FIFA..., FOR ET HOPP: Det har vært mye å juble for den siste uka for norske fotballspillere- og supportere. Det vises på neste FIFA-ranking. Foto: Bjørn Langsem
FIFA..., FOR ET HOPP: Det har vært mye å juble for den siste uka for norske fotballspillere- og supportere. Det vises på neste FIFA-ranking. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Disse jubelgutta gjør tidenes byks på FIFA-rankingen

Rankingekspert spår minst 30 plasser opp, og anslår EM-sjansen til 64 prosent.

(Dagbladet:) «2-0 over Kroatia er den største og viktigste seieren Norge har vunnet siden vi slo Spania 1-0 i EM 2000», skriver Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen i etterkant av søndagens bragd på Ullevaal stadion.

For det var nettopp det den var, kvalikseieren mot Luka Modric og Co: Stor og viktig. Og det er slike triumfer som gir godt betalt på den mye omtalte FIFA-rankingen.

Med sine 496 ratingpoeng lå Norge på 69. plass på FIFA-rankingen som ble offentliggjort 3. september. Den fulle potten Per-Mathias Høgmos menn har fått opp i dagene siden den gang gjør at den summen vil øke til 739 i oktoberoversikten. Det ser vi av FIFAs egen side for poengberegning.

En oppgang på 243 poeng tilsvarer tett oppunder 50 prosent framgang.

Semb tror på byks Hadde Norge hatt 739 poeng i september, ville flagget vårt stått på plass nummer 38 i stedet for 69.

- Jeg snakket med Per-Mathias (Høgmo) om det etter kampen mot Kroatia. Vi tror på et byks på rankingen, og ser for oss at vi avanserer 10-15 plasser, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til Dagbladet.

Men det anslaget er altfor pessimistisk, ifølge statistiker og ranking-ekspert Eduard Ranghiuc, som driver bloggen www.football-rankings.info. Han er allerede i gang med å analysere hvordan FIFA-rankingen som offentliggjøres 1. oktober blir seende ut. For Norges del er det snakk om et svært framgangsrikt bilde.

- Norge vil klatre minst 30 plasser, kanskje så mye som 36, fastslår Ranghiuc overfor Dagbladet.

- 30 plasser? Det hørtes mye ut. Men gjerne for meg, kommenterer toppfotballsjef Semb.

Kan overgå Kina Det er ikke rart Semb er overrasket, for slike utslag er meget uvanlig å se på én enkelt måned. I september var Fiji den fremste klatreren. Øynasjonen fra Oseania gikk fram 17 plasser, fra 198. til 181. plass.

Men innenfor topp 100-landslagene er slike framganger ekstremt sjeldne.

Vi spurte Ranghiuc om det har skjedd før at noe land innenfor verdens 70 beste fotballnasjoner har klatret like mye like fort, og etter et forbløffende kjapt arkivdykk kom svaret:

- Det har bare skjedd én gang før, i desember 1998. Kina klatret 32 plasser. Fra 69. til 37., svarer statistikeren.

- Og Norges beste klatring hittil kom i juni 2007. 13 plasser fram til 36, legger han til.

Så norgesrekord får vi i alle fall, skal vi tro Ranghiuc.

Kan bli seedet Nøyaktig hvilke 30 nasjoner som passeres av Norge er tidlig å fastslå, men Sverige kan fort bli blant dem. De må slå Østerrike på tirsdag for ikke å bli passert av den nasjonen det kanskje svir mest å havne bak. Enten det er i langrennssporet eller på grønt gress.

Nå får ikke FIFA-rankingen for oktober 2015 noe annet å si enn at det gir den mest anerkjente indikasjonen på styrkeforholdet mellom verdens 209 fotballandslag. Men hvis Norge skulle bli nummer tre i EM-kvalifiseringsgruppe H og ende i playoff, vil UEFA-seedingen ha mye å si i trekningen. Der vil resultatene i hele EM-kvalifiseringen legges inn.

Dette inkluderer altså Norges kamper mot Malta og Italia i oktober.

- Det kan få en betydning om Norge havner i playoff i EM-kvalifiseringen. Her blir det fire lag som seedes. Det er for tidlig å si om vi blir seedet i en playoff, sier Nils Johan Semb.

- Jeg ser ikke bort fra at Norge kan bli beste nasjon på tredjeplass i kvalifiseringen. Og jeg mener også at sjansen til å bli nummer to i vår gruppe og direkte avansement absolutt er der, sier toppfotballsjefen videre.

- 64 prosent sjanse for EM Også her har Ranghiuc tall som understøtter alle teorier. Mandag ettermiddag har han følgende sannsynlighetsberegning for Norge:

Statistikkbloggeren skriver i en e-post til Dagbladet mener det er totalt 64 prosent sjanse for at Norge kvalifiserer seg, enten direkte, som beste treer eller via playoff. Eller 64,21 prosent, for å være helt nøyaktig.

Videre sier han at det er 27 prosent sjanse for at Norge blir topp to i gruppa, 11 prosent sjanse for å bli beste treer, 63 prosent sjanse for norsk deltakelse i playoff.

Hvis Norge kommer til playoff er det 26 prosent sjanse for å bli toppseedet, mener Ranghiuc - som har brukt ELO Ratings til å beregne sannsynlig utfall av høstens resterende kvalifiseringskamper.