Disse skal rette opp flausen

LJUBLJANA (Dagbladet): Her er laget Nils Johan Semb bør bruke når han skal rette opp flausen mot Latvia. Kravet til luftstyrke åpner for Vidar Riseth, etter at Frank Strandli ble skadd i går kveld. Og kravet til mer rutine og flest mulig formspillere sender Ole Gunnar Solskjær ut av laget.

Alle forsøk på å analysere hjemmetapet mot Latvia har gitt samme konklusjon:

  • Flausen skyldtes et ekstremt utslag av tilfeldigheter.
  • Semb må prioritere mer rutine bakover på banen.
  • Og han må bruke flest mulig av de få formspillerne han disponerer.
  • Alf-Inge Håland inn som høyreback i stedet for Vegard Heggem.
  • Vegard Heggem inn på høyreflanken for Ole Gunnar Solskjær.
  • Og Vidar Riseth inn på venstreflanken for Frank Strandli.

Konklusjonen er like frustrerende korrekt som den er lite fotballfaglig begrunnet.

Derfor er det også langt på vei meningsløst å la refleksjonene etter et unntakstilfelle fungere som føringer inn mot Slovenia-kampen.

To krav bør likevel være overordnet etter det som skjedde for en drøy måned siden:

Etter Frank Strandlis strekkskade i går kveld, ender Dagbladet opp med seks endringer fra Latvia-kampen. Men det er bare tre av dem det er grunn til å diskutere:

Pigg og rask

De tre øvrige endringene sier seg selv: Henning Berg erstatter en skadd Ronny Johnsen, Roar Strand erstatter en skadd Petter Rudi - og gledelig:

Frode Grodås framstår pigg og rask nok etter fingerskaden til å rekke dobbeltlandskampene mot Slovenia i morgen, og Albania kommende onsdag.

Dermed er Grodås tilbake som kaptein, og et klart førstevalg i mål - og Semb skånes for nye runder med keeperproblematikk.

  • Grodås, Berg og til dels Håland innfrir ønsket om mer rutine bakover.

Det er fornuftige karer som tidlig kan registrere en del av de balanseproblemene Norge fikk gjennom ungdommelig overmot og angrepslyst mot Latvia.

Feil valg

Henning Berg var en av Drillos mest pålitelige arbeidere. Vær sikker på at han ikke står taus og ser på at to sidebacker går i angrep samtidig, eller at midtbanen plutselig tømmes for nordmenn.

  • Roar Strand og Alf-Inge Håland innfrir ønsket om at flest mulig formspillere må inn på laget mot Slovenia.
  • Tore André Flo dro ut på spesialtrening med Harald Aabrekk i går morges. En time med basisøvelser i rolige omgivelser har gitt effekt tidligere. Flo er inntil videre et førstevalg som spiss, men posisjonen er ikke like sterk.
  • Flo ut på en flanke, Rushfeldt inn som spiss.

Strand har vært Norges beste midtbanespiller siden tidlig i vår, og i ettertid var det naturligvis feil av Semb å velge Petter Rudi mot Latvia.

Håland er en av få englandsproffer med tilnærmet fast plass på laget. Han spiller fotball jevnlig, han kjenner høyrebackrollen godt, og han er mer rutinert enn Vegard Heggem.

I sum er dette godt nok til å skyve ut Heggem - det vil si: Skyve ham et hakk høyere opp på banen - som høyre flanke. Det koster Ole Gunnar Solskjær plassen på laget.

Praktfullt

Solskjær viste positive tendenser mot Latvia. Men som flankespiller mangler han Heggems format. Heggem er dyktigere defensivt, samtidig som han har større fart og utfordrervilje. Dessuten hadde han et til tider praktfullt samarbeid med indreløper Roar Strand i tida som Rosenborg-spiller. Det kan utnyttes også på landslaget.

Solskjær kunne naturligvis spilt på venstreflanken. Det er fra den posisjonen han har scoret sine flotteste mål, både på landslaget og Manchester United.

Men et norsk landslag er neppe modent til å droppe en luftsterk flankespiller i en kamp som dette. Det koster Ole Gunnar Solskjær plassen også på venstreflanken.

Spesialtrening

Vidar Riseth er ikke like god i lufta som Frank Strandli, men både hurtigere, bedre med ballen og flittigere defensivt. Riseth ble kalt inn som Petter Rudis erstatter, som en slags 22. mann i troppen. Det spiller ingen rolle. I går kveld var han det beste alternativet til Strandli.

Hvis Flo nok en gang blir stangende med ryggen mot mål, er det ingen grunn til at ikke Semb skal følge Dagbladets råd i hjemmekampen mot Albania:

Dette laget er godt nok til å slå Slovenia på bortebane. Og i morgen handler det heller ikke om noe annet. Det vet alle involverte - uansett hva de måtte uttale offentlig.