Jakten på ny landslagssjef i langrenn:

Disse kan overta etter Løfshus

Søkerlista er uviss, men overraskelsen er stor om den neste landslagssjefen i langrenn ikke er blant disse navnene.

FAVORITT: Ifølge Åge Skinstad burde tidligere landslagstrener Trond Nystad være en soleklar kandidat til å overta jobben etter Vidar Løfshus. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FAVORITT: Ifølge Åge Skinstad burde tidligere landslagstrener Trond Nystad være en soleklar kandidat til å overta jobben etter Vidar Løfshus. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Landslagssjef Vidar Løfshus gir seg som landslagssjef i langrenn når denne sesongen er over, og jakta på erstatteren hans er allerede i gang.

Norges Skiforbund legger ikke skjul på at jobben Løfshus nå forlater er en mektig oppgave.

«Ansvaret er omfattende, og du må trives i samspill med egne medarbeidere, media og sponsorer, samt evne å omsette strategi og planverk til operative tiltak», heter det i jobbannonsen fra NSF.

Afterski #6: Utøverne har hviledag, men Dagbladet TVs ski-VM-program dundrer videre med den sjette utgaven. Se og nyt. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

I tillegg til at ansvaret er omfattende, blir man også hakkekylling for alt og alle som har et snev av skiinteresse i både Norge og Sverige.

Det er som kjent ganske mange.

- Du skal være klar over hvilket trykk som ligger rundt en sånn jobb. Det er en av de mest synlige sportsjobbene i Norge, så du må tåle en trøkk. Likevel håper jeg ikke folk blir skremt fra å søke jobben, for det er jo en av de mest interessante jobbene som fins også, sier langrennssjef, Espen Bjervig, til Dagbladet.

Lista over kandidater

Dagbladet mener følgende kandidater kan takle utfordringen det er å jobbe etter Løfshus:

* Eirik Myhr Nossum (34) ville vært den naturlige arvtakeren til Løfshus, men suksesstreneren er så ønsket videre som trener, at kandidaturet hans sannsynligvis kommer fire år for tidlig.

HAR ALT SOM TRENGS: NRK-ekspert Fredrik Aukland bør være en aktuell kandidat som landslagssjef i Norges skiforbund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR ALT SOM TRENGS: NRK-ekspert Fredrik Aukland bør være en aktuell kandidat som landslagssjef i Norges skiforbund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

* Fredrik Aukland (40) er NRKs langrennsekspert, tidligere landslagstrener i Sveits og nåværende rektor på Wang Toppidrett i Tønsberg. Aukland har både trener-, leder- og mediaerfaringen som trengs for å gjøre jobben som langrennssjef.

Ekspertrollen hans i NRK har derimot skaffet ham få venner innad i langrennsmiljøet, og mye av dette skyldes, etter det Dagbladet erfarer, dårlig kommunikasjon. I sum gir det siste ham et dårlig utgangspunkt for å få jobben.

* Thomas Alsgaard (47) har akkurat det samme som Aukland. Den mangedobbelte OL- og verdensmesteren har vært landslagstrener i Sverige, styrt sitt eget privatlag, og har årevis med erfaring som NRK-ekspert.

HAR ALSGAARD LYST? Thomas Alsgaard har hatt sitt eget privatlag, men om han vil være med på et større prosjekt i Norges skiforbund er et annet spørsmål. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAR ALSGAARD LYST? Thomas Alsgaard har hatt sitt eget privatlag, men om han vil være med på et større prosjekt i Norges skiforbund er et annet spørsmål. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

* Odd-Bjørn Hjelmeset (47) er sportssjef i Norges Skiskytterforbund, men er også en merittert langrennsløper. Hjelmeset har erfaring som langrennsekspert på TV 2, men også bred bakgrunn fra sponsorvirksomhet.

* Trond Nystad (48) hadde suksess som herrelandslagstrener i Norge mellom 2011 og 2016, men har vært langrennskoordinator i Østerrike fram til han selv sa opp jobben der under VM i Seefeld i februar. Nystad var ønsket av flere som landslagstrener da Tor Arne Hetland måtte gå etter fjoråret, og har et sterkt navn innad i NSF.

* Guri Hetland (44) er leder for VM-prosjektet i Trondheim, men har vært trener for blant annet det sveitsiske langrennslandslaget tidligere. Hetland er også sponsoransvarlig for Marit Bjørgen og har selv vært utøver på verdenscupnivå.

