VIKTIG GJENG: Å ha et godt forhold til disse karene er viktig for Ronny Deilas videre karriere i Celtic. De fleste av dem har titler som «chief football reporter», og nyter stor respekt i Skottland. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
VIKTIG GJENG: Å ha et godt forhold til disse karene er viktig for Ronny Deilas videre karriere i Celtic. De fleste av dem har titler som «chief football reporter», og nyter stor respekt i Skottland. Foto: Pål Marius Tingve / DagbladetVis mer

Disse karene må Deila holde seg inne med hvis han skal lykkes i Celtic

Mektig gjeng.

Følg Celtic - Malmö her fra klokka 20.45!

GLASGOW (Dagbladet): I kveld spilles det første av to playoffoppgjør mellom Celtic og Malmö i det som kanskje er den største norske trenerduellen noensinne, når Ronny Deilas Celtic og Åge Hareides Malmö møtes i Glasgow.

Åge Hareide førte Malmö til Champions League i fjor, og sånn sett ligger kanskje det største presset på Ronny Deila, som mislyktes totalt i kvalifiseringen rett etter at han forlot Strømsgodset til fordel for Celtic.

Deila har imidlertid fått til svært mye og tatt store steg i løpet av det siste året. En av tingene han har forstått er at det i Storbritannia er enda viktigere enn i Norge å ha et godt forhold til pressen.

- Veldig åpen med media I boka «Ronny's roar - The story of the manager's first season» forteller 39-åringen fra Telemark om sitt forhold til skotsk presse.

«Jeg har vært veldig åpen med media, og det tror jeg de respekterer. Jeg føler at jeg har et godt forhold til dem fordi det eneste jeg ønsker er å være ærlig og formidle til Celtic-fansen hva vi prøver å oppnå».

«Jeg forsøker alltid å ha pressekonferansene to dager før kampene, for da vet jeg at hvis jeg sier noe dumt, så får jeg en mulighet til å rette det opp før kampen. (...) Jeg har også lært at det er bedre å snakke om deg selv enn andre, for da er det mindre sjanse for at det blir bråk fordi du har sagt noe galt.», skriver han.

I Norge blir fotballtrenerne stort sett intervjuet av TV først, så radio og til slutt avisene. I Skottland er det annerledes.

Her er det gjerne en ren pressekonferanse for alle mediene først, før trenerne setter seg ned ved et bord med et knippe eksklusivt utvalgte avisjournalister.

Mektige herrer De er (nesten) alltid menn, er gjerne litt grå i håret og har gjerne tittelen «chief football writer». De er herrene du ikke kødder med om du har lyst til å fortsette lenge som manager.

Iain Macfarlane i Daily Express, som var en av de åtte utvalgte som fikk sette seg ned med Deila etter den offisielle pressekonferansen i går, er imponert av hvordan nordmannen takler skotsk media.

- I fjor var Ronny nervøs. Han kjente ikke spillerne sine, han kjente ikke Skottland, han kjente ikke støtteapparatet. Han satte seg selv i en vanskelig posisjon. I år kan du se at han er mye mer fornøyd. Han tuller, spøker og smiler. Han vet hva han får fra de ulike spillerne. Det er mer press på ham nå, men han takler det langt bedre, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- Han har et godt forhold til oss. Foran TV-kameraene er han kanskje litt mer stille, men med oss tuller han og spøker. Han vet at han kan si ting «off-record» til oss. Det er mer en samtale enn et intervju. Vi stiller ærlige spørsmål, og det eneste vi forventer er ærlige svar. Vi trenger ikke å være bestekameratene hans.

- Har han et problem om dere på et tidspunkt skulle mene at han ikke lenger er rett mann til å lede Celtic?

BARE FOR DE INVITERTE: Ikke alle får være med rundt bordet når Ronny Deila møter denne gjengen. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
BARE FOR DE INVITERTE: Ikke alle får være med rundt bordet når Ronny Deila møter denne gjengen. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

- Nja. Det er fansen som bestemmer skjebnen hans, ikke oss. Det har forandret seg litt de siste årene.

- Tilgjengelig og interessant Mark Wilson i Scottish Daily Mail er også imponert av hvordan Deila forholder seg til media i Skottland.

- Han svarer på alle spørsmål, han er tilgjengelig, ærlig og interessant. Alt hjelper hvis du har et godt forhold til media. Det handler mye om at han prøver å være ærlig, og snakke med folk. Vi har et godt forhold til ham, sier Wilson til Dagbladet.

De to journalistene er også enige om at Deila er i ferd med å få en svært solid posisjon i den grønnhvite delen av Glasgow.

- Celtic har en langtidsplan, ikke bare for førstelaget, men også for ungdomsakademiet. Celtic-direktørene ser på Ronny som en av de beste trenerne i Europa. Hvis han får litt trøbbel i perioder, vil de uansett la ham fortsette. Det er bare én ting han må unngå, og det er å begynne å tape kamper i den skotske serien. Men det skjer ikke, sier Macfarlane.

Leser ikke aviser - Statusen hans som en ekte Celtic-manager blir sementert om de slår ut Malmö. Det er den siste barrieren han må forbi, sier Wilson.

Selv om Ronny Deila forsøker å ha et godt forhold til pressen, holder han seg stort sett langt unna avisene.

«Hvis man leser avisene hver eneste dag så mister man energi. Hvis du taper 20 prosent energi, kommer du aldri tilbake til 100 prosent. Du blir utslitt. Derfor leser jeg ikke avisene, noe som gjør at jeg kan nå 100 prosent. Den energien må jeg ha, for hvis jeg blir sliten, så blir spillerne slitne og da blir hele klubben sliten», skriver han i «Ronny's roar».

• Celtic-Malmö spilles klokka 20.45 norsk tid i kveld. Kampen sendes på Viasat 4. Returkampen går tirsdag til uka.

TO RUNDER: Her er Deila i aksjon under den vanlige pressekonferansen i går. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
TO RUNDER: Her er Deila i aksjon under den vanlige pressekonferansen i går. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer