Disse kan sikre seg VM-billett i kveld

Fra Europa er bare Nederland og Italia klare før kvalifiseringens siste helg.

KAN BLI KLARE: Både Mesut Özil, Aleksandr Kerzhakov, Gökhan Inler og Romelu Lukaku kan sikre VM-billett for sine respektive nasjoner i kveld. Foto: NTB Scanpix
KAN BLI KLARE: Både Mesut Özil, Aleksandr Kerzhakov, Gökhan Inler og Romelu Lukaku kan sikre VM-billett for sine respektive nasjoner i kveld. Foto: NTB ScanpixVis mer

Oddstips og analyse av samtlige kamper finner du her.

(Dagbladet): Før helgens avsluttende runde i VM-kvalifiseringen, er naturlig nok det meste av interessen her hjemme rettet mot hva Per-Mathias Høgmo og det norske landslaget kan utrette i Slovenia.

Men det spilles hele 19 andre kamper i den europeiske kvalifiseringen i kveld, og går resultatene riktig (eller feil) vei for de involverte, kan ytterligere fire lag bli klare for Brasil neste sommer.

Fra før er både Italia og Nederland klare, mens Sveits, Belgia, Tyskland og Russland kan med egen og andres hjelp bestille billettene sine etter kveldens kamper.

Gruppe A I den første gruppen vil Belgia kunne kalle seg gruppevinnere med poeng borte mot Kroatia i kveld. Skulle det ikke gå deres vei i Zagreb, vil de fortsatt han en ny mulighet hjemme mot Wales på tirsdag. Det skal mye til før Romelu Lukaku & co skusler bort dette.

Kroatia har allerede sikret seg 2. plassen og playoff-plass foran Serbia.

Gruppe B I gruppe B har Italia allerede stukket av med seieren, men det er full åpenhet rundt andreplassen. Både Danmark, Tsjekkia, Bulgaria og Armenia kan i teorien sikre seg playoff, mens Malta er håpløst fortapt i bunnen.

SISTE SJANSE: Per-Mathias Høgmo og resten av det norske laget er på plass i Slovenia. Dette er siste sjanse, skal drømmen om en playoff-plass holdes i live. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SISTE SJANSE: Per-Mathias Høgmo og resten av det norske laget er på plass i Slovenia. Dette er siste sjanse, skal drømmen om en playoff-plass holdes i live. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Denne gruppa er også viktig sett med norske øyne, da det mest sannsynlig er her man kan finne en svakere toer enn det Norge kan bli, men det har også noen forutsetninger. Seier til Armenia over Bulgaria og Italia over Danmark er det beste vi kan håpe på her hjemme i kveld.

Gruppe C Tyskland har bare avgitt to poeng så langt i kvalifiseringen, og vil i praksis vinne gruppa med poeng mot Irland i dag. Skulle de vinne er det ingen, selv i teorien, som kan ta dem igjen.

Sverige blir dårligst gruppetoer dersom de slår Østerrike i kveld, men skulle det bli poengtap er de plutselig avhengige av å slå Tyskland hjemme på tirsdag. Det kan bli tøft, selv med en Zlatan i scoringsform.

Gruppe D Nederland er allerede klare for Brasil, mens Ungarn, Romania og Tyrkia fortsatt gjør opp om andreplassen. Av disse har Romania det enkleste programmet.

Ungarn har fortsatt alt i egne hender, men med mindre de slår Nederland og Romania går på et overraskende tap mot Andorra, vil ingenting bli avgjort før på tirsdag.

Gruppe E Med poeng mot Albania i kveld, vil Sveits i praksis være klare for Brasil, men de må slås om all tvil skal kunne fjernes. Norge vil bli nummer to i gruppa med full pott i de to resterende kampene, men er avhengige av hjelp i gruppe B.

Avgir Bulgaria tre poeng på sine to kamper samtidig som Danmark taper for Italia, har Norge plutselig alt i egne hender.

Gruppe F I denne gruppa ser det ut til at Portugal og Russland skal gjøre opp om gruppeseieren. mmed poeng i dag mot Israel vil Ronado & co være sikret andreplassen, men russerne sitter fortsatt i førersetet når det kommer til gruppeseieren med bortekamper mot Aserbajdsjan og Luxembourg.

Skulle derimot Portugal tape mot Israel mens Russland vinner, kan flyet til Brasil bookes i kveld.

Gruppe G Bosnia-Hercegovina og Hellas er suverene på toppen av gruppe G, men det vil neppe bli klart hvem som vinner gruppa i kveld.

MÅLTJUV: Edin Dzeko er en av kvalifiserings toppscorere. I kveld skal ha skyte sitt Bosnia-Hercegovina ett skritt nærmere VM. Foto: AP Photo/Amel Emric
MÅLTJUV: Edin Dzeko er en av kvalifiserings toppscorere. I kveld skal ha skyte sitt Bosnia-Hercegovina ett skritt nærmere VM. Foto: AP Photo/Amel Emric Vis mer

Skulle derimot grekerne tape hjemme mot Slovakia mens Edin Dzeko og hans lagkamerater gjør jobben mot Lichtenstein, er det bare et fotballmirakel av de sjeldne som kan fra ta Bosnia gruppeseieren da de har en veldig mye sterkere målforskjell.

Gruppe H Englands gruppe er også av det åpne slaget, men vinner de mot Montenegro i kveld er mye gjort.

Skulle i tillegg Ukraina avgi poeng mot Polen er det kun formaliteter som gjenstår, men ingenting vil være helt klart før på tirsdag.

Gruppe I I kvalifiseringens siste gruppe, har Spania og Frankrike revet seg løs i toppen, men heller ikke her er noe endelig avgjort ennå.

Spania er likevel i førersetet da de har to kamper igjen mot Frankrikes éne, men da den ikke spilles før tirsdag er ingenting satt i stein før det.

Ti klare Fra andre deler av verden, er det ytterligere åtte lag som har ordnet seg plass i Brasil-VM neste sommer.

Fra Asia er Iran, Sør-Korea, Japan og Australia klare, mens Argentina og vertsnasjon Brasil naturligvis er kvalifisert fra Sør-Amerika.

Fra Nord- og Mellom-Amerika er USA og Costa Rica klare, mens i Afrika er det fortsatt ti nasjoner som kjemper om de fem tilgjengelige plassene.

LYSTIG: Vicente Del Bosque var i godt humør på gårsdagens pressekonferanse. Mye skal til for at hans Spania ikke kvalifiserer seg til Brasil-VM. Foto: REUTERS/Enrique Calvo
LYSTIG: Vicente Del Bosque var i godt humør på gårsdagens pressekonferanse. Mye skal til for at hans Spania ikke kvalifiserer seg til Brasil-VM. Foto: REUTERS/Enrique Calvo Vis mer

Oddstips og analyse av samtlige kamper finner du her.

SKJEBNEKAMP: Wayne Rooney og resten av de tre løvene møter Montenegro hjemme på Wembley i kveld. Foto: REUTERS/Eddie Keogh
SKJEBNEKAMP: Wayne Rooney og resten av de tre løvene møter Montenegro hjemme på Wembley i kveld. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer
MØTER ISRAEL: Cristiano Ronaldo og Fabio Coentrao sammen på Portugals trening. Foto: EPA/MARIO CRUZ
MØTER ISRAEL: Cristiano Ronaldo og Fabio Coentrao sammen på Portugals trening. Foto: EPA/MARIO CRUZ Vis mer