Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Disse skoene scoret 48 RBK-mål på én sesong

Mini tviler på at Søderlund og Nielsen kan kopiere originalduoen.

LEGENDEFØTTER: Skoene til Harald Brattbakk (t.v., størrelse 38) og Sigurd Rushfeldt (str 44) var sist på henholdsvis 23 og 25 RBK-scoringer i Tippeligaen i 1997, den gang sesongen bestod av 26 runder. Foto: Calle Törnström / NTB Scanpix
LEGENDEFØTTER: Skoene til Harald Brattbakk (t.v., størrelse 38) og Sigurd Rushfeldt (str 44) var sist på henholdsvis 23 og 25 RBK-scoringer i Tippeligaen i 1997, den gang sesongen bestod av 26 runder. Foto: Calle Törnström / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Erik Hoftun presenterte sitt nye spisskjøp Alexander Søderlund, samme dag som Tarik Elyounoussi skrev under for Hoffenheim, kom trøndernes sportslige leder raskt inn på hvordan RBK fortsatt kan framstå som et 4-3-3-lag:
- Blant annet kan vi spille litt skjevt, med en bred ving på den ene siden, og den andre vingen som kommer litt mer inn og jobber rundt spissen, sa Hoftun.
- Det har vi gjort før også i Rosenborg - med suksess. Harald Brattbakk og Sigurd Rushfeldt spilte på den måten.

- Ferdigscoret
Året var 1997. Rosenborg startet sesongen som kvartfinalist i Champions League i mars, og avsluttet den med å slå Real Madrid 2-0 på Lerkendal i desember.
I mellom der hentet de hjem seriegullet som de ville, med 11 poengs klaring ned til Brann. Toppscorerduellen i Tippeligaen sto mellom to mann: Lagkompisene Sigurd Rushfeldt og Harald Martin Brattbakk. Tidenes to mestscorende spillere i norsk seriefotball. De endte på henholdsvis 25 og 23 mål det året.
- De fikk jo alt servert innenfor fem meter. Alt var ferdigscoret, sier RBKs tredje 1997-angriper i dag.

Mini: - Bør putte 15
Jahn Ivar «Mini» Jakobsen scoret selv 12 mål på 26 runder for det suverene RBK-laget i 1997. De tre på topp sto dermed bak 60 av 87 ligascoringer, men det var altså Rushfeldt og Brattbakk som skilte seg ut, og som nå nevnes som originalene Nicki Bille Nielsen og Alexander Søderlund skal kopiere når de blir RBKs angrepsvåpen fra midten av juli.
Mini er ikke overbevist:
- Sigurd og Harald var begge målscorere. Jeg er usikker på om Søderlund og Bille er dét. Og jeg tror ikke noen av dem er notoriske målscorere, sier Mini.
- De to toppscorerne i 1997 var de ypperste man hadde. Det gjaldt for laget generelt også. Vi var mye bedre enn tilfellet er i dag. Men jeg forventer fortsatt av en RBK-spiss at han leverer minst 15 mål per sesong, sier den nåværende TV 2-eksperten.
- Bille har fem mål så langt på 12 kamper. Han har fortsatt noe å bevise. Jeg mener altså han skal score i hvert fall ti herfra og ut, mens Søderlund får en halv sesong nå. Da bør han være oppe i åtte-ti mål ved sesongslutt.

Rush: - Hvorfor ikke 20?
- Jeg er enig med Mini, sier Rushfeldt om at lista bør ligge på totalt 30 mål i året for Søderlund/Nielsen.
- Er du spiss, har du ansvar for å sørge for å være god foran mål, for sjanser vil du få. Det er en viktig del av jobben din å være målfarlig. Det presset får de gutta bare tåle. Og det er ikke umulig å score 20 mål for en RBK-spiss heller, hvis laget får ordentlig sving på spillet, sier finnmarkingen.
Rushfeldt innrømmer at det var utfordrende i forkant av 1997-sesongen, da han selv var hentet inn for å erstatte Steffen Iversen.
- Både jeg og Brattbakk ville spille midtspiss. Vi løste det ved å spille skjevt, med meg mest inne i midten, han mer ut på sida. Men vi jukset en del defensivt, det skal sies, forteller Rushfeldt.
- Vi sto ofte igjen da det andre laget angrep, og Mini på den andre sida var heller ikke den som løp mest hjem. Da hadde vi en stor offensiv kontringskraft selv, og motstanderne ble tvunget til å ta grep også. Men om treneren tør å la Bille og Søderlund ligge igjen i angrep nå, og om det er fornuftig, det er en annen diskusjon.

• Rosenborg møter Strømsgodset til toppkamp på Lerkendal kl. 18 i dag - men det blir uten Alexander Søderlund, som er spilleklar først 15. juli.

FIKK STÅ IGJEN: Nils Arne Eggen fritok nærmest Sigurd Rushfeldt (t.v.) og Harald Brattbakk for defensive oppgaver. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
FIKK STÅ IGJEN: Nils Arne Eggen fritok nærmest Sigurd Rushfeldt (t.v.) og Harald Brattbakk for defensive oppgaver. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
FEMMÅLS-BILLE: Nicki Bille Nielsen får selskap av Alexander Søderlund fra 15. juli. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
FEMMÅLS-BILLE: Nicki Bille Nielsen får selskap av Alexander Søderlund fra 15. juli. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!