Disse pilene skal gi Dale Oen OL-suksess

Kan bety forskjellen på gull og fjerdeplass.


(Dagbladet): Alexander Dale Oen terper start- og vendingsteknikk på Lambertseter bad øst i Oslo. Startpallene er kjøpt inn fra OL-anlegget i Beijing, og er av samme modell som brukes i London-OL om et snaut år.

- Vi må sørge for at han utvikler seg enda mer fram til OL enn det han gjorde fram til VM i Shanghai. Der vant han med sju tideler, men nå jobber de andre knallhardt for å ta igjen det. Da må vi sørge for at han forbedrer seg enda mer, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Dale Oen er ikke mange minutter i vannet i løpet av økta. Stort sett står verdensmesteren på 100 meter bryst lent over en PC-skjerm sammen med Løvberg og klubbtrener Sondre Solberg. Svømmeforbundets videoanalytiker Johan Setterberg viser repriser og sammenlikningsbilder av konkurrentene.

- Alexander er helt outstanding til å ta til seg detaljer, og han er ekstremt opptatt av dem. Men for å komme til dette, må man gjøre jobben som ligger i bånn. Alex er veldig til stede i alt han gjør. Der andre kan ha en dårlig økt eller tre i løpet av en uke, er han veldig konsentrert på hver eneste trening. Alex er veldig opptatt av å jobbe med alle de små detaljene som gjør at han kan bli litt bedre, sier Løvberg.

- Mye å hente Landslagstreneren tror det er mulig å hente 4-5 tideler på å forbedre start og vending på 100 meter bryst. Dale Oen er enig.

- Ja, absolutt, det er mye å hente. Det siste året før OL gjør vi alt vi kan av eksperimentering det første halvåret. Det andre halvåret skal vi se på hva som fungerer best, sier Dale Oen.

Foran skjermen diskuteres detaljene. De små tingene som kan gjøre stort utslag. Det handler om å få mest mulig fart i mest optimal retning.

SVENSKEHJELPEN: Svenske Johan Setterberg (t.v.) har jobbet for Norges Svømmeforbund siden 2009, og jobber med videoanalyse. Foto: Sigbjørn Strand
SVENSKEHJELPEN: Svenske Johan Setterberg (t.v.) har jobbet for Norges Svømmeforbund siden 2009, og jobber med videoanalyse. Foto: Sigbjørn Strand Vis mer

- Det er veldig vanskelig, men kanskje man kan spare nesten et halvt sekund. Og det er parametre som er enklere å forbedre enn selve farten på svømmingen. Dette er mer mental visualisering og terping.

- Hvor mye nytte drar du av videoanalysen i dette arbeidet?

- Det er veldig greit, for jeg får et mye bedre bilde av hva jeg gjør - og hva jeg ikke bør gjøre - enn det jeg får bare ved feedback fra treneren. Kombinasjonen av de to tingene gir et godt svar på hva vi skal forbedre.

Målet er det perfekte Omkring én gang i måneden kobler videoanalytiker Setterberg opp utstyret med kameraer både over og under vann.

- Det hjelper ikke å bare jobbe med dette én gang i måneden. Du må jobbe med det hver dag. Men på video ser du hva som er blitt bedre og hva som ikke er blitt bedre, så kan du begynne på nytt igjen, sier 26-åringen.

Målet er å få fullklaff så og si hver gang han kaster seg ut fra startpallen.

- Jo mer jeg øver, jo høyere snitt vil jeg ha, så det blir enda nærmere det perfekte hver gang. Av og til blir det sånn at du ikke treffer, og det er veldig ergerlig. Men om du gjør nok arbeid med terpingen, bør det være 98 prosent sannsynlighet for en fulltreffer hver gang.

- Utrolig heldig Målet med starttreningen er å automatisere teknikken.

DETALJFOKUS: - Alexander er helt outstanding til å ta til seg detaljer, og han er ekstremt opptatt av dem, sier landslagstrener Petter Løvberg (t.h.).Foto: Sigbjørn Strand
DETALJFOKUS: - Alexander er helt outstanding til å ta til seg detaljer, og han er ekstremt opptatt av dem, sier landslagstrener Petter Løvberg (t.h.).Foto: Sigbjørn Strand Vis mer

- På trening tenker jeg kun på teknikk. Men i stevnesammenheng er det jaktinstinktet som slår inn. Og da er det bare å «gå» når startsignalet går. Da må teknikken sitte i ryggmargen, sier Dale Oen.

Svømmeren fra Øygarden er takknemlig for sjansen til å gjøre seg nytte av videoutstyret og analysehjelpen.

- Det er veldig givende, og jeg er utrolig heldig som har muligheten og får lov til å bruke dette. Det gir et veldig klart bilde på hvordan ting er og hva som må forbedres. Som i all idrett er det mye muntlig feedback, det er mye treneren som står og forteller deg hva du skal gjøre. Men med veldig detaljerte ting som dette, er det vanskelig å få et helt klart bilde ut av det. Men det får vi absolutt her.

Ikke redd for å avsløre Landslagssjefen er positiv til at Dagbladet får publisere treningsvideoen på nett. Men han sier Dale Oen selv er litt bekymret for denne åpenheten. Svømming er en idrett der de bittesmå detaljene kan utgjøre forskjellen på gull og fjerdeplass.

Da vil man selvsagt ikke avsløre for mye for konkurrentene.

- Haha. På start og vendinger er jeg ikke redd for å avsløre en drit. Men det er klart at når du har høyest svømmehastighet i verden, så er det ting som jeg ikke ønsker å vise til konkurrentene - spesielt de største av dem fra Japan og USA.

Men stupevideoen øverst i denne artikkelen deler han gjerne med både konkurrentene og alle andre.

- Ja, den må de bare se. Det må de bare lære av, det er helt greit, ler 26-åringen.

HELDIG: Jeg er utrolig heldig som har muligheten og får lov til å bruke dette utstyret, sier Dale Oen. Her studerer han videobilder sammen med klubbtreneren sin i Bærumsvømmerne, Sondre Solberg (sittende på huk). Foto: Sigbjørn Strand
HELDIG: Jeg er utrolig heldig som har muligheten og får lov til å bruke dette utstyret, sier Dale Oen. Her studerer han videobilder sammen med klubbtreneren sin i Bærumsvømmerne, Sondre Solberg (sittende på huk). Foto: Sigbjørn Strand Vis mer