STREIK: Man kan ikke kritisere disse gutta for å bruke et ufransk virkemiddel da de valgte å streike under VM. Men oppførselen til spillerne under VM har blitt en innenrikspolitisk bombe i Frankrike. Foto: AFP
STREIK: Man kan ikke kritisere disse gutta for å bruke et ufransk virkemiddel da de valgte å streike under VM. Men oppførselen til spillerne under VM har blitt en innenrikspolitisk bombe i Frankrike. Foto: AFPVis mer

Disse gutta er blitt symbol på alt som er galt i Frankrike

Grådighet, egoisme, mangel på patriotisme, feilet integrering og rasisme. Fotballandslaget splitter nå Frankrike.

||| (Dagbladet): - At kapteinen til Frankrike ikke synger «Marseillaisen» sjokkerer meg. Når man bærer landslagsdrakta, skal man være stolt av fargene, man er et eksempel, sier utdanningsminister Luc Chatel.

- De er kriminelle drittunger. Umodne små gjengledere som kontrollerer skremte barn, sier idrettsministere Roselyne Bachelot.

- Det franske landslaget er en gjeng med kriminelle som bare kjenner seg igjen i ett moralsk prinsipp: Mafiaprinsippet. I dag har vi bare lyst til å kaste opp av hele denne generasjonen med spillere, sier filosof Alain Finkielkraut.

Dette er bare noen eksempler på hvordan det franske landslaget får gjennomgå i Frankrike om dagen.

Det franske landslaget har opplevd fullstendig kollaps under VM. Først ble Nicolas Anelka sendt hjem fordi han skjelte ut trener Raymond Domenech. Så ble detaljene rundt hva han hadde sagt lekket til pressen og smurt utover forsida på L'Equipe. Da gikk spillerne til streik og nektet å trene.

Les også: Ingen elsker Raymond

Kritiseres fra alle kanter Stjerna Patrice Evra ble før siste kamp mot Sør-Afrika strippet for kapteinsbåndet og vraket sammen med de andre lederne i spillergruppa, før laget ble sendt hjem i skam og iskald mottagelse i Frankrike.

- EN SKAM: Patrice Evra og de andre spillernes oppførsel under VM karakteriseres som en skam i franske medier. Her går den vrakede kapteinen i garderoben forbi trener Raymond Domenech etter 2-1-tapet for Sør-Afrika i den siste gruppekampen. Foto: AP
- EN SKAM: Patrice Evra og de andre spillernes oppførsel under VM karakteriseres som en skam i franske medier. Her går den vrakede kapteinen i garderoben forbi trener Raymond Domenech etter 2-1-tapet for Sør-Afrika i den siste gruppekampen. Foto: AP Vis mer

For å gi et inntrykk av hvor viktig denne saken er i Frankrike: Da Henry, aldrende toppspiss, ringte president Nicolas Sarkozy fra Sør-Afrika og ba om et møte for å forklare hva som hadde gått galt, utsatte presidenten et forberedelsesmøte til G20-toppmøtet som finenr sted lørdag 26. juni, og møtte ham personlig i en time.

Det har ennå ikke kommet noen rapporter om hva som ble sagt mellom Henry og Sarkozy, verken i fransk eller internasjonal presse. Men oppvasken rundt landslaget er allerede i gang.

Det franske landslaget har gått fra å være symbolet på vellykket integrering og nasjonalt samhold etter VM-triumfen på hjemmebane i 1998, til å bli eksempelet på alt som er galt.

- Landslaget kritiseres fra to kanter, venstresiden og høyresiden, sier doktor i moderne fransk historie, Franck Orban, til Dagbladet.

- Venstresiden peker på landslaget for å vise hvordan kapitalismen og liberalismen har fått fullstendig gjennomslag i Frankrike. Fotballen har blitt et slags speilbilde av hva det franske samfunnet er blitt.