INTERNASJONAL ERFARING: Guri Hetland, her som landslagstrener i Sveits, er VM-sjef i Trondheim og er i så måte opptatt i noen år framover. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
INTERNASJONAL ERFARING: Guri Hetland, her som landslagstrener i Sveits, er VM-sjef i Trondheim og er i så måte opptatt i noen år framover. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

* Erlend Slokvik (57) ble hentet til jobben som toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund da Håvard Tjørhom trakk seg etter Berlin-EM. Slokvik var da president i skiskytterforbundet, og har også vært landslagstrener der.

* Brit Baldishol (50) er utviklingssjef i NSF, og har snart vært et helt yrkesaktivt liv i forbundet.

* Petter Løvberg (59) er landslagstrener i svømming og har fått veldig gode resultater med små midler. Løvberg er et navn som sirkulerer i miljøet, etter det Dagbladet erfarer.

* Johanna Ojala (36) er langrennsekspert hos våre naboer i SVT, men har også erfaring som trener for Thomas Alsgaards privatlag i årene før hun flyttet tilbake til Sverige. Ojala var nevnt som en mulig kvinnelandslagstrener da Roar Hjelmeset telte på knappene etter VM i Lahti.

EN MANN FOR NORGE? Richard Grip har hatt suksess som svensk landslagssjef. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EN MANN FOR NORGE? Richard Grip har hatt suksess som svensk landslagssjef. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

* Richard Grip (37) har nesten ti års erfaring som landslagstrener og langrennssjef i Sverige. I løpet av de ti årene har svenskene plukket en bråte med medaljer i mesterskap, og tatt i betraktning de relativt sett mindre ressursene Grip har hatt til rådighet, har resultatene hans somSS svensk sjef vært oppsiktsvekkende gode.

En umulig jobb

- Denne lista viser at det er mange veldig flinke folk som kan bidra til å utvikle norsk langrenn. Det som er det mest spennende blir for den nye sjefen å utfordre noe som går så fryktelig bra. Dettte er vel den største trenersuksessen som noen gang har vært på herresida i norsk langrenn, og det å videreutvikle den er jo ganske utfordrende, sier Dagbladets langrennskommentator, Esten O. Sæther.

- Kan det derfor også være lurt å hente noen utenfra?

- Ja, for dynamikkens del, men styrken til langrenn generelt er at de har vært enige om de grunnleggende treningsprinsippene. Det er ikke den grunnmuren som skal utfordres her, så egentlig er dette en veldig utakknemlig jobb. Du kan nesten ikke gjøre det bedre enn de har gjort.

Åge Skinstad har som kjent hatt jobben før, og har fortsatt god oversikt over det meste som skjer i langrennsmiljøet. Han avviser overfor Dagbladet at han selv er en kandidat til jobben, men mener likevel lista Dagbladet presenterer ikke er så verst.

Nystad favoritt

Internt ser han på utviklingssjef Brit Baldishol som den sterkeste kandidaten, siden Eirik Myhr Nossum sannsynligvis ikke kan gjøre annet enn å fortsette som landslagstrener for herrene.

- Ja, det gjør jeg. Hun har vært innenriksminister i skiforbundet i mange år, og har håndtert absolutt alt utenom mediabiten, så hun er kanskje den aller beste interne kandidaten, sier Skinstad til Dagbladet.

- Men Thomas Alsgaard er også et kjempespennende navn. Og Fredrik Aukland har alle de kvalifikasjonene de er ute etter i denne jobben, og i tillegg har du nå Odd-Bjørn som har skaffet seg erfaringen fra skiskytterlandslaget. Det er jo langrenn han virkelig kan, sier Skinstad.

EKSPERT: Åge Skinstad tror Trond Nystad er favoritten om han vil selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
EKSPERT: Åge Skinstad tror Trond Nystad er favoritten om han vil selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Men for Skinstad er det Trond Nystad som er det heteste navnet om Nystad selv ønsker å flytte hjem fra Ramsau for å ta jobben.

- Jeg vil si at han står øverst på lista, sier Skinstad til Dagbladet .

- Selv om han var ansvarlig for utøvere som ble tatt for bloddoping under VM i Seefeld?

- Det har ingenting å si. Med måten han tok avstand fra det på og hvor tydelig han var på dette under VM, vil jeg nesten si han kom styrket ut av det.

I Norges Skiforbunds lokaler på Ullevaal Stadion venter langrennssjef Espen Bjervig fortsatt på søknader til jobben. Han har ingen oversikt over hvor mange som allerede har søkt, og det er en drøy uke igjen av søknadsfristen.

- Jeg tror ikke volumet på antall søkere blir så stort, men jeg tror de som kommer til å søke denne jobben kommer til å være sterke kandidater alle sammen, sier Bjervig til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer