Disse pakistanske slumbarna ble helter da de tok «umulig» bronse. Så ble de glemt av alle

Vil til Norway Cup, men har ikke råd til flybilletter.

KARACHI (Dagbladet): Fluer og pilende kakerlakker konkurrerer panisk med småbarn om den samme søpla i gatene. Barn trosser stanken av urin og avføring på leting etter gjenstander, matrester, noe drikkbart eller inhalerbart. Gatebarn på leting etter noe å spise er et helt vanlig syn i Karachi, verdens nest største by. 

- Du må ikke filme ryggen min. Jeg er ikke så glad i Yaya Toure, forteller Abdul Raziq.

 TRENER I VARMEN: Slumbarna i Azad har forbredt seg på på Norway Cup og Ekebergsletta siden vinter. Nå er det ikke lenger sikkert om de får komme til Norge. Foto: AFP PHOTO/Asif HASSAN
TRENER I VARMEN: Slumbarna i Azad har forbredt seg på på Norway Cup og Ekebergsletta siden vinter. Nå er det ikke lenger sikkert om de får komme til Norge. Foto: AFP PHOTO/Asif HASSAN Vis mer

Vi trasker rundt i nabolaget hans som ligger i utkanten av byen. På en vegg står det skrevet «Velkommen tilbake Abdul» med stor skrift. 

- Jeg ble tatt imot som en helt av nabolaget da jeg kom hjem fra Norge. Det var konfetti, fyrverkeri og mennesker som danset i nabolaget.

HELTE-STATUS: Etter bronsen i Brasil ble guttene tatt imot som helter da de landet på flypassen i Karachi. Foto: Azad foundation
HELTE-STATUS: Etter bronsen i Brasil ble guttene tatt imot som helter da de landet på flypassen i Karachi. Foto: Azad foundation Vis mer

I fjor deltok fotball-laget hans Azad, fra Azad-stiftelsen, på Norway Cup, som det første pakistanske laget noensinne. Laget deltok i en klasse over seg, hvor de også klarte å kvalifisere seg til åttendedelsfinalen. Med opp til 2000 tilskuere under hver kamp, er de trolig det deltakerlaget som har hatt flest tilskuere noensinne. 

To måneder tidligere tok laget bronse i fotballmesterskapet for gatebarn, Street Children World Cup. Turneringen avholdes hvert fjerde år i forkant av fotball-VM og arrangeres i vertslandet. Formålet er å forene gatebarn fra hele verden for å spille fotball.

Turneringen ble startet opp i 2010 i Sør-Afrika av den britiske stiftelsen Amos i samarbeid med Redd Barna. Gjennom fotball, kunst og glede er deres mål å utfordre de negative oppfatningene og behandlingen av gatebarn rundt om i verden.

Da Abdul og resten av laget returnerte hjem fra Brasil ble de tatt imot som helter på flyplassen i Karachi.

- Det hadde møtt opp hundrevis av mennesker på flyplassen. Familiemedlemmer, venner, politikere og ministere ga oss en skikkelig varm velkomst.

Norway Cup Men i år er det likevel stor usikkerhet rundt Norway Cup-deltakelsen. 

SLUMBARN: Mehr Ali ser mot fremtiden, og håper på å bli fotballspiller. Men førs vil han komme til Norge for å spille fotball. Foto: Khan Farooq
SLUMBARN: Mehr Ali ser mot fremtiden, og håper på å bli fotballspiller. Men førs vil han komme til Norge for å spille fotball. Foto: Khan Farooq Vis mer

- Vi har forberedt oss på turneringen i hele år. Guttene har trent tre ganger i uka, men vi har ikke råd til flybillettene. Vi har heller ikke fått penger fra det pakistanske fotballforbundet. Det er ufattelig trist hvis guttene ikke får den oppfølgingen de ble lovet, sier direktøren av Azad, Syef Itfan Maqbool.

I Norge sitter Tina Shagufta Kornmo og prøver å søke sponsorer som kan sponse guttenes reise til Norge. Hun har sendt forespørsler til flere store organisasjoner og bedrifter, men hittil er det ingen positive signaler. Dersom det ikke dukker opp noen sponsorer snart må hun gå ut i sosiale medier og be om støtte. 