Lenge var Jean-Marie Le Pen fra det høyreradikale Front National alene om å kritisere det franske landslaget for å ikke representere det ekte Frankrike, kun bestående av spillere med innvandrerbakgrunn som ikke bryr seg om den franske kulturen.

HJEMME: Evra i samtale med Henry hjemme på fransk jord. De to kommer fra den samme forstaden og er av mange utpekt som hovedmenn bak det franske spilleropprøret under VM. Foto: AFP
HJEMME: Evra i samtale med Henry hjemme på fransk jord. De to kommer fra den samme forstaden og er av mange utpekt som hovedmenn bak det franske spilleropprøret under VM. Foto: AFP Vis mer

Etter VM har den moderate franske høyresiden kastet seg på og rørt i det samme vannet, av frykt for å tape for mange velgere til det høyreekstreme partiet.

- «Black, black, black» Den tidligere overskriften på det vellykkede franske landslaget med spillere fra alle kulturer var «black, blanc, beur» - svart, hvit, med nord-afrikanske røtter.

- Det har kommet uheldige kommentarer fra regjeringshold om at landslaget nå bare er «black, black, black». Kritikken i dag går på at det som skulle vært et multikulturelt landslag, ikke er det. Dette har vært en fanesak for regjeringen, men det motsatte har skjedd, når spillerne ikke en gang gidder å representere nasjonen ved å synge nasjonalsangen og ikke viser patriotisme, sier Orban.

- Vi ser et landslag kuppet av innenrikspolitiske forhold.

En rekke franske landslagsspillere har bakgrunn fra de urolige forstedene, der det har vært flere opptøyer de siste årene med brenning av biler og steinkasting mot politiet. Både Evra og Henry kommer fra forstaden Les Ulis til Paris, og Abidal fra La Duchère, utenfor Lyon. Selv om de ikke kan konkurrere med Zinedine Zidanes status blant ungdommene som føler de står utenfor samfunnet, er spillerne enorme helter der.

Men nå rives de ned av det etablerte Frankrike.

- Hvis svertingen av spillerne med opphav i forstedene skal fortsette og blir kraftigere, vil det være en veldig negativ faktor. Det vil skape en følelse av at selv de som lykkes ikke er akseptert.

1998: Millioner av franskmenn samlet seg for å hylle det franske landslaget etter 3-0-seieren over Brasil i finalen i 1998. I dag er situasjonen fullstendig snudd på hodet. Foto: AP
1998: Millioner av franskmenn samlet seg for å hylle det franske landslaget etter 3-0-seieren over Brasil i finalen i 1998. I dag er situasjonen fullstendig snudd på hodet. Foto: AP Vis mer

- Ungdommene i disse forstedene stoler ikke lenger på systemet, selv landslagsspillere som har fulgt integrasjonsmodellen, blir betraktet som andre eller tredje generasjon innvandrere uten reell tilhøringhet til Frankrike, forklarer Orban.

«Bøller og småkjeltringer» Når du ser helten din bli kalt kriminell og kjeltring, kan det ha store konsekvenser.

- Å kritisere landslaget for resultatene i VM kan forstås, men på den annen side er kritikken de siste dagene at spillerene har vært bøllete, lokale småkjeltringer fra forstedene. Det vekker en del bekymring med tanke på situasjonen i de utsatte forstedene, det vil si en sjettedel av Frankrikes befolkning, sier Frankrike-ekspert Orban.

Fotballandslaget brukes altså til å slå politisk mynt - og kritikken kommer fra alle sider. En professor fra Provence sier det på følgende måte:

- Fotballen er iferd med å bli en resonnanskasse for alle strømninger i landet. Man blander integrasjon med sosialt opphav. Blander etnisitet og idrettsresultater. På veien mister man fotfeste. Bildet fra 1998 med et jublende fransk landslag på Champs-Élysées som ble hyllet av folkemassene, var en brannmur mot det virkelige bildet av Frankrike.

- Sikkerhetsventilen har nå falt ut.