa fra seg sin.

Dermed får reserven den VM-sjansen han ble vraket fra etter NM på Lygna i begynnelsen av februar.

- Det så mørkt ut etter NM. Jeg skulle egentlig ikke gå i Otepää heller, men så valgte Finn og Klæbo å gå sprinten dagen før, så da fikk jeg sjansen der også. Men det var vel først etter norgescupen på Åsen at jeg fikk et lite håp om å gå, sier Holund.

Krogh hes og nasal

Der vant han med over to minutter ned til Anders Gløersen, som også går i morgen. Holund var også på pallen i VM-generalprøven i estiske Otepää.

- Sjur, Anders og Hans Christer har forberedt seg maksimalt til denne distansen, sier landslagstrener Tor Arne Hetland.

Finn Hågen Krogh ville også gå femmila, men er ifølge Hetland litt hes og nasal etter gårsdagens stafett-seier.

- Han var med i kabalen han også, men vi endte på de gutta her, sier Hetland.

ORDKRIG: Petter Northug fortsetter ordkrigen med svenske Calle Halfvarsson. I går uttalte svensken at Norge burde være glad for at Northug ikke gikk stafetten. I dag slo nordmannen tilbake med samme mynt. Video: NTB Scanpix / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Trodde sesongen røk

Anders Gløersen har ladet opp i høyden og med norgescup på Åsen. Holund, som er tilbake etter skulderskade og vraking, er veldig glad.

- Jeg gleder meg veldig. Det har vært et stort mål for meg å komme tilbake etter det som skjedde i høst, sier Holund.

Det som skjedde i høst, var at Holund falt på isen under treningssamlingen i Livigno. Sammen med Didrik Tønseth og Gløersen reiste Holund opp på breen i Stelvio.

Der skled han på isen i skiskoene sine og landet rett på skulderen.

- Jeg trodde vel at sesongen røk der, sier Holund, som ikke fikk helt dreis på formen før generalprøven han egentlig ikke skulle gått.

Ikke optmist

- Jeg har vel vært bedre forberedt før en femmil før, sier Petter Northug.

- Men jeg syns det er feigt å ikke stille opp som tittelforsvarer i et VM, fortsetter han.

Paradoksalt nok er mannen han ga bort VM-plassen sin til, Hans Christer Holund, en type skiløper Northug helst skulle hatt færrest mulig av på startstreken.

Holund kommer til å gå fort fra start, akkurat som Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby. Northugs vinnersjanser ligger i lavere fart og et samlet felt inn på oppløpet.

Slik laget ser ut, med flere fartsholdere i tillegg til Northug og Gløersens avslutteregenskaper, er Hetlands utvalgte godt skrudd sammen til å ta det individuelle gullet herrene mangler her.

- Vi har store muligheter for gull. Martin er soleklar favoritt, og så har vi noen outsidere også. Norge er store favoritter til gull med den troppen her, sier Northug.