DANMARK-AKTUELLE: Både Nicklas Bendtner og Mike Jensen var innbyttere i Danmarks play-off-kamper mot Irland nylig. Rosenborg-spillerne er hete kandidater til Åge Hareides lag under neste års VM i Russland. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
DANMARK-AKTUELLE: Både Nicklas Bendtner og Mike Jensen var innbyttere i Danmarks play-off-kamper mot Irland nylig. Rosenborg-spillerne er hete kandidater til Åge Hareides lag under neste års VM i Russland. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Fotball-VM 2018

Disse spillerne fra norsk fotball er aktuelle for VM

Dansker, islendinger og en keeper fra Iran er blant de VM-aktuelle spillerne fra Eliteserien og OBOS-ligaen.

(Dagbladet): Flere spillere med kontrakter i norske klubber fulgte nok ekstra nøye med på gårsdagens VM-trekning. Norge var aldri i nærheten av å kvalifisere seg, men flere Eliteserie-spillere - og en OBOS-ligaspiller - med utenlandsk pass kan bli å finne i neste års verdensmesterskap i Russland.

Dagbladet har sett på de ulike landslagstroppene fra forrige kvalifisering og vurdert hvor aktuell den enkelte Eliteserie- og OBOS-liga-spilleren er for å bli tatt ut i sitt land sin tropp neste sommer:

Nicklas Bendtner (Rosenborg og Danmark)

En av tidenes største profiler i norsk fotball ble tatt ut på det danske landslaget for første gang på to år i august. Etter to innhopp mot og en kamp på benken startet Bendtner den siste gruppespillskampen mot Romania, der han skaffet straffe.

JUBLET FOR SCORING: Nicklas Bendtner feiret slik da han scoret mot Irland i play-off-kamp mot Irland. Foto:(AP Photo/Peter Morrison)
JUBLET FOR SCORING: Nicklas Bendtner feiret slik da han scoret mot Irland i play-off-kamp mot Irland. Foto:(AP Photo/Peter Morrison) Vis mer

Da Danmark møtte Irland i play-off kom han inn både hjemme og borte, og fikk attpåtil med seg en straffescoring da danskene høvlet over irene og vant 5-1 i den avgjørende bortekampen.

Vurdering: Eliteseriens toppscorer er hyperaktuell for den danske troppen neste sommer. Fikk en noe seig start på sesongen i Rosenborg, men løftet seg og endte til slutt opp med sterke 22 scoringer på 43 kamper for trønderne.

Mike Jensen (Rosenborg og Danmark)

En av Eliteseriens beste spillere de siste sesongene står med fem landskamper for Danmark. Én i 2010, én i 2013, to i 2016 og én i den foregående VM-kvalifiseringen mot Polen.

Var i Åge Hareides tropp i de tre siste kvalifiseringskampene og i play-off-kampene mot Irland, men ble sittende i innbytterboksen i samtlige fem kamper.

Vurdering: Har vært fast i de siste landslagstroppene til Hareide, men har slitt med å få spilletid på den danske midtbanen, der han blant annet konkurrerer med Christian Eriksen om spilletid. Absolutt aktuell for VM neste år, men er et stykke unna startplass.

Andreas Linde (Molde og Sverige)

Moldes faste burvokter er per dags dato Sveriges fjerdekeeper. Til Romsdals Budstikke uttaler han at det nok er en skade på en av de tre andre keeperne som må til for at han skal bli tatt ut.

Linde har vært på to A-landslagssamlinger i sitt 24 år lange liv, og står med én A-landskamp så langt. Han var også i troppen da Sverige møtte Norge på Ullevaal i juni, i tillegg til å ha vært med i en del bruttrotropper. I fjor sommer sto han for øvrig i mål for det svenske laget som var med i Rio-OL (blanding av U23-spillere og noen overårige).

Vurdering: Andreas Linde sier det fint selv; han må nok regne med en skade for å bli tatt ut. Akkurat nå er Robin Olsen, Karl Johan Johnsson og Kristoffer Nordfelt foran i køen.

Björn Bergmann Sigurdarson (Molde og Island)

Molde-stjernen var med i tre av de fem siste islandske kamptroppene i VM-kvalifiseringen.

Slet med en skade i høst og var ikke med i de to siste troppene da Island møtte Qatar og Tsjekkia treningskamper.

