SKAL TIL VM: Her jubler Lotta Udnes Weng for NM-gull på sprinten i Meråker fredag. Sammen med Kristine Stavås Skistad (bak Udnes Weng) og Tiril Udnes Weng, skal de sørge for norske sprintmedaljer sammen med etablerte Maiken Caspersen Falla (til høyre). Foto: Bjørn Langsem
SKAL TIL VM: Her jubler Lotta Udnes Weng for NM-gull på sprinten i Meråker fredag. Sammen med Kristine Stavås Skistad (bak Udnes Weng) og Tiril Udnes Weng, skal de sørge for norske sprintmedaljer sammen med etablerte Maiken Caspersen Falla (til høyre). Foto: Bjørn LangsemVis mer

Nye ansikter i ski-VM 2019

Disse redder håpet om norsk storeslem

Det er ti år siden det var like mange norske VM-debutanter som det blir i Seefeld i år, og det er debutantene som redder gullhåpene i sprint.

MERÅKER (Dagbladet): I Langrenns-Norge har det lenge vært bekymring for etterveksten på kvinnesiden. I år er det ti år siden Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg debuterte for Norge i et ski-VM, og to år før det fikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug være med for første gang.

I verdensmesterskapene etter disse to har de norske damene stort sett gjort rent bord, og nå kommer en ny bølge av VM-debutanter til Seefeld.

Kari Øyre Slind, Tiril og Lotta Udnes Weng og Kristine Stavås Skistad er alle med til VM for aller første gang, og Ane Appelkvist Stenseth kan også få en VM-billett om hun gjør sakene sine godt i Lahti kommende helg.

- Det er noe med å slippe til noen nye også, på sprinten. At vi ikke bare bruker dem som går ok sprinter på gamle resultater, men heller begynner å slippe til litt nedenfra, sier landslagstrener Ole Morten Iversen til Dagbladet.

Ser etter andre kvaliteter

Den norske filosofien har vært å ikke matche de unge løperne for tøft, noe Petter Northug blant annet fikk kjenne på da han ble vraket til OL i 2006. Northug VM-debuterte også i 2007, og stammen fra mesterskapene i 07 og 09 har skapt tidenes gullalder i norsk langrenn etterpå.

Om den skal vedvare, må yngre løpere også få mesterskapserfaring. Og det før de etablerte stjernene legger opp.

- Ja, det er litt med det også. Derfor har uttaket av Kristine vært soleklart fra første stavtak i år, egentlig. Lotta og Tiril er litt i den kategorien også, og så har vi noen til som er utenfor landslaget, men som har kvaliteter som vi har litt for lite av på landslaget akkurat nå, sier Iversen.

Sentralt i Norges Skiforbund har man lenge vært oppmerksom på at etterveksten på damesida ikke har vært all verden. Derfor syns lederen av langrennskomiteen i NSF, Torbjørn Skogstad, at debutant-bølgen i Seefeld er et godt tegn for Norge.

- Man skulle jo tro at det ble et tomrom når utøvere som Marit Bjørgen og Petter Northug legger opp, men dette viser jo at vi har en god ettervekst i Norge, og det er gledelig, sier Skogstad til Dagbladet.

Høyt nivå

Likevel er det mangelen på gode prestasjoner i sprint som først og fremst gjør at VM-troppen er full av debutanter. Bak Maiken Caspersen Falla har det vært sparsomt med gode sprintresultater i en sesong der de svenske damene har herjet.

- Samtidig har vi et kvinnelag som er veldig sterkt. Vi har en gullfavoritt på alle distanserenn, og nå også i sprint med Skistad. Jeg tenker heller at det er positivt at vi har et ungt lag som holder det nivået vi har. Det viser at vi kan se langsiktigheten i det som er blitt bygget opp nå. Nivået på det som er prestert er viktigere enn snittalderen, sier NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland, til Dagbladet.

Norges VM-debutanter tenker ikke at de har fått plassene enklere fordi for få på landslaget har prioritert sprint.

19 år gamle Stavås Skistad satte VM-ambisjonen om gull via Dagbladet, og med et ferskt NM-gull i sprint rundt halsen, sikter også Lotta Udnes Weng mot VM-finalen.

I Lahti tok de norske damene seks av seks mulige gull. Med disse debutantene er det faktisk mulig å gjenskape den formidable suksessen i Seefeld.

- Det som ligger i bokhodet er å bli verdens beste skiløper, så jeg har jo tro på det, uten at jeg skal si om det er realistisk eller ikke. Jeg hadde drømt om en VM-plass, så jeg er stolt av å være en del av denne troppen, sier VM-debutant Lotta Udnes Weng til Dagbladet.