FRAMTIDSHÅP: Mats Møller Dæhli (21) og Martin Ødegaard (17) har begge spilt mye på A-landslaget. I dag briljerte de sammen for Norge U21-landslag borte mot Bosnia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRAMTIDSHÅP: Mats Møller Dæhli (21) og Martin Ødegaard (17) har begge spilt mye på A-landslaget. I dag briljerte de sammen for Norge U21-landslag borte mot Bosnia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Disse norske gutta holder høy europeisk klasse. Legger press på England etter ny sterk seier

Norges U21-landslag slo Bosnias jevnaldringer 1-0 borte og tok ett steg nærmere U21-EM i Polen i 2017. På tirsdag venter en tidlig gruppefinale mellom Martin Ødegaard og Norge mot Marcus Rashford og England.

Bosnia U21 - Norge U21 0-1 (0-0)

(Dagbladet): Når det butter imot for for det norske seniorlandslaget, i nåtidens øyeblikk, søker vi trøst i U21-landslaget og talentene som representerer framtiden. Det gjorde vi eksempelvis da de herjet og tok bronse i U21-EM i Israel i 2013, samtidig som det norske seniorlandslaget slet. Mange ønsket å bytte ut hele seniorlandslaget med bronsegutta fra U21-landslaget.

Tre år senere er dette generasjonsskiftet definitivt et faktum på A-landslaget. I den skuffende privatlandskampen mot Hviterussland på onsdag, var det bare 1989-modellen Even Hovland som ikke var født på 90-tallet og som ikke var ung nok til å spille U21-fotball i storhetstiden i 2013.

MGM: Kanskje får vi se disse tre sammen i angrepet for A-landslaget en dag også: Vålerengas Ghayaz Zahid, Real Madrids Martin Ødegaard og Freiburgs Mats Møller Dæhli. Video: Mads Gudim Burheim Vis mer

Generasjonsskiftet har likevel ikke gitt avkastning foreløpig, selv om det lenge så lyst ut i EM-kvalifiseringen forrige høst, før det endte i et realt mageplask i playoffkampene i Ungarn.

Etter fiaskoen der, fadesen mot Hviterussland på onsdag og pessimismen før VM-kvalifiseringen som innledes mot Tyskland på søndag, rettes nok en gang fokuset mot de yngre rekker:

Ser framtiden lysere ut enn nåtiden?

Triumferte i tøff bortekamp

Det er flere faktorer som tyder på at svaret er ja. De elleve som startet for Norge U21 mot Bosnias jevnaldrende talenter i dag, representerte en samling av offensive ess som Norge sjelden har sett på ett og samme aldersbestemt landslag før.

Martin Ødegaard (17), Mats Møller Dæhli (21), Mohamed Elyounoussi (22) og Iver Fossum (20) spiller alle i gode internasjonale klubber og har allerede representert det norske A-landslaget flere ganger.

MATCHVINNER: Mohamed Elyounoussi var et konstant aktivum i Norge U21s 1-0-seier borte mot Bosnia og scoret kampens eneste mål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
MATCHVINNER: Mohamed Elyounoussi var et konstant aktivum i Norge U21s 1-0-seier borte mot Bosnia og scoret kampens eneste mål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Også Sander Berge (18), Ghayas Zahid (21) og Fredrik Aursnes (20) er det knyttet store forventninger til, mens de defensive spillerne foreløpig ikke har utmerket seg like mye hittil i karrieren i form av Kristoffer Haraldseid (22), Jonas Grønner (22), Thomas Grøgaard (22) og keepertalentet Sondre Rossbach (20).

Norges og kampens eneste scoring i Sarajevo i ettermiddag kom etter 57 minutter. Zahid headet ballen ned til Elyounoussi, som enkelt satte inn 1-0 fra kort hold. Scoringen kom på Basel-spissens tredje forsøk i kampen og rett etter at vertene hadde skapt en stor mulighet.

Legger press på England

Bosnia presset på for en utlikning mot slutten, men oppgjøret viste glimt av hvilke tekniske ferdigheter denne nye generasjonen er i besittelse av. Enkelte mener at U21-landslagets offensive rekke med Ødegaard, Elyounoussi, Møller Dæhli, Zahid, Fossum, Aursnes og Berge (som riktignok fikk en defensiv rolle mot Bosnia) er vel så gode som A-landslagets. I dag spilte de tidvis ut bosnierne med et unorsk kombinasjonsspill.

Tre nye poeng gjør at Norge klatrer helt opp i ryggen på England i EM-kvalifiseringsgruppa. England står med elleve poeng på fem kamper mot Norges ti poeng på like mange opptredener. Dermed kan Norge gå forbi engelskmennene om de vinner tirsdagens oppgjør, som er å regne som en tidlig gruppefinale. Sveits med sine åtte poeng er imidlertid ikke helt hektet av i kampen om gruppeseieren de heller.

UTFORDRING: Marcus Rashford og Englands U21-landslag er bare ett poeng foran Martin Ødegaard og Norge U21 i EM-kvalifiseringsgruppa før lagene møtes på tirsdag. Foto: NTB Scanpix
UTFORDRING: Marcus Rashford og Englands U21-landslag er bare ett poeng foran Martin Ødegaard og Norge U21 i EM-kvalifiseringsgruppa før lagene møtes på tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På det engelske U21-landslaget som skal møte Norge på tirsdag, er Manchester Uniteds Marcus Rashford den største stjerna, men også Arsenals Calum Chambers og Rob Holding, Southamptons Nathan Redmond, James Ward-Prowse og Matt Targett og Evertons Mason Holgate har markert seg i Premier League i år.

Engelskmennene er på sin side spente på å se hva Ødegaard kan utrette denne gang og er også forventningsfulle til det etterlengtede gjensynet med Manchester United-produktet Møller Dæhli, som tidvis var meget frisk for Cardiff i Premier League under Ole Gunnar Solskjærs ledelse.

Alle de ni gruppevinnerne går direkte til EM. De fire beste toerne spiller om de to siste plassene over to playoffkamper. Norge ligger godt an til å nå minst en playoff, men også gruppeseieren er innenfor rekkevidde.