Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Disse slo Ungarn 8-1 over to kamper: - Helt sikker på at vi kommer til EM. Det er bankers

Optimisme både hos landslagsveteraner og RBK-spillere.

GODE MINNER: Norge har mange gode minner mot Ungarn, som er det siste hinderet før EM. Her jubler de norske spillerne etter 4-0-seieren over Ungarn i 2007.
FOTO: OLAV OLSEN
GODE MINNER: Norge har mange gode minner mot Ungarn, som er det siste hinderet før EM. Her jubler de norske spillerne etter 4-0-seieren over Ungarn i 2007. FOTO: OLAV OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens landslagsspillere er forsiktig optimister etter at det ble klart at Ungarn blir Norges playoff-motstander. Det er bred konsensus om at Ungarn er den antatt enkleste motstanderen.

Både Vegard Forren, Tom Høgli, Pål André Helland og Rune Jarstein sier til Dagbladet at de er godt fornøyd med trekningen.

Faktisk har Ungarn kun slått Færøyene og Finland i EM-kvalifiseringen og ikke vunnet noen av kampene mot Nord-Irland, Romania og Hellas.

Samtidig presiserer Høgli overfor Dagbladet at Norge overhodet ikke er i noen posisjon til å juble over trekningen.

Det gjør likevel Høglis forgjengere på landslaget i visshet om Norges gode historikk mot Ungarn i nyere tid.

Da Norge møtte Ungarn i viktige EM-kvalifseringskamper i 2006 og 2007, var Åge Hareides menn fullstendig overlegne. Bortekampen ble vunnet hele 4-1 i et oppgjør hvor Ole Gunnar Solskjær scoret to mål i sitt landslagscomeback.

I returkampen på Ullevaal vant Norge hele 4-0 da John Carew ble tomålsscorer, mens Daniel Braaten og Steffen Iversen kompletterte ydmykelsen.

- Sikker på at Norge kommer til EM Bjørn Helge Riise husker festkveldene mot Ungarn godt.

- Det var skikkelig artig. Jeg tror ikke Ungarn er så mye bedre nå. Jeg er overbevist om at vi kommer til EM. Det er bankers, sier Riise til Dagbladet.

- Nå overdriver du?

- Det er viktig å ha troa, og jeg er veldig optimistisk. Gutta har spilt veldig bra. Jeg vil si at sjansen er 70 prosent for at Norge slår Ungarn, mener den tidligere landslagsspilleren.

PSYKOLOGISK OVERTAK: Pål André Helland og Rosenborg slo Ungarns beste lag, Debrecen, 6-3 over to kamper i august.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
PSYKOLOGISK OVERTAK: Pål André Helland og Rosenborg slo Ungarns beste lag, Debrecen, 6-3 over to kamper i august. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Landslagslegendene John Carew, Erik Thorstvedt og Mini Jakobsen synes den prosentsatsen er overdreven, men de gir likevel favorittstempelet til Norge.

- Jeg tror ikke Ungarn er så mye bedre enn i 2007, men jeg tror ikke vi får se noen lignende sifre denne gang. Ungarn er et gjerrig og bra defensivt lag som blir vanskelige å bryte igjennom, sier Mini til Dagbladet.

- Jeg burde egentlig gjort comeback mot Ungarn, siden jeg bruker å score på dem. Men jeg tror uansett at disse unge og lovende gutta klarer det. Det unner jeg dem av hele mitt hjerte, sier Carew.

- Norge er ørsmå favoritter, men det blir tøft. Spillerne må jobbe ræva av seg om det skal bli EM, mener Thorstvedt.

Rosenborg-spillernes overtak Ungarn slapp inn hele fire mål mot Hellas i siste kvalikkamp, men hadde kun fem baklengs på de ni første kampene i EM-kvalifiseringen.

- De er gjerrige og kommer til å legge seg lavt. Det blir en veldig tøff utfordring, sier Thorstvedt.

- Høyt balltempo blir ekstremt viktig. Vi trenger spillere som kan dra av motspillerne, som Adama Diomande og Pål André Helland. Jeg håper de blir klar til disse kampene, forteller Riise.

Sistnevnte har gode erfaringer mot ungarsk motstand, mye på grunn av det som skjedde i starten av august.

Da møttes Rosenborgs og Ungarns beste klubblag, Rosenborg og Debrecen, til duell i kvalifiseringen til Europa League. Rosenborg var overlegne og vant 6-3 over to kamper.

Disse to flaggskipene har en rekke landslagsspillere, og oppgjøret ga således en viss indikator på styrkeforholdet mellom Norge og Ungarn.

- Det gir en pekepinn. Vi hadde veldig god kontroll da og var flere hakk bedre. Om vi har et psykologisk overtak, blir veldig hypotetisk. Men vi har veldig gode muligheter, sier Helland til Dagbladet.

- Jublet du da Ungarn ble Norges motstander?

- Jeg tok verken salto eller slo hjul, men vi skal komme oss til EM. Det er en motstander vi skal slå om vi presterer på vårt beste, mener RBK-vingen.

- Vi er faktisk bedre spiller for spiller Mini og Thorstvedt tror imidlertid ikke at Rosenborgs seier over Debrecen har så mye og si.

- Jeg tror ikke Norge slår Ungarn 6-3 over to kamper, for å si det slik. Dette blir noe helt annet, spår Mini.

- Ungarn er nok den eneste playoff-motstanderen Norge kunne fått hvor vi faktisk er bedre spiller for spiller. Når det er sagt, er det alltid elementer av flaks involvert, så man kan ikke fokusere for mye på det, mener Thorstvedt.

Av de som har slått Ungarn i tidligere oppgjør, er omtrent ingen fremdeles på landslaget. Tom Høgli er et av unntakene. Han spilte på høyrebacken da Norge slo Ungarn 2-0 borte i en treningskamp i 2012.

- Vi møtte dem for noen år siden. De hadde blant annet en veldig god ving som spiller i Russland. Vi må nødt til å prestere på vårt beste, sier København-spilleren til Dagbladet.

Da får det unge landslaget neppe hjelp fra gamle helter som Brede Hangeland og John Arne Riise.

- Jeg tror det er ganske usannsynlig. Det blir nok den gjengen som har spilt EM-kvalifiseringen som også spiller playoff. Hvis de tar Norge til EM, fortjener de også å spille i EM, mener lillebror Riise.

Fornøyde spillere Også de som skal avgjøre Norges EM-skjebne, landslagsspillerne, smilte etter gårsdagens trekning.

- Det var en god trekning, men alle kamper er knalltøffe internasjonalt. Det blir ekstremt tøffe og viktige kamper, sier Vegard Forren til Dagbladet.

- Det er veldig motiverende for oss å kunne starte på et forhåpentligvis fullsatt Ullevaal. Det er en motstander det er fullt mulig å slå over to kamper, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.
- Det viktigste var å unngå Ukraina. Jeg tror vi har gode muligheter, supplerer Høgli.

- Vi må uansett gjøre jobben 100 prosent. Vi må fokusere på arbeidsoppgaver og være lojale. Hvis ikke blir det tøft, sier Haitam Aleesami til Dagbladet.

- Det var en fin trekning. Det var Ungarn jeg håpet på, sier Pål André Helland.

UNGARN-JUBEL: John Carew, Daniel Braaten og Bjørn Helge Riise jubler etter scoring i EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Ungarn på Ullevaal stadion onsdag kveld.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .
UNGARN-JUBEL: John Carew, Daniel Braaten og Bjørn Helge Riise jubler etter scoring i EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Ungarn på Ullevaal stadion onsdag kveld. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX . Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!