GJETER: Abdul Raziq veksler mellom å gjete familiens sauer og spille fotball med Azad. Nå vi han komme til Norge. Foto. Khan Farooq
GJETER: Abdul Raziq veksler mellom å gjete familiens sauer og spille fotball med Azad. Nå vi han komme til Norge. Foto. Khan Farooq Vis mer

- Det er et svært viktig arbeid Azad gjør når de gir gatebarn et alternativ til det å gå gatelangs. Barna får mat, tak over hodet og blir beskyttet fra barnearbeid. Dette er et lavterskeltilbud som burde støttes opp om fordi disse guttene har potensialet til å bli gode borgere som kan bidra ramfor å forbli på gata med større mulighet for å bli kriminelle. 

- Jeg har fortsatt et håp om å komme i mål med hensyn til sponsorer. Hvis ikke, har jeg som i fjor, litt feriepenger til gode som backup for å få gutta hit, forteller den norsk-pakistanske ildsjelen som har åpnet Facebook gruppen «Team Pakistan til Norge» for dem som ønsker å bidra.

Tvunget til å arbeide For venstreback Mehr Ali har veien til berømmelse vært lang.

- Jeg måtte slutte på skolen for å jobbe som fisker. Fritida brukte jeg på å dra til søppelfyllinga for å lete etter elektroniske utstyr som mobiler og defekte klimaanlegg som jeg kunne selge. Men en dag fant jeg en pløset fotball som jeg tok med meg hjem og begynte å spille mot veggen, forteller Mehr.

MINNE: Abdul Raziq viser frem Norway Cup-medaljen han fikk i fjor. Foto: Khan Farooq
MINNE: Abdul Raziq viser frem Norway Cup-medaljen han fikk i fjor. Foto: Khan Farooq Vis mer

Gjennom den statiske lufta av ekskrementer forteller gladgutten om en barndom full av fattigdom, vold og dop. 

- Min far tvang meg til å jobbe, men jeg hadde bare lyst til å gå på skolen eller spille ball. Så i stedet for å dra på jobb, snek jeg bort til cricketbanen med fotballen min. Da faren min fant ut at jeg hadde skulket jobben for å spille fotball brente han fotballen.

Over 1,5 millioner barnearbeidere Fattigdom og analfabetisme er blant de mest alvorlige utfordringene for Pakistans utvikling. Ifølge en rapport utgitt i samarbeid med UNESCO, er det over seks millioner barn som mangler skoletilgang i Pakistan. Av om lag 21,4 millioner grunnskolebarn som er skoleregistrert, vil bare 66 prosent fullføre femteklasse, spår UNESCO-rapporten. 33 prosent vil droppe ut før fullført grunnskole.

 IVRIG TRENER:   Abdul Rashid (t.v) er en tidligere  fotballspiller fra slummen i Karachi, men jobber nå som trener for Azad. Her terper han fotballferdighetene til Abdul Raziq Foto: Khan Farooq
IVRIG TRENER: Abdul Rashid (t.v) er en tidligere fotballspiller fra slummen i Karachi, men jobber nå som trener for Azad. Her terper han fotballferdighetene til Abdul Raziq Foto: Khan Farooq Vis mer

Situasjonen er verre for mange gatebarn, som av familien blir tvunget til å vandre timevis for å tigge eller lete etter ting å selge. Over 1,5 millioner barn bor og arbeider på gatene i Pakistan. Få av dem vil noen gang se innsida av en skole eller finne anstendig arbeid. De fleste er rett og slett dømt til et liv i fattigdom og er blant rekkene av 22 millioner pakistanere som tjener mindre enn 1,25 dollar per dag, ifølge Verdensbanken.

Det gjør Pakistan til et av verdens verste land for barn å vokse opp i.

STOLT FAR: Før pleide Jahangir Ali(t.h) å tvinge sønnen til å jobbe. I dag er han imidlertid stolt over sønnens fotballferdigheter. Foto: Khan Farooq
STOLT FAR: Før pleide Jahangir Ali(t.h) å tvinge sønnen til å jobbe. I dag er han imidlertid stolt over sønnens fotballferdigheter. Foto: Khan Farooq Vis mer

Skolegang er ifølge ILO, FNs internasjonale arbeidsorganisasjon, nøkkelen i kampen mot barnearbeid. Prioriterte mål for 2015 er derfor gratis og obligatorisk utdanning av god kvalitet for alle barn.

