HAR KAPASITET: Lars Petter Nordhaug skriver norsk sykkelhistorie om han forbedrer Dag Erik Pedersens tredjeplass fra 1986 i søndagens Liège-Bastogne-Liège. En nordmann har aldri vært topp to i monumentet. Men for å nå opp dit, må 30-åringen vise seg sterkere enn langt mer meritterte konkurrenter. Foto: Tim De Waele, TDWSport.com
HAR KAPASITET: Lars Petter Nordhaug skriver norsk sykkelhistorie om han forbedrer Dag Erik Pedersens tredjeplass fra 1986 i søndagens Liège-Bastogne-Liège. En nordmann har aldri vært topp to i monumentet. Men for å nå opp dit, må 30-åringen vise seg sterkere enn langt mer meritterte konkurrenter. Foto: Tim De Waele, TDWSport.comVis mer

Disse må Nordhaug slå for å skrive norsk historie

Muligheten ligger åpen.

(procycling.no): Liège-Bastogne-Liège markerer slutten på vårsesongen og de episke klassikerne som har sett rytterne kjempe seg over brutale brosteinsstrekker og stupbratte bakker.

Rittet, hvis kallenavn er Den eldste dame, har en unik posisjon i sykkelverdenen. Som ett av fem monumenter henger det helt der oppe å triumfere på det seige oppløpet i Ans.

Et oppløp som i fjor så Dan Martin (Cannondale-Garmin) velte da seieren virket å være hans.

Beskjedne belgiere Det som gjør klassikeren så blytung er at det før oppløpet i Ans venter drøyt 250 kilometer. På søndag er den eksakte distansen 253 kilometer.

Og der prestisjefylte Amstel Gold Race skryter av 34 bakker i årets utgave, er belgierne langt mer sparsomme. De nøyer seg med ti kategoriserte stigninger i tillegg til avslutningen opp til målstreken.

Likevel er dette det tyngste ardennerklassikerne byr på.

Fordi bakkene er brutale der de stiger mellom fem og 13 prosent i snitt over minst én kilometer, i tillegg til at terrenget ellers også er sjeldent krevende og byr på få flate kilometer.

Som navnet indikerer, snur rytterne i Bastogne. Det skjer etter 107 kilometer, og det er på tilbaketuren at det virkelig blåses i jakthornet.

De vågales muligheter Med 84 kilometer igjen venter Côte de Wanne (2,7 kilometer à 12,5 prosent). Tett fulgt av Côte de Stockeu (1 kilometer à 12,5 prosent) og Côte de la Haute-Levée (3,6 kilometer à 5,6 prosent). Trekløveret starter finalen.

Deretter følger to nye bakker før legenden Côte de la Redoute (2 kilometer à 8,9 prosent) venter. Bakken er brattest mot toppen, og rytterne vil brekke seg over, kun for å stange inn i Côte de la Roche-aux-Faucons (1,5 kilometer à 9,4 prosent) snaut 15 kilometer senere.

Begge er muligheter for den tapre til å ta sjansen og komme alene til målstreken i Ans. For etter sistnevnte bakke med 19 kilometer igjen, er det bare Côte de Saint-Nicholas på menyen før den siste halvannen kilometeren stiger mot målstreken.

Det er et ritt bare de sterkeste kan vinne, og Alejandro Valverde (Movistar) må finne seg i å være det heteste navnet.

Spanjolen var råsterk opp Mur de Huy på onsdag
, kombinert med overbevisende sykling i Amstel Gold Race (andreplass) og i Katalonia forrige måned, må 35-åringen ta favorittstempelet.

Nordhaug i nøkkelrolle Men bak ham finnes det en haug av kvalifiserte utfordrere. Se faktaboks for å finne procycling.nos rangering av favorittene!

Og én av dem er Lars Petter Nordhaug (Team Sky). Nordmannens trøblete oppladning har gjort det vanskelig for ham, men forrige søndag overbeviste 30-åringen der han kjempet om seieren.

Det lover godt, for Nordhaug fortalte også at han er noen kilo lettere enn han tidligere har vært i klassikerne. Det er ingen bakdel på søndag der langt flere høydemeter skal forseres.

Hans britiske stjernelag har også et alternativ å spille i Sergio Henao, men colombianeren har slitt med å levere toppresultater i de tøffeste klassikerne. Det gjør at Skys bord er dekket for Nordhaug.

For etter forrige helgs Amstel Gold Race er det ikke tvil om at nordmannen er en realistisk kandidat til en topp fem-plassering. Norges beste plassering i monumentet er tredjeplassen til Dag Erik Pedersen fra 1986, og den kan Nøtterøy-syklisten tukte om alt klaffer.

Skal han vinne, må han komme inn på oppløpet helst alene, og hvert fall ikke sammen med kvasse avsluttere som Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step), nevnte Valverde, Dan Martin og Philippe Gilbert (BMC Racing Team).

De har alle en bedre spurt enn nordmannen, og de er naturlige favoritter om de henger med hele veien.

To sårede ulver Kwiatkowski har allerede truffet blink denne ardenneruka med seieren i Amstel Gold Race, mens Martin og Gilbert, to som vanligvis preger og til dels dominerer disse klassikerne, har måttet se velt, uhell og manglende styrke punktere deres sjanser. Søndag er siste mulighet.

