Disse kan knuse Kristoffs VM-drøm

Favorittene til fellesstarten.

 EN HET KANDIDAT:  Men det er likevel mye som skal klaffe for at Kristoff skal stå øverst på pallen i VM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
EN HET KANDIDAT: Men det er likevel mye som skal klaffe for at Kristoff skal stå øverst på pallen i VM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Alexander Kristoff (Katjusja) er blant de største favorittene til å ikle seg regnbuetrøyen etter VM-fellesstarten er unnagjort i morgen ettermiddag.

Katjusja-rytteren står med hele 14 triumfer så langt denne sesongen, men håper på å krone en fantastisk sesong med VM-gull.

- Hvis jeg henger med til slutt, ser jeg på meg selv som den kanskje største favoritten. Det store spørsmålet her er jo om jeg klarer det, har Kristoff uttalt til procycling.no tidligere.

Nordmannen er tydeligvis svært selvsikker på at han kan dra i land en VM-seier dersom det blir samlet spurt, men det er på ingen måte en selvfølge i denne tøffe løypen, spesielt ikke ettersom værmeldingen tyder på regnvær.

Les også: Kristoff gir seg selv favorittstempel. 

Ruten
Årets løype ble opprinnelig sett på som veldig hard, og da den først ble introdusert trodde mange at det var klatrerne som skulle kjempe om seieren.

4284 høydemeter skal nemlig forseres i løpet av rittets 254,8 kilometer, som er enda mer enn i fjor da Rui Costa (Lampre-Merida) stakk av med seieren etter å ha innhentet Joaquim Rodriguez (Katjusja) på oppløpet.

Den store forskjellen kontra i fjor er at høydemeterne er mer fordelt utover løpet, og mindre konsentrert mot slutten. Derfor har de sterkeste spurterne likevel en mulighet til å henge med.

Den første av de to bakkene som skal forseres 14 ganger er hele fem kilometer lang, men samtidig er den slak, noe som gjør det enklere å sitte på hjul. I de foregående rittene i år har vi sett at denne bakken har silt ut feltet, men stigningen er normalt sett ikke krevende nok til å skille klinten fra hveten.

 I STORFORM:  Simon Gerrans dominerte nylig World Tour-rittene i Canada, og er den største favoritten i VM. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Graham Hughes.
I STORFORM: Simon Gerrans dominerte nylig World Tour-rittene i Canada, og er den største favoritten i VM. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Graham Hughes. Vis mer

Den andre bakken er kortere, men også brattere. Her er det gode muligheter for en angrepsvillig rytter til å få en luke over toppen. 

Fra toppen og inn er det bare litt i overkant av fire kilometer, hvorav to av de er utfor. Dermed kan det bli svært vanskelig for feltet å hente inn en teknisk begavet utforkjører på de siste kilometerne, noe vi blant annet så i U23-guttenes fellesstart da feltet var sjanseløs på å hente inn norske Sven Erik Bystrøm (Katjusja).

Les også: Gullfesten: - Det skal hvert fall feires.

Den store favoritten
Det er én mann som er på alles lepper før fellesstarten, og det er australieren Simon Gerrans (Orica-GreenEdge). 

Nylig ble han den første rytteren noensinne som klarte å vinne både GP Montreal og GP Québec i samme sesong. I tillegg har han blant annet vunnet monumentet Liège-Bastogne-Liège denne sesongen, og er dermed muligens årets mest sukessrike endagsrytter.

Det som gjør at 34-åringen utmerker seg som favoritt, er først og fremst hans allsidighet. Han er nemlig både sterk nok til å følge de mest klatresterke rytterne i den siste bakken, og kan også vinne en spurt fra en større gruppe.

Den tidligere Sky-rytteren støttes av et skremmende sterkt australsk lag, hvor de også har blant annet Michael Matthews (Orica-GreenEdge) og Cadel Evans (BMC) å spille på.

Likevel skal det nevnes at Gerrans aldri før har lyktes i VM, til tross for at han har hatt favorittstatus flere ganger tidligere.

 PERFEKT LØYPE:  Løypen passer blant annet Greg Van Avermaet og Tony Gallopin meget godt. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen.
PERFEKT LØYPE: Løypen passer blant annet Greg Van Avermaet og Tony Gallopin meget godt. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen. Vis mer

Utfordrerne
Fabian Cancellara (Trek) har drømt om en VM-tittel i fellesstart hele karrieren, men har aldri nådd helt opp.

Nærmest var han på hjemmebane i Mendrisio i 2009, da han angrep uttalige ganger underveis, men til slutt måtte nøye seg med en femteplass.

Nå har han neglisjert fokuset på temposykling, og sto over tempoen i et forsøk på forberede seg optimalt til fellestarten. Sveitseren viste tidvis storform i Vuelta a Espana, og dersom den tidligere tempo-kongen får en luke på feltet, vil han være nærmest umulig å innhente.

Greg Van Avermaet (BMC) er en rytter som ikke vinner mange løp, men de siste par ukene har han gått til topps to ganger.

Det har gitt han en soleklar kapteinsrolle på det råsterke Belgia-laget, mens til og med verdensmesteren fra 2012, Philippe Gilbert (BMC), henvises til en hjelperytterrolle. 

Van Avermaet har et rått rykk i korte, bratte bakker, og har også en eminent spurt å spille på. Belgierens store ulempe er derimot hans tendens til å bli for het i avslutningen av viktigte ritt, og han spiller ofte ut kortene sine for tidlig.