- Barn som tidlig slutter på skolen for å begynne å jobbe, er mindre privilegerte seinere i livet fordi de mangler utdanning og basiskunnskaper, sier Patrick Quinn, seniorrådgiver i ILO.

Azad ble redningen Azad-stiftelsen jobber med å beskytte gatebarn og ivareta deres rettigheter. De har hovedbase i Karachi, men har også delkontorer i andre deler av landet. Stiftelsen jobber målrettet for å få barna bort fra gata, tilbyr utdanning, sikrer helsetjenester og oppfølging.
 
- Vi startet opp Azad i 1998 opprinnelig som et sosialt diskusjonsforum under navnet Azad Group. Vi raskt kom fram til at utviklingsessektoren og offentlig politikk i stor grad hadde ignorert gatebarns rettigheter. Derfor ble grunnlaget for Azad Foundation lagt, først og fremst, som en forskningsbasert organisasjon, men etter å ha vurdert gapet i tjenestetilbudet til gatebarn, gjennomførte vi tiltak for å løse deres umiddelbare behov, forteller Azad-direktør Maqbool.

PAUSE: Sommervarmen i Karachi kan stige opp mot 50 grader, og bare i løpet av de siste dagene har mer enn 1000 mennesker mistet livet i en hetebølge. Khan Farooq
PAUSE: Sommervarmen i Karachi kan stige opp mot 50 grader, og bare i løpet av de siste dagene har mer enn 1000 mennesker mistet livet i en hetebølge. Khan Farooq Vis mer

- Det er ingen som bryr seg om disse barna. Myndighetene har nok penger til å hindre tilstrømningen av barn til gatene, men det blir ikke prioritert. Disse barn kommer til å dø på gata hvis det ikke gjøres noe.  

Mehr valgte å rømme hjemmefra og var borte i over tre måneder. I mellomtida livnærte han seg av matrestene han fikk på restauranter og rasteplasser. Men da han omsider valgte å komme hjem igjen, tok livet hans en vending han aldri i verden hadde drømt om. Han kom tilfeldigvis i kontakt med Abdul Rashid, en tidligere fotballspiller fra hans nabolag, som nå jobbet som fotballtrener for Azad. 

- Han introduserte meg for Azad og fortalte meg om verdensmesterskapet for gatebarn-fotball som skulle avvikles i Brasil. Jeg hadde aldri spilt organisert fotball før, så det var en helt ny opplevelse. Jeg takker Azad og Gud for muligheten.  

Ble lovet dusør og skolegang Sammen med trener Rashid satte Maqbool sammen fotball-laget som kom på tredjeplass i Brasil etter å ha slått USA på straffer. Laget består av tidligere vanndykkere, burkavevere, gatebarn, gjetere, tyver og tiggere. Etter deltakelsen ble hver spiller utlovet en dusør på 200.000 rupis, om lag 15 200 kroner etter dagens valutakurs, av myndighetene i Karachi. I tillegg sa utdanningsministeren at guttene skulle få gratis skolegang helt fram til høyskolen. Et eget fotballanlegg skulle også bygges for fotball-laget. 

 TRENER I VARMEN: Slumbarna i Azad har forbredt seg på på Norway Cup og Ekebergsletta siden vinter. Nå er det ikke lenger sikkert om de får komme til Norge. Foto: Khan Farooq
TRENER I VARMEN: Slumbarna i Azad har forbredt seg på på Norway Cup og Ekebergsletta siden vinter. Nå er det ikke lenger sikkert om de får komme til Norge. Foto: Khan Farooq Vis mer

Barna fra slummen i Karachi var Pakistans svar på Slumdog Millionaire, filmen om gatebarnet i India som går til topps i tv-programmet «Vil Du Bli Millionær». 

Men i motsetning til filmen, har ikke historien til disse barna en lykkelig slutt. Ett år etter berømmelsen har barna fortsatt til gode å motta pengene de ble lovet. Ingen fotballanlegg har blitt laget. Ingen av barna har fått gratis skolegang. Ingenting har blitt gjort for barna som ble ansiktene til alle gatebarna i Pakistan. 

-Vi trodde deltakelsen skulle åpne dører for dem i Pakistan, men foreløpig har ingenting skjedd. Azad bidrar imidlertid med å finansiere den tapte skolegangen til barna som myndighetene hevdet de skulle dekke.