Disse mesterskapene skal gå på gratis-TV

Se regjeringens liste.

TV-SPORT FOR ALLE? Petter Northugs arrogante avslutninger skal fortsatt vises på åpne TV-kanaler, mener regjeringen,. Foto: AFP/ODD ANDERSEN
TV-SPORT FOR ALLE? Petter Northugs arrogante avslutninger skal fortsatt vises på åpne TV-kanaler, mener regjeringen,. Foto: AFP/ODD ANDERSENVis mer

Regjeringen presenterte i formiddag listen over viktige norske idrettsbegivenheter for å hindre at disse havner på betal-TV.

Norge vil innføre samme regelverk som mange EU-land har innført for å sikre at viktige idrettsbegivenheter kan ses og følges på «gratis»-kanaler.

Begivenhetene er: • Sommer- og vinter-OL.

• Fotball-VM og -EM for menn, inkludert kvalifiseringskamper med norsk deltakelse.

• Håndball-VM og -EM for kvinner, inkludert kvalifiseringskamper med norsk deltakelse.

• Cupfinalen i fotball for menn.

• Ski-VM, nordiske grener

• Alpin-VM

VERDENS BESTE: Da Spania vant VM i 2010 kunne ikke alle nordmenn se kampene på TV uten å betale. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE
VERDENS BESTE: Da Spania vant VM i 2010 kunne ikke alle nordmenn se kampene på TV uten å betale. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE Vis mer

• Holmenkollen skifestival

• VM i skiskyting.

EFTA-godkjenning Listen må godkjennes av EFTAs overvåkingsorgan (ESA) før den trer i kraft.

Fjernsynskanaler, som klassifiseres som vederlagsfrie og som mottas av en betydelig del av befolkningen, kan kreve å kjøpe rettigheter til begivenhetene fra denne listen fra kommersielle fjernsynskanaler til markedspris.

Forslaget til listen ble sendt på høring 24. juni. Regjeringen har landet på en liste som man mener at ESA vil godkjenne.

- Det var to forhold som er knyttet til listen. Det var hvilke begivenheter som sto i fare for å havne på betalingskanaler, og hvilke begivenheter som vil bli godkjent av EU. Østerrike har blant annet fått godkjent nyttårskonserten, Frankrike har formel 1 og England har cricket på sin liste, mens vi har Holmenkollen på vår, sa kulturministeren til NTB.

- Vi går til ESA og spør om denne listen kan godkjennes. ESA har satt opp følgende kriterier: Om begivenheten tradisjonelt sett har gått på vederlagsfritt fjernsyn, om den har en allmenn kulturell betydning for befolkningen, at det er et nasjonalt lag som deltar, og at begivenheten er viktig for hele nasjonen. To av de kriteriene må oppfylles for at EU godkjenner dette, sa kulturministeren.

Hensyn til TV-seerne Noen av særforbundene har hatt et forskjellig syn på denne listen. Blant annet har fotballforbundet vært imot, mens skiskytterforbundet har vært for.

- Hensynet til TV-seerne har talt mest, sa Huitfeldt.

RASKEST: Usain Bolt (t.v) har vunnet VM-  og OL-gull. Slike løp skal alle kunne se. Foto: AFP/ANTONIN THUILLIER
RASKEST: Usain Bolt (t.v) har vunnet VM- og OL-gull. Slike løp skal alle kunne se. Foto: AFP/ANTONIN THUILLIER Vis mer

Listen kan endres, men da må ESA godkjenne den på nytt.

Kulturministeren regner med at ESA vil bruke noen måneder på å komme med en beslutning om de godkjenner listen eller ikke.

Fremskrittspartiet går så langt at de mener dette er en snikinnføring av en høyere NRK-lisens.

- Huitfeldt fører folk bak lyset når hun later som om viktige idrettsbegivenheter skal gå på «gratiskanaler». Dette vil kun føre til økt NRK-lisens, noe regjeringen er kjent for å innvilge, sier Frps medie- og idrettspolitiske talsmann, Øyvind Korsberg i en pressemelding.

(NTB)