Klarer han derimot å treffe med taktikken, kan denne 29-åringen fort stikke av med seieren. 

Må ha hardkjør
Alejandro Valverde (Movistar) er hjemmenasjonen Spanias største gullhåp. Veteranen har hele fem VM-medaljer på merittlisten, men har aldri gått helt til topps. Både i fjor og i 2012 ble han nummer tre.

 SATSER ALT:  Fabian Cancellara har gitt opp tempoen og satser alt på å vinne fellesstarten. Det kan gi avkastning for den råsterke sveitseren. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE.
SATSER ALT: Fabian Cancellara har gitt opp tempoen og satser alt på å vinne fellesstarten. Det kan gi avkastning for den råsterke sveitseren. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE. Vis mer

Hans store utfordring er at han har en tendens til å bli for defensiv, og spiller dermed seg selv ut av seierskampen. I tillegg spørs det om det ikke er delt lojalitet på det spanske laget.

Movistar-rytteren har nemlig hatt et kaldt forhold til Joaquim Rodriguez (Katjusja) siden fjorårets VM, da sistnevnte beskyldte Valverde for å ha ødelagt hans gullsjanser ved å ikke markere Costas angrep. Dermed er det tvilsomt at de to spanjolene vil være i stand til å begrave stridsøksen og samarbeide optimalt.

Det som er sikkert, er at Spania behøver et hardt løp dersom de skal klare å få en medalje på hjemmebane med deres klatresterke lag.

Det trenger også Italia, som har et lag med nesten utelukkende klatrere på startstreken. Med ryttere som Fabio Aru (Astana) og Vincenzo Nibali (Astana) til start har de alle muligheter til å gjøre rittet knallhardt, selv om Tour de France-vinneren angivelig har hatt en trøblete oppkjøring.

I tillegg har Italia outsideren Sonny Colbrelli (Bardiani) på laget, som har en solid spurt fra mindre grupper.

Blir det et så hardt løp som Spania og Italia håper på, er nok Norges sterkeste kort bakkespesialisten Lars Petter Nordhaug (Belkin), som ble nummer 12 i fjorårets knallharde VM. 

Les også: Spurten som overbeviste Nordhaug før VM. 

Kraftspurterne
Det er også flere lag til start som ønsker seg en massespurt. Først og fremst Tyskland, som håper på at deres kaptein John Degenkolb (Giant-Shimano) kan henge med i bakkene. Klarer han det, er det ikke mange som kan spurtslå den sterke tyskeren som nylig vant fire etapper i Vuelta a Espana.

 RIVALER OG LAGKAMERATER:  Alejandro Valverde og Joaquim Rodriguez kjempet mot hverandre med nebb og klør i Spania Rundt. Nå spørs det om duoen klarer å begrave stridsøksen og samarbeide i VM. AFP PHOTO/ JAIME REINA
RIVALER OG LAGKAMERATER: Alejandro Valverde og Joaquim Rodriguez kjempet mot hverandre med nebb og klør i Spania Rundt. Nå spørs det om duoen klarer å begrave stridsøksen og samarbeide i VM. AFP PHOTO/ JAIME REINA Vis mer

Han støttes blant annet av tempohesten Tony Martin (Omega Pharma - Quick Step) og klatresterke Paul Martens (Belkin). Disse kan bidra til at rittet forblir samlet mot slutten, og Kristoff må trolig benytte seg av deres arbeid dersom han skal ha mulighet til å vinne.

Et annet storlag som trolig kjører for en spurt er Frankrike, som ledes av Nacer Bouhanni (FDJ). Den lynraske spurteren, som vant fire etapper i Giro d'Italia og to i Vuelta a Espana, har også vist god klatreform i det siste og kan bli en hard nøtt å knekke dersom han har dagen.

Slovakia ønsker også en spurt for deres leder Peter Sagan (Cannondale), men unggutten har et lite slagkraftig lag og må nok forvente å være isolert mot slutten. I slike situasjoner slet han stort i Tour de France, da han virket veldig usikker på hvordan han skulle spille kortene sine riktig i avgjørende situasjoner.

24-åringen ville normalt sett vært blant de aller største favorittene i en slik løype, men har slitt litt i år og det var lite som tydet på at han var i storform i Spania rundt.

Edvald Boasson Hagen (Team Sky) er en annen rytter som på sitt beste har muligheten til å henge med over bakkene og spurtslå et redusert felt mot slutten, men 27-åringen har hatt svært dårlige resultater de siste månedene, og må nok ta til takke med en hjelperytterrolle for Kristoff.

procycling.nos VM-favoritter:

*****: Simon Gerrans.
****: Fabian Cancellara, Greg Van Avermaet, Alexander Kristoff.
***: Peter Sagan, Alejandro Valverde, John Degenkolb.
**: Michael Matthews, Ramunas Navardauskas, Michal Kwiatkowski, Tony Gallopin, Rui Costa.
*: Vincenzo Nibali, Dan Martin, Nacer Bouhanni, Ben Swift.

Alle øvelser fra VM i Ponferrada vises direkte på Viasat Sport, Viasat 4 eller strømmetjenesten Viaplay.

 VIL GJØRE RITTET HARDT:  Men det spørs om Nibali er i nærheten av formen han viste under årets Tour de France. Foto: REUTERS/Christian Hartmann.
VIL GJØRE RITTET HARDT: Men det spørs om Nibali er i nærheten av formen han viste under årets Tour de France. Foto: REUTERS/Christian Hartmann. Vis mer

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no