VM-AKTUELL: Moldes Björn Bergmann Sigurdarson bør være med i Islands tropp neste sommer. Her mot Ukraina og Yaroslav Rakitskiy tidligere i år. Foto: AFP PHOTO / Haraldur Gudjonsson
VM-AKTUELL: Moldes Björn Bergmann Sigurdarson bør være med i Islands tropp neste sommer. Her mot Ukraina og Yaroslav Rakitskiy tidligere i år. Foto: AFP PHOTO / Haraldur Gudjonsson Vis mer

Vurdering: Hadde tre innhopp på rad i forrige kvalifisering, men måtte melde avbud til treningskampene da han ble skadet. Er tilbake nå, og har hatt en stor sesong for Molde. Bør være med i Islands tropp neste sommer.

Sosha Makani (Mjøndalen og Iran)

Du lurer kanskje på hvem Sosha Makani er? Bortsett fra at han er den eneste på denne listen fra OBOS-ligaen, står han med fem A-landskamper for Iran. Hans to siste opptredener var i november i fjor.

Et lite mysterium at den solide sisteskansen har spilt på nest øverste nivå i Norge denne sesongen. Der gjorde han det uansett meget bra: På sine 16 kamper holdt han nullen hele ni ganger.

Vurdering: 31-åringen sto de to siste kampene til Iran i 2016, men var ikke i noen av troppene i år, selv om han ble nevnt som aktuell. Alireza Beiranvand (må ikke forveksles med Lisa Tønnes karakter med det samme fornavnet) virker til å være fast, men Makani har nok kvaliteter til å være med i VM-troppen.

Ingvar Jonson (Sandefjord og Island)

Hvalfangernes skuddstopper står med syv landskamper for Island, samtlige syv opptredener har kommet i treningskamper.

Var på benken i nesten alle VM-kvalifiseringskampene, før han fikk spille én omgang i Islands siste treningskamp mot Qatar.

Vurdering: Veldig aktuell for VM-tropp. Ser ut til å måtte knive med Runar Runarsson og Ögmundur Kristinsson om de to siste keeperplassen i troppen bak førstekeeper og tidligere Bodø/Glimt-spiller Hannes Halldorsson.

Deyvar Vega (Brann og Costa Rica)

Den lekne vingen leverte mye bra andre halvdel av sesongen for bergenserne. Står med elleve A-landskamper for sitt kjære Costa Rica, senest i januar 2017 da de spilte Copa Centroamericano.

Siden den gang har Vega imidlertid ikke vært med Costa Ricas lag i VM-kvalifiseringen, Gold Cup eller de to siste treningskampene.

Vurdering: Har prestert godt for Brann i høst, og kan være aktuell for VM-plass om han fortsetter i samme spor. Men akkurat nå virker han et lite stykke unna plass i troppen.

Alex Gersbach (Rosenborg og Australia)

Den unge Rosenborg-spilleren var blant annet med i sommerens Prøve-VM, der han spilte samtlige 90 minutter mot Kamerun. I de to andre kampene satt han på benken.

UNG OG LOVENDE: Rosenborgs Alex Gersbach står allerede med flere landskamper for Australia, sin unge alder til tross. Her mot Thailiand og Tristan Do of Thailand i VM-kvalifiseringskamp. Foto: AFP PHOTO
UNG OG LOVENDE: Rosenborgs Alex Gersbach står allerede med flere landskamper for Australia, sin unge alder til tross. Her mot Thailiand og Tristan Do of Thailand i VM-kvalifiseringskamp. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Venstrebacken var også med da Australia slo Honduras i play-off, men ble sittende i innbytterboksen i begge kampene.

Vurdering: Kun 20 år og en mann for fremtiden, men har vært så godt som fast i troppene det siste halvåret. Virker til å ligge godt an med tanke på plass i VM-troppen neste år, men ser også ut til å være et stykke unna en australsk startellever.

Kristjan Floki Finnbogason (Start og Island)

Ble kalt inn til treningskampene mot Qatar og Tsjekkia da Bergmann Sigurdarson meldte forfall grunnet skade. Fikk fire minutter mot Tsjekkia, før han ble sittende på benken hele kampen mot Qatar.

Den 22 år gamle angriperen sto bokført med én landskamp tidligere, mot Mexico i en treningskamp i februar.

Vurdering: Finnbogason kjemper med navnebror Alfred Finnbogason, samt Jon Dadi Bödvarsson og Vidar Örn Kjartansson om spissplassene på det islandske laget. Start-spissen virker til å være et stykke bak i køen. Blir neppe tatt med hvis Bergmann Sigurdarsson er frisk.

Chidiebere Nwakali (Sogndal og Nigeria)

Har enda til gode å spille for Nigeria, men var med i troppen mot Algerie i VM-kvalifiseringen og mot Argentina i treningskamp nylig. Midtbanespilleren konkurrerer blant annet med John Obi Mikel om plass på midten.

Vurdering: Absolutt aktuell for den nigerianske troppen, men virker til å være langt unna startplass.