Ønsker ny landslagssjef

Disse kan overta Høgmos jobb: - Men treneren de ønsker, vil neppe ha jobben

Norske fotballprofiler vil ha Ståle Solbakken som Per-Mathias Høgmos erstatter, men tviler på at Solbakken ønsker det samme. Lars Lagerbäck og Kjetil Rekdal lanseres som de to neste kandidatene på lista.

ETTERTRAKTET: Ståle Solbakken lanseres som førstevalget til Norges Fotballforbund, men ekspertene tviler på at Solbakken vil bli Norges neste landslagssjef. Foto: NTB Scanpix
ETTERTRAKTET: Ståle Solbakken lanseres som førstevalget til Norges Fotballforbund, men ekspertene tviler på at Solbakken vil bli Norges neste landslagssjef. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Da Dagbladet snakket med en rekke norske fotballprofiler etter tapet i skjebnekampen mot Tsjekkia sent i går kveld, var budskapet klart: Per-Mathias Høgmo bør trekke seg eller få sparken.

Høgmo vil ikke gi seg frivillig, men stort sett hele Fotball-Norge - med unntak av John Arne Riise og Arild Stavrum - har mistet troen på 56-åringen som norsk landslagssjef. Det gjelder også landslagsspillerne, skal vi tro den tidligere landslagskapteinen Rune Bratseth.

- Elendigheten fortsetter. Ingen har troen på prosjekt Høgmo lenger. Høgmo bør vurdere å trekke seg selv. Prosjektet er over. Det responderer ikke slik han vil, sier Bratseth til Dagbladet få minutter etter at nederlaget mot Tsjekkia er et faktum.

- Det virker som spillerne også har mistet troen. Den indre overbevisningen er borte. Jeg tror ikke spillerne har troen på prosjekt Høgmo lenger. Nå må man se etter nye løsninger, krever den tidligere Rosenborg og Werder Bremen-spilleren.

ØNSKER ENDRING: Rune Bratseth  vil ha ny norsk landslagssjef, men betviler at Ståle Solbakken ønsker jobben. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
ØNSKER ENDRING: Rune Bratseth vil ha ny norsk landslagssjef, men betviler at Ståle Solbakken ønsker jobben. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Det neste spørsmålet er da: Hvem bør erstatte Per-Mathias Høgmo og bli Norges nye landslagssjef?

- Ståle Solbakken bør overta, sier Ole Martin Årst til Dagladet.

- Tror du han vil det?

- Nei, han har avtale fram til sommerne 2018. Da starter neste kvalifisering. Han kan gjøre begge jobbene fram til da om han vil.

- Må håpe at København ryker

Viasats fotballkommentator Roar Stokke er klar på at Norges Fotballforbund må gjøre det de kan for å overbevise Ståle Solbakken til å overta jobben.

- Norges Fotballforbund må håpe at København ryker ut av Champions League og at Ståle kommer hjem. Vi kan ikke ha våre to beste trenere i Danmark. Ståle Solbakken har alt som skal til. Jobben han gjør i København er formidabel, sier Stokke til Dagbladet.

- Tror du han vil bli Norges neste landslagssjef?

- Med familien i Norge og som trener fra en fotballnasjon hvor 2016 har vært et internasjonalt mareritt, er det NFFs oppgave å overbevise ham om det. Ståle er rett mann til rett tid. Timingen kunne ikke vært bedre. NFF må ha begeistringen tilbake rundt hovedproduktet sitt.

Tror ikke Solbakken vil ha jobben

Rune Bratseth håper også på Solbakken, men tviler på at drømmen vil bli virkelig.

- Ståle er den innlysende kandidaten, men jeg tror ikke han er en aktuell kandidat. Jeg ser ingen gode grunner til at han skal ønske seg jobben. Ståle vil neppe ha jobben nå, sier Bratseth til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Han har det så bra der han her med København i Champions League. Jeg tror ikke han vil bytte jobb.

- Hvem bør da ta over?

- Bak Ståle er det ikke så mange opplagte kandidater. Derfor bør vi kanskje se ut av landet. NFF må bruke tid og finne ut hva de vil og hvilken filosofi de ønsker. De trenene jeg hadde, var tydelig på hva de ville. Det er ikke Høgmo. Høgmo-prosjektet er over. Nå må det en restart til, mener Bratseth.

Håper på Lagerbäck eller Rekdal

TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker tviler på at Solbakken vil forlate København. I stedet håper han på svensken Lars Lagerbäck, som ledet Island til sommerens fotballbragd i EM i Frankrike og som var en mesterskapsgarantist som svensk landslagssjef.

- Jeg tror ikke Ståle Solbakken vil ta jobben, med mindre det ligger private motiver der. Det kan godt hende, sier Alsaker til Dagbladet.

ØNSKET: Øyvind Alsaker ønsker Lars Lagerbäck som Norges neste landslagssjef. Foto: REUTERS/John Sibley
Livepic
ØNSKET: Øyvind Alsaker ønsker Lars Lagerbäck som Norges neste landslagssjef. Foto: REUTERS/John Sibley Livepic Vis mer

- Hvem bør overta?

- Lars Lagerbäck er en god kandidat. Han gir ikke fotball som verden aldri har sett, men resultater verden knapt har bevitnet før.

Freddy dos Santos lanserer hans tidligere trener Kjetil Rekdal som en kandidat til jobben.

- Høgmo bør gå. Hvis Ståle Solbakken er opptatt, håper jeg på Kjetil Rekdal, sier dos Santos til Dagbladet.

Solbakken: - Jeg vet ikke

Da Dagbladet møtte Ståle Solbakken i september, sa København-treneren følgende om jobben som norsk landslagstrener:

- Helt ærlig, jeg vet ikke, svarte han på spørsmålet om en forverret norsk landslagskrise i høst vil åpne døra for en retur til Norge.

- Per dato spiller det ikke så veldig stor rolle hvem som er Norges trener. Høgmo, Guardiola eller meg – det er ikke der det et ligger, sa Solbakken.

- Likevel holder du døra åpen?

- Det er tredelt. Derfor vet jeg ikke. Det eneste jeg vet er at det er 18 måneder igjen av kontrakten min til jul og at jeg ønsker å etterlate meg FCK i en slik forfatning at den ikke forvitrer som sist. Men om jeg blir her, drar til Norge eller et annet sted – tro meg, jeg vet ikke. Det er en familie der som skal si noe også.