Disse skal kjempe om VM-gull

Breivik har Katja Nyberg på vent.

LYSAKER (Dagbladet.no): Frankrike-VM nærmer seg som en hurtig Kari Mette-kontring. Det er bare drøyt tre uker til Norge spiller åpningskampen mot Angola i Lyon.

På grunn av skadesituasjonen på landslaget velger Marit Breivik å holde to plasser åpne foreløpig, og etter dagens uttak er heller ikke Katja Nyberg tatt med i troppen.

- Ryggen til Katja er i bedring, men det er ikke klokt å ta henne med til VM ennå, sier Breivik til Dagbladet.no.

Med til Møbelringen Cup

Sammen med Vigdis Hårsåker og Marte Snoroeggen er Nyberg likevel tatt ut som ekstra spiller til Møbelringen Cup, med tanke på de to ledige plassene.

- Katjas skade skaper litt hodebry, men vi må bare bruke tida framover. Hun hadde større problemer i sommer, og har spilt bra etter at hun kom tilbake. Men hvis ikke hun kan delta, må vi gjøre litt om på hvordan vi tenker, sier Breivik.

Hun understreker at det ikke er noe automatikk i at Marte Snorroeggen og Vigdis Hårsaker får de to siste plassene hvis Nyberg ikke kan være med. Da vil hun velge helt fritt fra bruttotroppen på 28 spillere - men de to Byåsen-jentene er trolig fremst i køen nå, siden de skal være med i Møbelringen Cup.

- Sånn det ser ut nå kan det hende vi bare tar med Kari Mette Johansen på venstrekanten, for å enten ha back-up for Katja, eller fordi vi trenger flere valgmuligheter på bakspillerplass hvis hun ikke kan være med, sier Breivik.

ÅTTE ÅR SIDEN FORRIGE VM-GULL: Norge har ikke stått på toppen av VM-pallen siden mesterskapet på hjemmebane i 1999. Nå skal Marit Breivik og jentene jakte på en etterlengtet VM-triumf. Foto: BO AMSTRUP/SCANPIX
ÅTTE ÅR SIDEN FORRIGE VM-GULL: Norge har ikke stått på toppen av VM-pallen siden mesterskapet på hjemmebane i 1999. Nå skal Marit Breivik og jentene jakte på en etterlengtet VM-triumf. Foto: BO AMSTRUP/SCANPIX Vis mer

Overkommelig gruppe

Breivik kan også gjøre endringer i troppen underveis.

Landslagsledelsen kan bytte ut to spillere etter de tre første kampene og ytterligere to etter hovedrunden.

Under EM i fjor ble Marianne Rokne hentet til Göteborg da Katja Nyberg ble skadd i den første kampen. Rokne var da først tilgjengelig i mellomspillet.

I tillegg til Angola spiller Norge mot Østerrike og Den Dominikanske Republikk. Dette skal være en helt overkommelig gruppe for de regjerende europamesterne, og mye skal gå galt om jentene ikke går videre til mellomspillet i Metz.

Der vil det bli betydelig tøffere. I fire kamper skal håndballjentene møte de to beste lagene i to av de andre gruppene, og Russland og Frankrike vil trolig være to av disse lagene.

De fire beste lagene i dette mellomspillet går videre til kvartfinalene i Paris.

Lenge siden forrige VM-gull

Disse skal kjempe om VM-gull

Den norske oppkjøringen til mesterskapet starter om 11 dager, med treningssamling og Møbelringen Cup.

Her skal jentene møte gruppemotstander Angola, Danmark (som ikke er VM-kvalifisert) og Russland (som slo Norge i Danmark for et par uker siden).

Etter dette får spillerne noen fridager, før de reiser til VM.

For å kjempe om et etterlengtet gull.

Norge har nemlig ikke vunnnet VM-gull siden seieren på hjemmebane i 1999. Det ble sølv to år etter, men i de to siste verdensmesterskapene står Norge bokført med en skuffende 6. og 9. plass.