Særlig Gilbert tørster etter seieren. 32-åringen kommer fra området og er lommekjent på veiene. Han var sterk opp Cauberg der bare Michael Matthews klarte å følge, men det ga intet resultat å skrive hjem om.

Han har i likhet med Martin vunnet rittet én gang før, og på søndag må han doble om klassikerne skal være en suksess dette året.

DEN STØRSTE FAVORITTEN: Alejandro Valverde var klart best i onsdagens La Flèche Wallonne. Søndag jakter han Ardenner-dobbelen og sin tredje triumf i Liège-Bastogne-Liège. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
DEN STØRSTE FAVORITTEN: Alejandro Valverde var klart best i onsdagens La Flèche Wallonne. Søndag jakter han Ardenner-dobbelen og sin tredje triumf i Liège-Bastogne-Liège. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert Vis mer

Det må også Martin gjøre. Iren beskrev Liège-Bastogne-Liège som drømmerittet etter triumfen i 2013, men i fjor ble det marerittet da han på hjulet til Giampaolo Caruso (Katjusja) deiset i bakken med 250 meter igjen.

Han måtte tåle stolpe ut, velt og uhell i onsdagens La Flèche Wallonne, men beskrev formen som svært god før rittet. Vi tror på iren når han sier det, og hans akselerasjon opp mot oppløpet er det få som kan matche. Det var der han distanserte konkurrentene både i 2013 og i 2014, og i år satser han igjen.

De eventyrlystne En som vil gjøre alt i sin makt for å hindre en spurt om seieren og et oppgjør på de siste 1500 meterne er Vincenzo Nibali (Astana).

Tour de France-vinneren leder an av de som må komme alene til målstreken for å vinne. Han var nær i 2012 da han først ble hentet med en snau kilometer igjen, og nå har han gitt uttrykk for at Haien fra Messina er på jakt etter triumfen.

Men tro ikke at han er den eneste som vil forsøke å føle seg fram til det riktige tidspunktet for et vinnende angrep.

Lotto Soudals unge Tim Wellens stiller sammen med Tony Gallopin og Jelle Vanendert med ammunisjon for det belgiske laget. Wellens viste at formen er der da han angrep og førte La Flèche Wallonne på de siste kilometerne før han ble slukt opp Mur de Huy.

Gallopin sto over onsdagens klassiker da den avsluttende muren ikke svarer til hans styrker. Det gjør derimot søndagens bakker som ikke er like bratte. Dermed blir franskmannen, som har gnistret hele denne sesongen med topplassering etter topplassering, definitivt en å markere for konkurrentene.

Andre åpenbare kandidater til et vågalt soloangrep eller som én av flere som samler seg i ei farlig gruppe på de siste 25 kilometerne, er Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) og Rui Costa (Lampre-Merida). Begge har vist at de har motor til å gå løs, men de er prisgitt god timing perfekt taktikk.

Råsterke Katjusja En annen som har vært gnistrende i oppkjøringa til Ardennene er Joaquim Rodríguez.

Katjusja-kapteinen har dog ikke fått det til å stemme i klassikerne etter at han vant Baskerland rundt. Han er avhengig av å ha mer eksplosivitet i beina enn han hadde på onsdag i Flèche Wallonne om det skal bli seier i monumentet han aldri har vunnet. Har han det, blir han dog en svært farlig mann og kanskje den andre spanjolen i historien til å vinne rittet.

Rodríguez får også hjelp fra et råsterkt mannskap som inneholder Daniel Moreno og Giampaolo Caruso. De blir viktige brikker i det taktiske spillet, og de er også sterke nok til å prege finalen og sitte med på det vinnende angrepet.

Italiensk joker En siste oppmerksomhet må Domenico Pozzovivo (Ag2r) få.

SEIERSKANDIDATER: Daniel Martin (til høyre) vant 2013-utgaven etter å ha sagt takk og farvel til samtlige konkurrenter på den siste kilometeren. Joaquim Rodríguez var den siste som måtte kaste inn håndkleet. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
SEIERSKANDIDATER: Daniel Martin (til høyre) vant 2013-utgaven etter å ha sagt takk og farvel til samtlige konkurrenter på den siste kilometeren. Joaquim Rodríguez var den siste som måtte kaste inn håndkleet. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer

Italieneren overrasket i fjor da han kom rett fra Giro del Trentino og dominerte finalen med et angrep 20 kilometer fra målstreken.

Han ble først hentet med 300-400 meter igjen. Det var et sprell han angret på i etterkant da det først var på de siste kilometerne han forsto hvor sterk han hadde vært sammenlignet med de andre favorittene.

Om den elegante klatreren timer angrepet riktig, vil det være få, om noen, som makter å følge 32-åringen.

Uansett utfall, uavhengig av norsk suksess eller ei, du får med deg alt det viktige og uviktige med procycling.nos LIVE-dekning. Vi følger rittet fra første tråkk klokka 10:15!

SUKSESS: Michal Kwiatkowski triumferte i Amstel Gold Race. På søndag er han én av favorittene i Liège-Bastogne-Liège. Foto: AFP PHOTO / BAS CZERWINSKI
SUKSESS: Michal Kwiatkowski triumferte i Amstel Gold Race. På søndag er han én av favorittene i Liège-Bastogne-Liège. Foto: AFP PHOTO / BAS CZERWINSKI Vis mer