Norge-Tyrkia, VM-kvalifisering

Disse kan gi Norge trøbbel

Norge startet VM kvalifiseringen med en komfortabel 3–0 seier mot Gibraltar, men lørdagens motstander Tyrkia kommer inn til møtet med høy selvtillit etter 4–2 seier mot selveste Nederland.

SOLID: Caglar Söyüncü har vært fantastisk god for Leicester City i Premier League, og på lørdag får han muligheten til å bryne seg på Erling Braut Haaland. Foto: Claudio Bresciani / TT
SOLID: Caglar Söyüncü har vært fantastisk god for Leicester City i Premier League, og på lørdag får han muligheten til å bryne seg på Erling Braut Haaland. Foto: Claudio Bresciani / TT Vis mer
Publisert

Det tyrkiske mannskapet tok en meget overraskende skalp mot Nederland onsdag kveld. Den tyrkiske troppen består av en rekke bunnsolide spillere.

I startelleveren mot Nederland var det ni spillere som spiller utenfor Tyrkia, og bare to som holder til i den hjemlige ligaen.

Tyrkias tre største stjerner er Söyüncü, Yılmaz og Calhanoğlu.

- Fantastisk spiller

Söyüncü spiller for Leicester City som for øyeblikket ligger på tredjeplass i Premier League.

- Han har vært helt fantastisk etter overgangen fra tysk fotball. Söyüncü er en rask midtstopper og utrolig sterk, det gjør at han passer godt inn i det solide forsvaret til Tyrkia, forteller Per Arne Hansen fra Leicester City Scandinavia.

Midtstopperen har gått glipp av 17 kamper denne sesongen i England grunnet skader, men har et fantastisk toppnivå og var en av The Foxes aller beste spillere forrige sesong.

Hansen er spent på duellen mellom Erling Braut Haaland og Cağlar Söyüncü.

- Det blir en veldig spennende duell. Haaland er fantastisk god, men er det en forsvarer som kan stoppe ham, er det Söyüncü.

Burak Yılmaz har scoret godt med mål for Lille, og står med 13 målpoeng på 20 kamper i Ligue 1. Han skal ha mye av æren for at Lille kjemper helt i toppen av den franske ligaen. De er for øyeblikket a poeng med selveste PSG.

- Han ble hentet gratis til Frankrike og var tiltenkt en rolle som backup, men har vært strålende denne sesongen, forteller V Sport kommentator Paul Thomas Clay.

(Saken fortsetter under bildet)

FULL KONTROLL: Burak Yilmaz senket de nederlandske stjernene på egenhånd, her feirer han hattricket sitt.Foto: Murad Sezer/TPX/Reuters
FULL KONTROLL: Burak Yilmaz senket de nederlandske stjernene på egenhånd, her feirer han hattricket sitt.Foto: Murad Sezer/TPX/Reuters Vis mer

Angriperen ble ikke noe mindre heit da han banket inn tre kasser mot Nederland. Den aldrende spissen debuterte for Tyrkia helt tilbake i 2006, og siden da har han fått med seg 64 landskamper og 27 nettkjenninger.

- Han har nettopp kommet tilbake fra skade, men har ikke tapt seg, som vi så mot Nederland. Yilmaz kan se litt tung ut, men skape trøbbel for Norge, sier Clay.

Clay mener Yilmaz har fått en ny vår i Frankrike etter overgangen fra tyrkisk fotball.

- Før han ankom Lille hadde han en dalende kurve, men nå har han fått en ny vår og viser fram sine beste egenskaper.

Før drømmekampen mot Nederland, hadde han ikke scoret for landslaget siden 2019, mot Albania. Det blir derfor spennende å se hvilken utgave av Burak Yılmaz som møter opp mot Norge.

Kristoffer Ajer fortalte til Dagbladet fredag formiddag at han er vant til spisstyper som Yilmaz.

- Han er en fysisk robust spiss som gir litt juling. Det er noe jeg er vant med i Skottland. Han er en enormt god spiss og en lederskikkelse i Tyrkia.

Meling med overtak

I Lille spiller det også to andre tyrkere, nemlig Yusuf Yazıcı og Zeki Celik.

Førstnevnte står med med 11 målpoeng på 26 kamper, som er meget solid med tanke på at Yazıcı bare har startet en tredjedel av kampene.

Den siste tyrkeren på Lille er høyreback Zeki Celik, som spiller fast i den franske storklubben og har spilt en viktig for rolle for Tyrkia etter han debuterte i 2018.

Birger Meling møtte faktisk den tyrkiske trioen med Nîmes i deres siste kamp før landslagspausen. Det endte med en overraskende seier.

- Den seieren kom som et sjokk, men den var veldig fortjent, og Meling hadde en solid kamp, forteller Clay.

Det betyr at nordmannen var med å stoppe to av Tyrkias fremste angrepsvåpen for bare fem dager siden.

- Meling har et lite overtak på både Yilmaz og Yazıci. Før fulltid hadde Birger en god inngripen som hindret Yilmaz scoring. På den avgjørende scoringen var venstrebacken med på oppbyggingen og spilte rundt høyreback Celik.

Fått med deg denne?

RINGTE SPILLERNE: Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan ringte de tyrkiske spillerne etter Nederland-kampen. Video: Rødt Kort. Vis mer

- Helt i toppen

Norge er heldig som slipper å møte Juventus-forsvarer Demiral, som har slitt med skader.

- Demiral holder et høyt nivå selv om han er en ung. Det betyr Tyrkia mangler en fryktløs forsvarer som er god i duellspillet, forteller Even Baarstad fra Strive Sport.

Norge må derimot forsøke å stoppe Hakan Calhanoğlu, som ligger helt i toppen av Serie A når det kommer til målgivende pasninger.

- Calhanoğlu er en spiller som Norge må nøytralisere. Han er en skapende kraft og har tatt store steg det siste året. Hakan er helt i toppen av Serie A når det kommer til målgivende pasninger, og har en livsfarlig dødballfot, forteller Baarstad.

Calhanoğlu er Tyrkias toppscorer og spiller for storklubben AC Milan til vanlig. Hvis Jens Petter Hauge blir benyttet av Ståle Solbakken, er det duket Milan-duell i Malaga.

Demiral kunne preget kampen, men Tyrkia har fortsatt solide spillere i forsvaret.

- Kabak viste seg godt fram for Schalke, nå har han tatt turen til Liverpool. Med bunnsolide Söyüncü kan de skape problemer for Norge. Getafes Enes Ünal er en spennende angriper, som kan skape sjanser om Tyrkia jakter scoring, avslutter Clay.

Det er ingen tvil om at Tyrkia har et talentfullt mannskap, men Norge bør ha muligheter til å seire. Tyrkerne står nemlig uten triumf i sine fire siste bortekamper.

Norge og Tyrkia har ikke møtt hverandre siden oppgjøret på Ullevaal stadion i 2007. Det endte med 2-1 seier til Tyrkia i den viktige EM-kvaliken.

Mulig startellever: Cakır, Celik, Söyüncü, Kabak, Meraş, Yokuşlu, Yazıcı, Tufan, Calhanoğlu, Karaman og Yılmaz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer