Disse lagene håper ekspertene at vi får i playoff

- Det er ingen tvil om at de kan gå videre.

HAR TRUA: Norge må slå enten Ungarn, Sverige, Ukraina eller Bosnia-Hercegovina i playoff for å kvalifisere seg til EM. Tre tidligere landslagshelter mener Norge har en fair sjanse til avansement. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR TRUA: Norge må slå enten Ungarn, Sverige, Ukraina eller Bosnia-Hercegovina i playoff for å kvalifisere seg til EM. Tre tidligere landslagshelter mener Norge har en fair sjanse til avansement. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norge må slå enten Ungarn, Sverige, Ukraina eller Bosnia-Hercegovina i playoff for å kvalifisere seg til EM. Tre tidligere landslagshelter mener Norge har en fair sjanse til avansement.

Etter 1-2-tapet for Italia tirsdag ble det klart at Norge må gjennom playoff for å nå neste års EM i fotball. Per-Mathias Høgmo og co. får vite sin omspillsmotstander søndag.

- Norge har en mulighet til å gå videre. Det er det ingen tvil om, sier tidligere landslagsstopper Rune Bratseth til NTB.

- Ungarn og Bosnia er vel å foretrekke. Sjansen for å slå dem over to kamper er femti-femti. Sjansen for å slå de to andre er litt mindre, mener 54-åringen.

- Må opp i intensitet Bratseth støttes av tidligere landslagsmålvakt Erik Thorstvedt (52).

- Jeg tror sjansen for at vi går til EM er på femti prosent. Av de fire vi kan trekke er vel Ukraina det laget vi bør frykte mest, sier den tidligere Tottenham-keeperen til NTB.

Statistisk sett har Thorstvedt rett i det. Ukraina er nemlig eneste eksisterende land ved siden av Belgia som Norge har møtt minst fem ganger uten å slå.

Uansett motstander mener Thorstvedt at intensitet blir et nøkkelord i jakten på EM-plass.

- I playoff-kamper må man et ekstra hakk opp i intensitet. Man ser noe lignende når det spilles sluttspillkamper i NBA og NHL. Det spilles på en litt annen måte når man har kniven på strupen, sier 52-åringen.

Thorstvedt trekker fram viktigheten av å ha full klaff i begge bokser.

- Det blir avgjørende at keeperen står bra. Samtidig må vi ha en som setter ballen i mål i den andre enden. Mot Italia hadde vi jo faktisk ganske bra uttelling, i tillegg til at keeper Ørjan Nyland sto godt, poengterer Thorstvedt.

Håper på Ungarn Tidligere landslagskaptein og Vålerenga-trener Kjetil Rekdal (46) mener Norge «har en fair sjanse» til å nå EM 2016.

- Sjansen er kanskje størst hvis vi trekker Ungarn. Bosnia har vi også gode erfaringer med. Men vi må bare ta laget vi får. Det viktige er prestasjonen over to kamper. Vi må være effektive, men vi må også ha litt flaks, sier Rekdal til NTB.

Han påpeker at den som trekker hjemmekamp først kan ha en fordel.

- Hvis vi må spille hjemme først, tror jeg ikke vi har råd til å tape for lag som Ukraina og Sverige. Ungarn og Bosnia tror jeg vi kan slå både hjemme og borte, men vi snur ikke et hjemmetap mot svenskene eller Ukraina, sier Rekdal.

Rune Bratseth håper Norge spiller borte først.

- Det spiller en forholdsvis stor rolle, mener jeg. Det er en fordel å avslutte på hjemmebane, sier trønderen.

- Men det viktigste, uansett trekning, er å være grundig i forberedelsene. Vi har ingen verdensstjerner à la Zlatan Ibrahimovic. Derfor må vi være best som en enhet, sier Bratseth.

Press for Sverige Den tidligere Werder Bremen-spilleren mener det vil være veldig moro om Norge trekker «söta bror» i playoff.

- Det blir i så fall veldig spesielt, men også artig. Det vil ligge veldig mye prestisje i to oppgjør mot Sverige. Det blir litt store- mot lillebror, og det tror jeg kan være til fordel for oss. Det vil forventes at Sverige skal slå Norge. De må vinne, det må ikke vi, sier Bratseth.

Thorstvedt er enig.

- For Sverige vil det føles pinlig å ryke mot Norge. De vil frykte skammen som venter hvis de taper. Trekker vi Sverige, slår vi litt oppover. Det kan være en fordel, mener Thorstvedt.

De to playoff-kampene spilles i november.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram